Srbija i Brazil u finalu

Domaćin šampionata je lagano izašao na kraj sa Poljskom (24:18) i sada može na miru da čeka ishod drugog polufinala, u kojem se sastaju Danska i Brazil
75 komentar(a)
Andrea Lekić, Foto: Beta/AP
Andrea Lekić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.12.2013. 21:45h

U finalu 21. Svjetskog prvenstva za rukometašice igraće ekipe koje nikada nisu osvojile nijednu medalju na planetarnim šampionatima - Srbija i Brazil.

Tim Saše Boškovića je lagano savladao Poljsku (24:18), dok je Morten Subak na kormilu „karioka” i drugi put u Srbiji bio nemilosrdan protiv svoje Danske (27:21).

Tačno 40 godina nakon što je SFRJ postala šampion svijeta u beogradskom „Pioniru”, u istom gradu, ali sa druge strane Save, to će pokušati da uradi Srbija, koja je obezbijedila prvu medalju od obnavljanja nezavisnosti.

Predvođene fenomenalnim triom Katarina Tomašević - Andrea Lekić - Dragana Cvijić i nošene podrškom sa tribina „Kombank arene”, gdje je bilo rekordnih 18.236 gledalaca, „orlice” su igrale kao u transu.

Sve je bilo riješeno u 35. minutu, kada je na semaforu stajalo 17:6. Poljska je do kraja samo ublažila poraz.

Lekić je bila najefikasnija sa osam golova, Cvijić je dodala pet, a Tomašević je zaustavila 16 šuteva i sedmerac, a do rezultata 12:4 je već imala 12 odbrana!

U poraženom timu je najbolja bila Karolina Šved-Orenborg sa četiri pogotka.

"Fenomenalna utakmica, čestitam ekipi. Drago mi je što je odbrana funkcionisala sjajno. Djevojke su željele pobjedu, odigrale su na vrhunskom nivou, što se vidi iz rezultata. Mnogi su rekli da je ova utakmica bila dosadna, a ja kažem neka i finale bude isto tako", rekla je Tomaševićeva.

U drugom polufinalu nije sve bilo riješeno tako rano, ali dilema nije bilo - Danska je vodila 1:0, sve nakon toga je bilo u znaku Brazila.

Zvanično najbolja igračica svijeta Alešandra do Nasimento je sedam puta zatresla mrežu, a Ana Rodrigeš je dodala pet golova. Na drugoj strani, četiri igračice su upisale po tri pogotka - Mete Gravholt, Ane Mete Hansen, Marija Fisker i Kristina Kristijansen.

Tim iz zemlje sambe, fudbala i kafe je tako obezbijedio prvo odličje na takmičenjima van Amerike...

Polufinale

Poljska - Srbija 18:24 (6:14)

Brazil - Danska 27:21 (14:10)

Nedjelja

Za 3. mjesto

Danska - Poljska (14.30)

Finale

Brazil - Srbija (17.15)

Bonus video: