Start kakav se priželjkivao: Rutina „lavica” protiv Slovenije

Rukometašice Crne Gore rutinski porazile Sloveniju (36:32) i praktično obezbijedile plasman u glavnu fazu. Protiv Rusije u nedjelju i Francuske u utorak tražiće bodove kojima bi se, preko grupe u Nantu, približile Parizu
146 pregleda 2 komentar(a)
Jovanka Radićević, Foto: Uroš Hočevar
Jovanka Radićević, Foto: Uroš Hočevar
Ažurirano: 30.11.2018. 22:56h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

Trideset minuta prije početka meča, Per Johanson je bio u krupnom kadru na video bimu u dvorani „Žan Vej“, na licu mu se vidjelo da je zabrinut, ali se ispostavilo da nije bilo potrebe za tolikim stresom - na otvaranju 13. Evropskog prvenstva, rukometašice Crne Gore su rutinski porazile Sloveniju (36:32) i praktično obezbijedile plasman u glavnu fazu.

Protiv Rusije u nedjelju i Francuske u utorak tražiće bodove kojima bi se, preko grupe u Nantu, približile Parizu, gdje će mjesta biti samo za najboljih šest selekcija na Starom kontinentu...

I igračice su na početku bile nervozne, bekovi su promašili prva četiri šuta (dva skromna pokušaja Katarine Bulatović zaustavila Branka Zec, Đurđina Jauković i Milena Raičević pucale pored stative), ali su krila i golmanka povukli ekipu - Majda Mehmedović i Jovanka Radičević su dale prve golove, a Marina Rajčić je sjajno branila i usput prekinula i kontru Slovenije, pa su „lavice“ preokrenule.

Na 4:3, Johanson je izvukao iz igre Jaukovićevu, koja je osjetila lakši bol u koljenu i bila zadihana, i ubacio Jelenu Despotović. Ali, kvalitet igre nije opao, naprotiv - u tandemu sa Anđelom Bulatović, igračica Debrecina je pojačala odbranu, a usput dala i gol i tri puta asistirala, pa je Crna Gora brzo došla do plus pet (11:6).

Tatjana Brnović je nastavila tamo gdje je stala Ema Ramusović, majstorski koristila rupe u odbrani rivala i održavala razliku, da bi na poluvremenu bilo plus šest.

Iako su posljednja četiri minuta imale igračicu manje, „lavice“ su uvećale prednost, najiše zahvaljujući Mileni Raičević - nakon što je majstorski pogodila za 17:12, u posljednjim sekundama je lucidno asistirala Radičevićevoj, koja je povisila na 18:12.

Činilo se da je sve riješeno, možda su i „lavice“ to pomislile, ali je Slovenija pokazala da nije slučajno jedina pobijedila Francusku prošle godine na Svjetskom prvenstvu i brzo je prišla na minus dva (19:17).

Srećom, taj nalet je brzo odbijen - nakon što je Marina Rajčić odbranila zicer Tei Ferfolji, Jovanka Radičević je iz kontre pogodila za 22:18 i „dežela“ više nijednom nije preblizu prišla...

Do kraja je 25-godišnja golmanka pokazala svoj „trade mark” i pogotkom iz svog šesterca kaznila odluku Uroša Bregara da napada bez golmanke, a fenomenalno desno krilo donijelo rekordnih plus sedam (32:25) u 52. minutu.

Johanson je dao šansu svim igračicama, a dobro je što je Katarina Bulatović u finišu dala dva gola. Možda joj to pomogne da zaigra kako zna, jer bez nje se ne mogu pobijediti Rusija, Francuska i ostale velike ekipe...

CRNA GORA - SLOVENIJA 36:32 (18:12)

Nansi - Dvorana „Žan Vej”. Gledalaca: 1.000. Sudije: Nastase i Stanku (Slovenija). Sedmerci: Crna Gora 3 (2), Slovenija 6 (6). Isključenja: Crna Gora 12, Slovenija 4 minuta.

Crna Gora: RAJČIĆ 1 (13 odbrana), Nenezić, RADIČEVIĆ 7, JAUKOVIĆ 6 (1), A. Bulatović 1, Klikovac, Ujkić, Premović, K. BULATOVIĆ 2 (1), Brnović 5, Pavićević, RAMUSOVIĆ 2, MEHMEDOVIĆ 4, Despotović 3, RAIČEVIĆ 4, Grbić 1.

Slovenija: ZEC (sedam odbrana i sedmerac), Vojnović (jedna odbrana), GROS 8 (3), Krajnc, Žabjek, STANKO 5, Abina, BARIČ, MAVSAR 7 (3), FERFOLJA 3, ZULIČ 3, Pišek, Vučko, Krhlikar, Beganović 5, Amon 1.

Galerija

Bonus video: