Silazak sa scene - već sada ili u Tokiju 2020?

Rukometašice Crne Gore izgubile od Rusije (35:28) i ostale bez šanse za polufinale Svjetskog prvenstva
10857 pregleda 12 komentar(a)
Dalje nećeš moći: Ksenija Makejeva i Ana Senj zaustavljaju Tatjanu Brnović, Foto: Aniko Kovacs/IHF
Dalje nećeš moći: Ksenija Makejeva i Ana Senj zaustavljaju Tatjanu Brnović, Foto: Aniko Kovacs/IHF
Ažurirano: 11.12.2019. 10:10h

Medalja na svjetskim prvenstvima je ostala san, možda i za sva vremena, jer trofejna generacija polako silazi sa velike scene.

Poraz od Rusije (35:28) je označio kraj nadanja rukometašica Crne Gore da mogu da se uključe u borbu za polufinale na planetarnom šampionatu, ali još ima za šta da se igra u Japanu - „lavice” imaju još dvije prilike da se domognu kvalifikacija za Olimpijske igre.

Prva je danas (12.30 časova) protiv Švedske, koju Jovanka Radičević i drugarice moraju da savladaju kako bi joj preotele 3. mjesto u grupi C i tako završile borbu za OI.

Ako ne trijumfuju, imaće još jednu šansu u meču za 7. mjesto, koje donosi i lakše rivale u borbi za Tokio (vicešampiona sa SP i predstavnike Azije i Afrike), ali sigurno niko u timu Pera Johansona i ne pomišlja da sebi dozvoli da čeka taj rulet...

Crna Gora je dobro počela meč i na krilima Majde Mehmedović dva puta stigla do plus četiri (10:6 i 11:7).

Nažalost, prevelike oscilacije su obilježje nastupa „lavica” u Japanu, a olimpijski šampion to ne prašta - tim Ambrosa Martina je očas posla napravio seriju 8:2 i preokrenuo na 15:13.

Johanson je odbranu usmjerio ka Ani Vjahirevoj, koja je praktično sama dobila njegov tim prošle godine na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, ali kao da je prenebregnuo činjenicu da Rusija ima još mnogo sjajnih igračica.

Pogotovo na desnoj strani napada, gdje je Julija Managarova savršeno koristila ogroman prostor koji je stvaran zbog fokusa na Vjahirevoj, i realizovala svih 12 šuteva.

Odbrana je bila porozna, golmanke su ostavljene na vjetrometini, pa su zaustavile svega šest šuteva i bilo je jasno da će novi pad u napadu riješiti sve dileme.

Dogodio se sredinom 2. poluvremena, kada je Rusija kaznila nekoliko promašenih šuteva Jelene Despotović i Dijane Ujkić i sa četiri vezana gola došla do nedostižnih 29:23.

„Crvene” danas od 12.30 časova igraju sa Švedskom. Selekciji „tri krune” će možda biti neophodna pobjeda da uhvati posljednji voz za polufinale.

Potrebno joj je da Rusija porazi Španiju, a onda i da ona odradi posao protiv „lavica”, s tim da u ta dva meča ukupna razlika u korist pobjednika mora da bude minimum sedam golova...

RUSIJA - CRNA GORA 35:28 (17:16)

Kumamoto - „Park dom”. Gledalaca: 6.338. Sudije: Krišen i Mahluf (Tunis). Isključenja: Rusija 10, Crna Gora 14 minuta. Sedmerci: Rusija 7 (7), Crna Gora 3 (3).

Rusija: SEDOJKINA (pet odbrana), Lagina (dvije odbrane), KUZNJECOVA 3, SENJ, Goršenjina, VJAHIREVA 4, Babrovnjikova 4, MAKEJEVA 2, Mihajljičenko 1, Fomina, Žilinskaite, Malašenko, MANAGAROVA 12, Kožokar, Ilarionova, FROLOVA 10 (7).

Crna Gora: RAJČIĆ (tri odbrane), Nenezić (odbrana), Batinović (dvije odbrane), RADIČEVIĆ 8 (3), JAUKOVIĆ 3, KLIKOVAC, Ujkić, Premović, Bulatović 4, BRNOVIĆ 3, Ramusović 1, MEHMEDOVIĆ 3, Despotović 2, RAIČEVIĆ 3, Grbić.

Bonus video: