SEHA postaje Gasprom Južni tok liga: Lovćen mora da igra u Podgorici

"Ako Lovćen hoće da igra ovu ligu, Lovćen mora da igra u Podgorici. Više ne može na Cetinju", izričit je u izjavi za “Vijesti” Marjan Načevski, komesar za takmičenje SEHA lige
53 pregleda 2 komentar(a)
Rukometaši Lovćena, Foto: Savo Prelević
Rukometaši Lovćena, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.04.2013. 21:46h

Regionalno muško rukometno takmičenje SEHA liga u naredne četiri sezone zvanično će nositi ime novog generalnog sponzora – Gasprom Južni tok liga, odlučeno je na sastanku u Skoplju, tokom finalnog turnira ovogodišnje SEHA lige.

S obzirom na zaključke i donesene odluke, treće izdanje regionalne lige trebalo bi da bude najozbiljnije do sada, ali će, moguće, uticati da neki klubovi odustanu od takmičenja, prvenstveno crnogorski prvak Lovćen.

Generalni sponzor, ruski gigant Gasprom, pokriće, naime, sve troškove takmičenja u naredne četiri godine, odnosno snositi troškove hotela, putovanja i službenih lica.

Klubovi će, pak, morati, prije svega, da posjeduju određeni kvalitet (igrački), ali i da igraju u dvoranama sa barem 2.000 mjesta i na Gerflor podlozi, uz korišćenje LED ekrana za reklame i 50% obezbijeđenih prenosa za satelit.

Tu Lovćen ulazi u problem, jer dvorana na Cetinju ne ispunjava uslove po pitanju kapaciteta, a to je našem šampionu tolerisalo u protekle dvije godine.

"Ako Lovćen hoće da igra ovu ligu, Lovćen mora da igra u Podgorici. Više ne može na Cetinju", izričit je u izjavi za “Vijesti” Marjan Načevski, komesar za takmičenje SEHA lige.

To znači da bi Lovćen morao sam da snosi troškove igranja u “Morači”, što bi uz troškove postavljanja Gerflor podloge, plaćanja termina za trening gostima dan prije meča, troškove obezbjeđenja značilo barem 5-6 hiljada eura po svakoj utakmici kod kuće.

S obzirom na to u kakvoj se finansijskoj situaciji nalazi najprijetnije iznenađenje u prva dva izdanja SEHA lige, ako u SEHA ligi ostanu pri svojoj odluci, a nešto se bitnije ne promijeni u cetinjskom klubu, Lovćen, zasigurno neće moći da se takmiči.

"Lovćen je protiv Tatrana odigrao prvu utakmica u prvom izdanju u SEHA ligi, pa je na prethodnom sastanku konstatovano da je Lovćen napravio veliki iskorak što se početka lige tiče. Ali, ako želi da učestvuje u ligi, Lovćen će morati da potpiše saglasnost na sve postavljene uslove, da potpiše ugovor, kao i nacionalni Savez, koji mora da bude garant svega", dodao je Načevski.

Inače, Gasprom je insistirao da u ligi igraju timovi iz zemalja kroz koje će prolaziti taj gasovod, što nije slučaj sa Crnom Gorom.

"Crna Gora kroz ovu ligu, ovaj projekat, može doći brže i do gasa", istakao je Načevski.

Najavljeno je da će liga naredne sezone brojati barem 10, a najviše 12, zavisno od broja klubova koji budu ispunjavali uslove.

Odlučeno je da Meškov Brest ima garantovano mjesto u naredne četiri godine (sponzor im je Gasprom), bez obzira na plasman u prvenstvu Bjelorusije, a u ligi ostaje i slovački Tatran.

Po dva predstavnika ponovo će imati Makedonija (Metalurg, Vardar) i Hrvatska (Zagreb, Nekse, koji će, kao Lovćen morati da igra u drugoj dvorani), ali i povratnik u ligu, Srbija (VBojvodina, Partizan). Isto važi i za Bosnu i Hercegovinu, s tim da jedan tim mora da bude Borac iz Banja Luke (zbog već navedenog gasovoda, koji prolazi kroz grad), dok će drugi predstavnik biti ekipa koja ispunjava uslove.

Ako ne bude takve ekipe, liga će brojati 10 klubova, ako, pak, bude onda će 12. predstavnika najvjerovatnije dati Makedonija ili Hrvatska…

Javili su se i Mađari, koji traže tri mjesta, i svake druge godine finalni turnir u Mađarskoj.

"Ako hoće dva kluba, neka izvole. Ako ne, razgovaraćemo za iduću sezone, ali nema uslovljavanja SEHA lige", zaključio je Načevski.

Za novog predsjednika SEHA lige izabran je Mihajlo Mihajlovski, predsjednik Vardara, koji je naslijedio Sandija Šolu, koji je podnio ostavku iz moralnih razloga, pošto je prekjuče priveden zbog sumnje da je izvlačio novca iz Karlovačke banke, zbog čega mu je određen jednomjesečni pritvor.

Sjutra veče u Skoplju, od 19 časova, igra se finale ovogodišnje SEHA lige između Vardara i Zagreba. Dva sata ranije u meču za treće mjesto sastaju se Metalurg i Meškov bjeloruski Brest.

Gasprom je obezbijedio i nagradni fond - pobjednik će osvojiti 35.000 eura, drugoplasirani 25, a trećeplasirani 15, a četvrtoplasirani pet hiljada eura.

Bonus video: