Srbija u polufinalu, pobjeda Makedonije

Pobjedom protiv Švedske (24:21), izabranici Veselina Vukovića ispunili su prvi i osnovni cilj, ušli su u borbu za medalje,
0 komentar(a)
Rukometaši Srbije, Foto: Beta
Rukometaši Srbije, Foto: Beta
Ažurirano: 23.01.2012. 21:38h

Srbija je u polufinalu Evropskog prvenstva čiji je domaćin – pobjedom protiv Švedske (24:21), izabranici Veselina Vukovića ispunili su prvi i osnovni cilj, ušli su u borbu za medalje, kolo prije kraja, pa će meč sa Makedonijom u posljednjem kolu Glavne runde imati revijalni karakter u lijepom ambijentu, jer se očekuje veliko prisustvo navijača obje reprezentacije.

Šveđani su bolje počeli meč, u 12. minutu su vodili 6:3, ali je Srbija golom Dalibora Čuture, nekadašnjeg srednjeg beka Lovćena, iz šampionskih dana, u 16. minutu preokrenula na 7:6 i do kraja meča više nije ispuštala vođstvo, koje je najviše, u dva navrata, iznosilo četiri gola razlike (17:13, 23:19).

"Odlično smo rješavali drugi talas, gdje su oni bili najefikasniji na prvenstvu. Malo je škripalo u odbranim jer su premoreni Nikola Manojlović i Momir Ilić. Nismo padali previše u rotaciji i tu smo dobili dosta igrača…Srećni smo, zadovoljni, ali još ne slavimo jer nemamo šta. Daćemo sve od sebe. Sada igramo novi turnir koji je nevezan sa ovim", kazao je selektor Srbije Veselin Vuković i dodao:

"Prvi put od aprila prošle godine mogu da kažem da imamo reprezentaciju", istakao je selektor srpskih rukometaša.

Mojkovčanin Darko Stanić je na golu Srbije upisao 16 odbrana, a najefikasniji je bio Mirko Vujin sa pet golova. U poraženom timu ubjedljivo najeikasniji je bio Kim Ekdal sa osam golova, dok je golman Johan Sjostrand imao 18 odbrana.

Ono što su propustili protiv Švedske (26:26), Njemačke (23:24) i Danske (32:33), Makedonci su djelimično naplatili protiv Poljske, četvrtoplasirane selekcije sa prethodnog EP. Makedonija će na kraju šampionata imati za čim da žali, jer je uz malo više sreće i iskustva mogla i do borbe za medalju…

Izabranici Zvonka Šundovskog, nošeni podrškom većine od osam hiljada makedonskih navijača u “Areni”, vodili su od početka do kraja protiv Poljaka, u nekoliko navrata i sa sedam golova razlike (posljednji put u 37. minutu sa 20:13), ali ovoga puta nijesu u finišu “prosuli” prednost, kao što im se dešavalo u prethodnim mečevima. Istina, Poljaci su u 57. minutu prišli na minus dva (26:24), ali je Kiril Lazarov u sljedećem minutu otklonio sve dileme.

Makedonce je ponovo predvodio Kiril Lazarov sa devet golova, od kojih je šest dao iz sedmeraca, bez promašaja, a slijedili su ga Stevče Alušovski, Vladimir Temelkov i Naumče Mojsovski sa po četiri gola. Odličan na golu bio je Borko Ristovski sa 19 odbrana.

"Bili smo bolji od Poljske, koja je takođe veoma dobra, ali mislim da smo zasluženo pobijedili i napravili veliki rezultat, kako za nas, tako i za cio makedonski narod. Prije ovog prvenstva obećali smo navijačima da ćemo svaki meč igrati maksimalno i mislim da smo to i uradili", rekao je Šundovski poslije meča.

Utisak o pobjedi malo je pokvarila povreda Filipa Mirkulovskog, koji je na utakmici protiv Poljaka slomio ruku, saopšteno je iz makedonskog tima, a prenijela je makedonska agencija Mina.

Mirkulovski, jedan od najboljih odbrambenih igrača Makedonije, lom je doživio prilikom pada, a zbog povrede će morati da propusti nastavak EP. Osim njega, na meču sa Poljacima povrijedio se i Aco Jonevski.

U poljskoj selekciji najefikasniji je bio Bartoš Jurecki sa pet golova.

Danska je savladala Njemačku (28:26), i zadržala šanse za plasman u polufinale. Njemci, međutim, i dalje u svojim rukama drže sudbinu, jer im je za polufinale dovoljna pobjeda u posljednjem kolu protiv otpisanih Poljaka.

Njemci su do 21. minuta bili u vođstvo protiv Danske, najviše sa četiri gola razlike (5:1). Međutim, od prvog vođstva u 22. minutu (11:10), Danska do kraja meča više nije ispuštala prednost, koja se kretala od dva do pet golova razlike.

Dance je predvodio Anders Egert Jensen sa sedam golova, Hans Lindberg je dodao pet, a istakao se i golman Niklas Landin sa 16 odbrana.

U reprezentaciji Njemačke, Uve Genshajmer, Kristof Teurkauf, Lars Kaufman i Mihael Has postigli su po četiri gola.

Rezultati (2. kolo)

Grupa 1 (Beograd)

Poljska - Makedonija 25:27 (12:18)

Danska - Njemačka 28:26 (17:14)

Srbija - Švedska 24:21 (14:11)

Tabela: Srbija 7, Njemačka 5, Danska 4, Makedonija 3, Poljska 3, Švedska 2.

Sjutra (3. kolo)

Poljska – Njemačka (16.15)

Danska – Švedska (18.15)

Srbija – Makedonija (20.15)

Grupa 2 (Novi Sad)

Danas (2. kolo)

Španija – Island (16.10)

Francuska – Hrvatska (18.10)

Mađarska – Slovenija (20.10)

Tabela: Španija 5, Hrvatska 4, Mađarska 3, Island 2, Slovenija 2, Francuska 2.

Bonus video: