Srbija silna na startu, Makedoncima izmakla pobjeda

Za najboljeg igrača na meču proglašen je golman Srbije, Mojkovčanin Darko Stanić koji je imao 13 odbrana.
0 komentar(a)
Rukometaši Srbije, Foto: Beta
Rukometaši Srbije, Foto: Beta
Ažurirano: 15.01.2012. 21:22h

Malo je nedostajalo da Beograd i Niš zajedno slave start Evropskog prvenstva u Srbiji – domaćin 10. šampionata Starog kontinenta je bio ubjedljiviji na startu protiv Poljske (22:18) nego što to govori konačan rezultat, dok je Makedonija, čiji su navijači “okupirali” Niš sa 3.000 navijača, potpomognuti domaćim navijačkim snagama, umalo priredili veliko iznenađenje protiv Švedske, koja je u finišu srećno stigla do boda (26:26)…

Srbija je u “Pioniru”, pred oko 6.000 gledalaca, protiv Poljske demonstrirala silu, posebno igrom u odbrani, i ostavila Poljake na samo 18 golova. Izabranici Veselina Vukovića su vodili od prvog do posljednjeg minuta, a prednost Srbije je u drugom poluvremenu, u nekoliko navrata, iznosila i osam golova razlika, posljednji put početkom 51. minuta. Poljska je do kraja uspjela da ublaži poraz.

“Mi smo u napadu igrali ovako-onako, a na to smo išli svjesno jer smo željeli da se skoncentrišemo da rudarski odigramo odbranu. To smo i uspjeli kada pogledate da jedna Poljska, koja ima fantastične šutere, uspije da nam da samo 18 golova”, rekao je selektor Srbije Vuković.

Najefikasniji u timu Srbije bili su Marko Vujin i Ivan Nikčević sa po šest golova, Momir Ilić je dodao četiri. Za najboljeg igrača Srbije na meču proglašen je golman, Mojkovčanin Darko Stanić, koji je imao 13 odbrana. Kod Poljaka najefikasniji je bio Karol Bijelecki sa četiri gola iz pet pokušaja.

“Srbija je bila bolja 60 minuta, 22 gola nije mnogo primljenih, ali datih 18 je ništa. Cio meč igrali smo sa 18 golova i 14 tehničkih grešaka i efikasnost mojih igrača je bila nula. Moji igrači su bili agresivni, ali nisu mogli više da urade”, izjavio je selektor Poljske Bogdan Venta.

Meč između Švedske i Makedonije je bio pun preokreta. U prvom poluvremenu, Makedonija je vodila 8:4 i 10:7, ali je Švedska u 30. minute vodila 14:12. Serijom 5:0, Kiril Lazarov i društvo su u 40. minute ponovo imali četiri gola prednosti i sve je mirisalo na iznenađenje. Švedska se, međutim, nije predavala, već je u 52. minute stigla do vođstva od 25:22. No, uslijedio je novi preokret, serija od 4:0, za vođstvo Makedonije od 26:25 početkom 59. minuta. Ekdal je, međutim, izjednačio minut i po prije kraja, a Makedonija nije uspjela da realizuje posljednji napad.

Alušovski i Kiril Lazarov su predvodili Makedoniju sa po sedam golova, s tim da je Lazarov imao loš procenat šuta (12 promašaja ili odbranjenih šuteva), Mojsovski je dodao pet. U švedsko timu Ekdal je bio najefikasniji sa šest golova, Anderson je dodao pet.

Danska je na premijeri igrala koliko joj je bilo potrebno da bi u grupi A opravdala ulogu favorita protiv Slovačke (30:25), uz Šveđane rivala Crne Gore u kvalifikacijama za EP. Lindberg sa sedam i Egert sa šest predvodili su Dance, dok je Valo sa šest golova bio najefikasniji i slovačkom timu.

Situaciju favoritima u grupi B zakuvala je i Češka, koja je savladala Njemačku (27:24), u meču u kojem je konstantno bila u vođstvu, najviše sa šest razlike. Jiha je sa sedam golova bio najbolji u češkom timu, dok je sa druge strane Kaufman sa pet golova bio bolji od ostalih.

Rezultati

Grupa A (Beograd)

Poljska - Srbija 18:22 (7:11)

Danska - Slovačka 30:25 (15:12)

Srijeda

Slovačka – Poljska (18.15)

Srbija – Danska (20.15)

Grupa B (Niš)

Njemačka - Češka 24:27 (14:9)

Švedska - Makedonija 26:26 (14:13)

Srijeda

Makedonija – Njemačka (18.15)

Češka – Švedska (20.15)

Grupa C (Novi Sad)

Sjutra

Francuska - Španija (18.15)

Mađarska - Rusija (20.15)

Grupa D (Vršac)

Sjutra

Norveška - Slovenija (18.10)

Hrvatska - Island (20.10)

Bonus video: