Srbija prepreka ka Gradu svjetlosti

Ako sjutra veče (21 čas) savladaju komšinice, rukometašice Crne Gore će biti veoma blizu Parizu, makar meču za 5. mjesto. San o polufinalu bi, međutim, danas mogao da bude ugašen
148 pregleda 6 komentar(a)
ema ramusović, Foto: Jure Erzen/kolektiff
ema ramusović, Foto: Jure Erzen/kolektiff
Ažurirano: 09.12.2018. 12:35h

Od specijalnog izvještača "Vijesti" iz Nanta

Kada sjutra veče izađu na teren dvorane „XXL” u Nantu, vjerovatno će znati da je san o polufinalu ugašen.

Francuska i Rusija bi danas pobjedama nad Švedskom, odnosno Srbijom, mogle da steknu nedostižnih šest bodova, zbog čega bi pred rukometašicama Crne Gore ostala samo borba za što bolji plasman.

A ključna bitka za 3. poziciju u grupi 1, koja vodi u Pariz na meč za 5. mjesto na Evropskom prvenstvu, biće sa Srbijom, zakazana je za sjutra u 21 čas. Pobjeda bi širom otvorila vrata Grada svjetlosti i posljednjeg dana bi u nekim kalkulacijama „lavicama” bio dovoljan i bod ili čak i minimalan poraz od Danske za 3. mjesto...

Niko, naravno, ne misli da će biti lako, iako je Crna Gora prošle godine rutinski savladala Srpkinje u osmini finala Svjetskog prvenstva (31:29, ali je nekoliko puta bilo sedam razlike).

- Nismo očekivale da ćemo ih onako dobiti prošle godine. Sa Srbijom smo uvijek imale teške utakmice i neophodno je da dobro otvorimo meč i odigramo jako dobru odbranu. Ni prošle godine nam nije bilo lako sa Srpkinjama, iako je možda tako izgledalo. Ključno je da ponovimo odbranu iz tog duela. Još nismo dogovarale taktičke detalje, ali mislim da je ključno da zaustavimo Andreu Lekić, koja je vođa ekipe i najznačajnija igračica - istakla je Jelena Despotović.

Bek mađarskog Debrecina napominje da je Srbija veoma opasna kada je u kompletnom sastavu, što je sada slučaj.

- Tu su Lekićeva, Dragana Cvijić i sve ostale. Biće jako teško, veoma dobro se poznajemo, a sigurna sam da neće zaboraviti prošlogodišnji poraz od nas. Spremiće se za taj duel, a i mi ćemo odgledati materijal i uraditi sve što možemo da budemo prave.

„Lavice” se sada bore da stignu do Pariza kao trećeplasirana ekipa iz grupe 1, ali ne mogu da zaborave meč sa Rusijom, na kojem su propustile šansu da naprave veliki korak ka polufinalu.

- Naravno da mi se čini da smo mogle više, ali igraćemo do kraja. Svi se još nadamo, nije skroz izgubljeno ni polufinale. Vidjećemo šta će se desiti, mada i dalje mislim da će Rusija i Francuska igrati finale. Ali, trudim se da ne razmišljam o tome - naglasila je Despotovićeva.

Motiva, ipak, ne fali.

- Prvi cilj nam je bio borba za plasman od 5. do 8. mjesta. Najvažnije je sada da što bolje odradimo ove dvije utakmice i stignemo do Pariza, jer su kvalifikacije za Olimpijske igre cilj. A o polufinalu ćemo pričati, ako se otvori neka šansa - zaključila je 24-godišnjakinja rođena u Podgorici.

Dvije godine mlađa Beranka, Ema Ramusović, svjesna je da Crnoj Gori neće biti nimalo lako na drugom ispitu u Nantu.

- Srbija je jak protivnik, moramo maksimalno da mu se posvetimo. Ubjedljivo je pobijedila Dansku i Poljsku i dokazala da je stamena ekipa. Trijumf prošle godine u osmini finala Svjetskog prvenstva nam ne daje nikakvu prednost, već je samo podstrek da znamo da ćemo, ako se spremimo maksimalno i budemo na visokom nivou, biti bliže pobjedi.

Ramusovićeva je nekoliko sezona bila rezerva Dragani Cvijić, a potom su vodile velike bitke kada je visoka Srpkinja otišla u Vardar. Ne želi da previše razmišlja o njoj i da je izdvaja.

- Srbija i mimo Cvijićeve ima kvalitetne igračice i za svaku moramo dobro da se pripremimo. Jeste Cvija kvalitetan pivot, ali je i Andrea Lekić vrhunska igračica, a još ih je dosta koje igraju u velikim klubovima i na zavidnom nivou. Odbrana je naš glavni adut, ako bude vrhunska, uz napad kakav je bio dosad, bez većih grešaka, pobjeda će biti blizu - naglasila je pivotkinja Crne Gore.

Crna Gora je praktično propustila šansu za polufinale, iako je bila jako blizu pobjedi nad Rusijom.

- Mogle smo da uradimo više i u odbrani i napadu, ali je tako kako je. Idemo dalje, samo ostaje veliki žal. Izgleda da je tako moralo da bude - rekla je Ramusovićeva.

Dosadu razbijaju igricama

Zbog protesta „žutih prsluka”, ne samo da se juče nisu igrale utakmice Švedska - Francuska i Srbija - Rusija, već rukometašice Crne Gore nisu imale ni salu za trening. Dvorana „XXL” je zatvorena, pomoćne takođe, zbog čega su „lavice” bile prinuđene da samo odrade jutarnji trening u teretani. Nakon toga su bili sastanci, gledanje snimaka Srbije i potom „gluvarenje” u hotelu u nedođiji.

- Fina je atmosfera, lijepo se slažemo, ali je hotel u zabačenom mjestu i nemamo kud da idemo. U petak smo imale slobodan dan, rastretile se od rukometa i prošetale kroz grad, a bilo bi bolje da smo u subotu mogle da treniramo rukomet, ali je to bilo neizvodljivo, jer nije bilo termina - naglasila je Ramusovićeva.

I Despotovićeva priznaje da je teško „ubiti” vrijeme u industrijskoj zoni u predgrađu Nanta.

- Malo je dosadno, jer smo smještene u takvom dijelu grada. Igramo igrice, odemo malo u šoping i to je to.

4 puta su se Crna Gora i Srbija sastale na velikim takmičenjima, a „lavice” su mnogo uspješnije sa tri pobjede i remijem. Prvi put su se sastale u kultnom polufinalu Evropskog prvenstva, 15. decembra 2012. u „Beogradskoj areni”, kada je Sonja Barjaktarović 15 sekundi prije kraja odbranila zicer Biljane Filipović i sačuvala konačnih 27:26, a trijumfi su upisani i u grupi EP 2014. (22:19) i osmini finala prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva (31:29). Jedini put su Srpkinje otkinule bod na otvaranju SP 2015. u danskom Herningu (28:28)

26 golova je dala Srpkinja Katarina Krpež-Šlezak na svega tri utakmice i trenutno je prva golgeterka šampionata. Ona je jedno od najboljih desnih krila svijeta, a već godinama je u Erdu, gdje joj je saigračica bila Anđela Bulatović

94 sata i 30 minuta proteći će između posljednje sirene na utakmici sa Švedskom do početka duela sa Srbijom. To je posljedica novog formata evropskih prvenstva, jer je EHF odlučio da „razvuče“ utakmice glavne faze na osam dana. Poređenja radi, Mađarska je prije dvije godine tri meča glavne faze odigrala za manje od 72 sata

Bonus video: