Srbija eliminisala Norvešku, Brazil, Poljska i Danska u polufinalu

Presudna je bila serija 7:0, do 50. minuta, za vođstvo od 23:21, kada je Norvežankama “ušla voda u uši"
59 pregleda 195 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2013. 21:07h

U polufinalu Svjetskog prvenstva u Srbije neće igrati nijedna od selekcija koja je osvojila medalju na tri posljednja velika takmičenja - Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2001, Evropskom prvenstvu u Srbiji 2012. i Olimpijskim igrama u Londonu prošle godine!

To, valjda, najbolje govori o “sječi” favorita, koja je počela u osmini finala neočekivanom eliminacijom Crne Gore, evropskog šampiona i olimpijskog vicešampiona, te Španije, bronzane sa prethodnog SP u Brazilu i OI u Londonu, i kvalitetne Rumunije, a nastavila se u četvrtfinalu.

Iako je u 39. minutu gubila pet razlike (21:16), kada je činilo da Norveška ima otvoren put ka polufinalu, Srbija je napravila veliki preokret i podvig, i na kraju uspjela da eliminiše sada već bivšeg šampiona svijeta, aktuelnog olimpijskog prvaka, sa 28:25 (15:16).

Presudna je bila serija 7:0, do 50. minuta, za vođstvo od 23:21, kada je Norvežankama “ušla voda u uši”, i od toga šoka se Skandinavke više nijesu oporavile. Sjajna je bila Dragana Cvijić, pivot Budućnosti, sa osam golova iz isto toliko pokušaja. Isti broj golova postigla je i Sanja Damnjanović, ali iz 15 šuteva.

"Osjećam se fenomenalno, uspjele smo da u četvrtfinalu izbacimo svjetskog i olimpijskog šampiona. Šta god da bude dalje, ja sam ponosna na svoju ekipu. Presrećna sam, ovu pobjedu će Srbija dugo pamtiti", rekla je Cvijićeva.

Norvešku su predvodile Hajdi Loke sa pet i Nora Merk sa četiri gola.

"Srbija je igrala dobro 60 minuta, a posebno u posljednjih 15. Bili su jači od nas kao tim. Dali smo sve od sebe, ali ovog puta nismo uspjeli. Želim im sve najbolje u polufinalu. To je jedan interesantan tim", rekao je selektor Norveške Torir Hergeirson.

Inače, meč u “Kombank areni” posmatralo 16.028 gledalaca, što je novi rekord u istoriji ženskog rukometa.

Srbija će u polufinalu igrati protiv Poljske, koja je, nakon što je u osmini finala iznenadila Rumunija, napravila još jedno iznenađenje u četvrtfinalu izbacivši Francusku sa 22:21 (11:8).

Najefikasnije u pobjedničkoj ekipi bile su Alina Vojtaš i Karolina Sodmijak sa po pet golova, a isto toliko postigla je Siraba Dembele za Francusku.

U drugom polufinalu, igraće Brazil i Danska. Brazilkinje su nakon dva produžetka bile bolje od Mađarske sa 33:31 (29:29, 26:26, 12:11). Aleksandra Nasimento sa 10 i Žužana Tomori sa sedam golova bile su najefikasnije u svojim timovima.

Danska je savladala Njemačku 31:28 (17:17). Trine Jensen je postigla najviše golova (šest) u danskom timu, kod Njemica se istakla Suzan Miler sa 12.

Polufinalni mečevi igraju se u petak.

Galerija

Bonus video: