Srbija nije uspjela, Danska novi prvak Evrope

Danska je osvojila drugu titulu prvaka Evrope u istoriji, nakon trijumfa u Norveškoj 2008. godine…
0 komentar(a)
Danska, Foto: Reuters
Danska, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2012. 17:52h

Rukometaši Srbiije nijesu uspjeli da u istom danu ponove uspjeh Novaka Đokovića i vaterpolista – Danska je u finalu bila bolja od domaćina Evropskog prvenstva u Srbiji, sa 21:19 (9:7), čime se potvrdilo nepisano sportsko pravilo da je jako teško i, zapravo, rijetkost da se na jednom takmičenju dva puta savlada isti rival.

Srbija je od Danske bila bolja u prvoj fazi takmičenja (24:22), ali su se Skandinavci revanširali kada je bilo navažnije, u borbi za najsjajnije odličje.

Iako su prije početka šampionata slovili za jednog od glavnih favorita, Danci su do titule došli pomalo neočekivano, jer su u drugu rundu prošli sa dva poraza (od Srbije i Poljske) i bez ijednog boda. U glavnoj rundi su redom savladali Makedoniju (srećno, golom uz zvuk sirene, iako su Makedonci prije toga imali napad za pobjedu), Njemačku i Švedsku, i uz povoljne rezultate ostalih mečeva stigli u polufinale, gdje su porazili Špance.

Danci su protiv Srbije pokazali snagu, karakter, sigurnost, naročito u odbrani, vodili su od početka do kraja i potvrdili da u finalu ne gube. Za Dance je ovo, naime, bilo tek drugo finale na šampionatima Evrope, i drugo zlato, jer su najbolji bili i u Norveškoj 2008. godine…Zlatom u Beogradu izborili su i vizu za Olimpijske igre u Londonu.

"Kad nas je Srbija savladala u prvom meču, tada sam kazao da se nadam da ćemo se ponovo sresti. I jesmo. Finale je bilo puno taktike, a Srbija je bila umorna. Mislim das u naša odbrana i Mikel Hansen bili presudni za pobjedu. Ali, čestitam i Srbiji za, takođe, fantastičan nastup na prvenstvu, domaćin će biti ponosan na rezultate, kada ih prođe osjećaj tuge zbog poraza u finalu", kazao je selektor Srbije Urlik Vilbek.

Srbija u finalu nije bila na nivou prethodnih mečeva, izuzev golmana, Mojkovčanina Darka Stanića (15 odbrana), ali je srebro, svakako, veliki uspjeh za domaćina, koji je do finala ostvario četiri pobjede, remi i poraz u rezultatski nevažnom meču sa Makedonijom. Od prvog minuta se vidjelo da su Danci spremniji za finale, da su Srbiji, možda, i preveliko opterećenje finale i velika podrška sa tribina.

Danska je vodila tokom čitavog meča, u prvom poluvremenu do tri razlike, u nastavku je imala i plus četiri (16:12) u 47. minutu. Srbija je u 55. minutu, golom Nikšićanina Ivana Nikčevića, prišla na 18:19, ali su Danci sa dva uzastopna gola riješili sve dileme…

Dance je do pobjede predvodio Mikel Hansen sa devet golova, a velike zasluge za pobjedu ima i golman Niklas Landin, koji je imao čak 19 odbrana. Najefikasniji u tim u Srbije bio je Rajko Prodanović sa četiri gola, dok je Nenad Vučković postigao tri.

"Momci su bili fizički i emotivno mrtvi poslije duela sa Hrvatskom. Taj meč je za nas bio finale. Večeras smo izgorjeli i nismo imali rješenja u napadu", kazao je selektor Srbije Veselin Vuković.

Vuković je istakao da "ovakve utakmice dobija suvi kvalitet" i da je taj kvalitet na strani Danaca.

"Do sada smo imali skup pojedinaca, a ovdje smo napravili tim i to nas je dovelo do medalje. Iskreno, po rejtingu nismo među dvije-tri najbolje reprezentacije, ali posebno mi je milo što je na ovom prvenstvu dominirala škola sa ovih prostora", dodao je Vuković, aludirajući na činjenicu das u Srbija, Hrvatska, Makedonija i Slovenija bile među šest najboljih selekcija na EP.

Šampionat u Srbiji u dvoranama u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Vršcu pratilo je preko 300 hiljada gledalaca što je novi rekord posjete na šampionatima Evrope.

Poznati kvalifikacioni turniri za London

Završetkom EP određen je sastav tri kvalfikaciona turnira za Olimpijske igre u Londonu, koji se igraju od 6. do 8. aprila.

Na turniru grupe 1 u Španiji igraće Španija, Poljska, Srbija i Alžir, u grupi 2 igraju Švedska (domaćin), Mađarska, Brazil i Makedonija, a u grupi 3 Hrvatska (domaćin), Island, Japan i Čile.

Po dvije prvoplasirane selekcije sa sva tri kvalifikaciona turnira izboriće vizu za Londonu.

Vizu za London, osim domaćina Velike Britanije, imaju prvaci Evrope (Danska), svijeta (Francuska), te šampioni Azije (Koreja), Afrike (Tunis) i Panamerike (Argentina).

Konačan poredak

1. Danska

2. Srbija

3. Hrvatska

4. Španija

5. Makedonija

6. Slovenija

7. Njemačka

8. Mađarska

9. Poland

10. Island

11. Francuska

12. Švedska

13. Norveška

14. Češka

15. Rusija

16. Slovačka

Bonus video: