Slučaj „Budvanska rivijera”: Vatrena rasprava bez rješenja

Predsjednik Radne grupe za konsolidaciju RK Lovćen, Vido Đakonović, upitao je kako je moguće da je aktuelni šampion dobio dozvolu da nastupa ove sezone
111 pregleda 13 komentar(a)
Zoran Radojičić, Foto: Zoran Đurić
Zoran Radojičić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.04.2017. 18:58h

Slučaj „Budvanska rivijera” je otvoren u četvrtak u emisiji „Načisto” na TV Vijesti, a na večerašnjoj Skupštini Rukometnog saveza Crne Gore je bilo mnogo vatre povodom njega, ali nije se došlo do rješenja.

Predsjednik Radne grupe za konsolidaciju RK Lovćen, Vido Đakonović, upitao je kako je moguće da je aktuelni šampion dobio dozvolu da nastupa ove sezone, jer po članu 12 Pravilnika RSCG to ne bi mogao.

Problem je, kako je naveo Đakonović, što je RK Budvanska rivijera prestala da postoji, a u takmičenju nastupa RK Budvanska rivijera Budva, koja bi po Pravilniku morala da počne nastup u najnižem rangu takmičenja, tj. Drugoj ligi.

„Mi imamo 200 hiljada eura duga i rekli smo da hoćemo da ga platimo. Je li iko dozvolio Lovćenu da otpiše dug? To nikad nismo tražili, niti ćemo, ali nećemo neravnopravno da se takmičimo sa bilo kim, kome se namigne da može da učestvuje. Uprava za mlade i sport vas je u junu 2016. obavijestila ko je izbrisan iz registra. Ko je to još osim Budvanske rivijere? Ko je kriv što su nastupali klubovi koji nemaju pravo”, upitao je Đakonović predsjednika RSCG Zorana Radojičića.

Odgovorio mu je Marko Marković, predsjednik Budvana.

„Što niste reagovali kada su se gasili Berane, koje vas je pobjeđivalo, Rudar, Sutjeska? Ako nastavite da tjerate ljude koji ulažu svoj novac, imaće ligu u kojoj će učestvovati Donji kraj i Gornji kraj. Taoci smo aktuelnog zakona, a bili smo prinuđeni da registrujemo novi klub, jer nismo nikako mogli da dođemo do dva osnivača. Nas je obrisala Uprava za mlade i sport, nije nam motiv bio da otpišemo dugove, već sam pristao da platim i 40 i nešto hiljada koje je ostala dužna prethodna uprava”, naglasio je Marković.

Radojičić je u svom stilu, osiono, poručio Đakonoviću da su svi klubovi prisustvovali žrijebanju i da su mogli da izraze sumnju.

"Niste vi taj kome bi ja trebalo da odgovaram. Napišite takmičarskoj komisiji i direktoru liga šta vas zanima i odgovoriće vam se", ljutito je rekao Radojičić.

Situaciju je morala da smiruje predsjednica Skupštine Zorica Kovačević, koja je nekoliko puta prigovarala Radojičiću i sprječavala ga da odgovori.

Na kraju je odlučeno da se Đakonović pismeno obrati Savezu, a Kovačevićeva je pozvala čelnike RSCG da se pomire da odbjeglim reprezentativcima.

„Niko normalan ne bi pustio Vuka Borozana. Pokažimo Vladanu Lipovini, Nebojši Simiću i Borozanu da nam je stalo do njih, kažimo jedni drugima da smo pogriješili”, zaključila je Kovačevićeva.

Na Skupštini nije usvojen završni račun za 2016. godinu, jer je Đakonović imao prigovore na rupe u njemu, pa će na narednom zasjedanju biti prisutna knjigovođa i generalni sekretar Emir Bešlija, koji bi trebalo da pojasne sve.

Usvojena je Strategija rukometa od 2016. do 2024. godine, odlučeno je da klubovi do naredne Skupštine usvoje predlog o sistemu takmičenja za sezonu 2018/2019, a za predsjednika Nadzornog odbora RSCG je izabran Mario Matijašević iz RK Partizan. Na samom kraju sjednice je, međutim, poručio da podnosi ostavku, ali je Skupština nije prihvatila?!

Bonus video: