Sonja i Ana naciljale titulu

"Soka je bila na visini zadatka i odvela nas u finale odbranom penala. Spremne smo za finale", poručila je za “Vijesti” Ana Đokić
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2013. 14:26h

Naviku igranja finala, koju su stekle u dresu Budućnosti, ali i reprezentaciji Crne Gore, Sonja Barjaktarović i Ana Đokić nastavile su i u Rusiji – crnogorski tandem je u dresu Rostova sa Dona izborio plasman u finale plej-ofa Rusije, sa 2:1 u pobjedama protiv Lade Toljati.

Nakon poraza u gostima (23:28), Rostov je dobio oba meča kod kuće, prvi u utorak lakše (26:18), a drugi, dan kasnije, znatno teže, tek nakon penala, ukupno 26:25. Domaćin je u penal seriji bio bolji 5:4, a odlučujuća je bila treća serija, u kojoj je Sonja odbranila sedmerac protivničkoj ekipi…

"Dvije jake utakmice u dva dana i to poslije gostovanja u Parizu. Znale smo da neće biti lako doći do željenog cilja. Ali, sve smo znali koliki je značaj te utakmice. Vidan je bio umor u oba tima, ali smo na kraju preko penala došle do pobjede. To dovoljno govori o tome koliko je jaka Ruska liga. Pobijedile smo zahvaljujući većoj psiholoskoj stabilnosti", sumira utiske za “Vijesti” Sonja Barjaktatović, koja je imala i veliku podršku porodice sa tribina, jer su je bodrili otac Milosav-Pipio, majka Liilja, te sestre Tanja i Vanja.

Nakon problema sa povredom, zbog kojih je preskočila prvi meč polufinala, kao i dvomeč Crne Gore protiv Hrvatske u Baru, na kojima je trebala da se zvanično oprosti od reprezentacije, Ana Đokić je dala veliki doprinos u pobjedama Rostova za prolaz u finale.

"Ulaskom u finale plej-ofa, ispunile smo očekivanja kluba. Treća utakmica protiv Lade bila je pravi pokazatelj jačine ruskog prvenstva. Doslovno do 60. minuta je bilo neriješeno! Ovo je prvi put da je Rostov prošao dalje na penale. Soka je bila na visini zadatka i odvela nas u finale odbranom penala. Spremne smo za finale", poručila je za “Vijesti” Ana Đokić.

Sonja Barjaktarović brani penal Irini Nikitinoj

Rostov će u reprizi prošlogodišnjeg finala pokušati da nadvisi Dinamo iz Volgograda, koji je u drugom polufinalu, u dva meča, izbacio Zvezdu, nakon čega je hrvatski stručnjak Zdravko Zovko sa saradnicima Šolom i Matijevićem podnio ostavku. Finalna serija počinje 17. aprila, drugi meč je 23. a eventualna majstorica 24. aprila…

"Mislim da smo spremne za finale. Mi smo možda u nekoj blagoj prednosti zbog toga što ćemo igrati kod kuće u slučaju majstorice. Mada, to ne mora ništa da znači. One su isto u dobroj formi", dodaje Barjaktarović.

Prije finala, Rostov u subotu očekuje revanš polufinala Kupa kupova protiv francuskog Isi Pariza, za koji igra Jasna Tošković. Iako je nakon 20-minuta gubio 13:6, Rostov je na kraju uspio meč za završio sa samo golom zaostatka (23:22).

"Mislim da imamo dobar rezultat iz prvog meča i blagu prednost zbog domaćeg terena. Ali, naravno, ne smijemo opušteno da uđemo u meč. Imale smo dosta vremena da složimo neke stvari i da ispravimo greške iz prve utakmice. Oni su ekipa koja zahtijeva pažnju svih 60 minuta, sigurna sam da će ostaviti svaki atom snage s obzirom na to da im je ovo jedino preostalo takmičenje u kojem su i dalje u borbi za trofej", zaključila je Sonja.

Ana Đokić ističe da se ekipa nakon lošeg početka, sabrala u drugom poluvremenu meča u Parizu i smanjima zaostatak na samo gol.

"Taj jedan gol prednosti može da bude i veliki ukoliko ne budemo odigrali kako mi možemo. Iako su nas dvije utakmice polufinala plej-ofa istrošile, prolaskom u finale smo dobile dodatnu snagu i volju. Očekujem prolazak u finale, a ne postoji ljepsi kraj sezone od igranja dva finala, vjerujem i tri", zaključila je Ana Đokić, misleći i na nastup u Kupu Rusije.

Ugovor produžen na obostrano zadovoljstvo

Dobre partije u prvenstvu Rusije i Kupu kupova, natjerale su vlasnike Rostova da ponude novi ugovor Sonji Barjaktarović, koja je odlučila da ga prihvati, pa će i naredne sezone braniti gol kluba iz grada na Donu.

"Oni su zadovoljni sa mnom, ja sam zadovoljna sa klubom, sa djevojkama u ekipi, ponuđenim uslovima, super sam se uklopila u ekipu, pa smo na onostrano zadovoljstvo produžili saradnju. Imam dobru minutažu, imala sam dosta jakih utakmica, što mi je bilo potrebno. Sve su to dobri razlozi da ostanem, tako da nije bilo dileme oko nastavka saradnje", rekla je Sonja.

Iako je i ona ima ponudu za nastavak saradnje od Rostova, Ana Đokić je potvrdila svoju odluku na kraju sezone završi igračku karijeru.

"U Rostovu su mi kazali da im javim ako se predomislim, da slučajno ne igram za drugi klub. Ali, vrijeme je da se prestane", uz osmjeh je rekla Ana.

Galerija

Bonus video: