Španija i Njemačka za zlato i Rio

Heroj je bio Štefen Fet, koji je pet sekundi prije kraja našao rupu u odbrani Skandinavaca i zatresao mrežu odličnog Ulea Erevika
78 pregleda 0 komentar(a)
Rune Damke, Foto: Reuters
Rune Damke, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2016. 21:52h

Za titulu šampiona na 12. Evropskom prvenstvu i direktan plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru boriće se rukometaši Njemačke i Španije - „panceri“ su nakon produžetka savladali najprijatnije iznenađenje takmičenja u Poljskoj, Norvešku (34:33), dok je „crvena furija“ bila bolja od Hrvatske (33:29).

Njemci su nakon 70 minuta rata srušili Norvešku sa 34:33. Heroj je bio Štefen Fet, koji je pet sekundi prije kraja našao rupu u odbrani Skandinavaca i zatresao mrežu odličnog Ulea Erevika.

U posljednjih pet minuta regularnog toka su oba tima promašila po tri šuta, da bi seriju bez gola prekinuo Rune Damke, koji je 19 sekundi prije kraja donio Njemcima izjednačenje (27:27) za produžetke.

U njima je tim Islanđanina Dagura Sigurđsona imao više svježine, ali i sreće.

Norvežani su propustili šansu da već sada obezbijede medalju, mada je ovo polufinale njima već najveći uspjeh, jer su dosad najviše mogli do 6. mjesta na šampionatu Starog kontinenta 2008. na svom bunjištu i planetarnom prvenstvu davne 1958. u Istočnoj Njemačkoj.

Najefikasniji igrač „pancera“ je bio Tobijas Rajman sa 10 golova, od čega je čak sedam dao iz sedmeraca. Kai Hefner i Julius Kin su po pet puta tresli mreže, a heroj Fet jednom manje.

"Ovo je bilo naše najbolje izdanje na Evropskom prvenstvu. Borili smo se od početka do kraja, ne mogu da opišem kako se osjećam. Presrećan sam", oduševljeno je pričao Rajhman.

Kod Norvežana je najbolji bio Kristijan Bjernsen sa osam pogodaka (pet iz penala), a kapiten Bjarte Mirhol i Magnus Jendal su po pet puta bili precizni. Erevik je odbranio 16 šuteva, ali nijedan u produžecima, kada je lopta sedam puta završila iza njegovih leđa.

"Razočarani smo, ali ćemo se brzo oporaviti od šoka i biti spremni za posljednji meč, jer želimo medalju. Za nas nije uobičajeno da stignemo do polufinala i budemo ovako blizu finala. Očajnički želimo bronzu, jer je toliko dobrih selekcija da ne možemo baš svake godine da osvajamo odličje", priznao je srednji bek Norveške Kristijan O'Saliven, čijem timu bi pobjeda nad Hrvatskom donijela i učešće na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, ali i vizu za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj.

Hrvati su bolje počeli meč, nekoliko puta imali i tri gola viška, ali je Španija serijom 9:1 krajem prvog i početkom drugog poluvremena preokrenula na 19:14.

Mladi „kauboji“ su nekoliko puta prišli na minimalni zaostatak, ali je u odlučujućim trenucima presudilo znatno veće iskustvo igrača Manola Kadenasa.

Valero Rivera Folć je bio najefikasniji sa sedam golova (penali pet od pet), a igrač meča je sa šest bio Antonio Garsija, koji je priznanje dobio od predsjednika RSCG Predraga Boškovića.

Đulen Aginagalde i Viktor Tomas su dali pet pogodaka, a u ekipi Željka Babića je odskočio Ivan Slišković sa šest.

Peto mjesto je osvojila Francuska pobjedom nad Danskom (29:26), dok je sedma Poljska nakon trijumfa protiv Švedske (26:24).

Rezultati polufinala

Norveška - Njemačka 33:34, nakon produžetka (13:14, 14:13, 6:7)

Španija - Hrvatska 33:29 (18:14)

Nedjelja

Za 3. mjesto

Norveška - Njemačka (15)

Finale

Njemačka - Španija (17.30)

Bonus video: