Svjetski šampion zalupio „lavicama” vrata polufinala

Rukometašice Crne Gore izgubile od Francuske 25:20, pa u glavnu fazu idu bez bodova, sa samo teoretskom šansom da mogu da se domognu borbe za medalje. U četvrtak prvi meč u Nantu sa Švedskom
285 pregleda 9 komentar(a)
Jelena Despotović, Foto: Jure Erzen/kolektiff
Jelena Despotović, Foto: Jure Erzen/kolektiff
Ažurirano: 04.12.2018. 22:42h

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Od epske bitke za 2. mjesto u grupi B, koje bi ih približilo polufinalu Evropskog prvenstva, nije bilo ništa - rukometašice Crne Gore su izgubile od Francuske 25:20 i sada ih samo čudo može dovesti do borbe za medalje. Možda je bilo iluzorno i očekivati da „lavice” mogu da sruše svjetskog prvaka u njegovoj kući, da će im sudije to i dozvoliti, ali je problem što je igra, osim tokom 10-ak minuta, bila jako loša...

Još je rano za detaljne analize, jer su ostale još tri utakmice u glavnoj fazi u Nantu i teoretska šansa za završni vikend u Parizu, ali se čini da je Per Johanson previše vremena potrošio na traženje prave postave.

Francuska je, osim u jednom dijelu drugog poluvremena, prelako davala golove, a napadu nije bilo gotovo nikakvih rješenja.

Nije pomogla ni nervoza švedskog stručnjaka, koji je često širio ruke zbog pristrasnih odluka mađarskih sudija Horvata i Martona, i time samo kvario ionako poljuljano samopouzdanje svojih igračica.

Johanson je iznenadio odlukom da na desnom beku počne Anđela, a ne Katarina Bulatović, ali su svi planovi brzo pali u vodu. Francuska je povela 2:0, potom je isključena Đurđina Jauković, a Tantalove muke Crne Gore u napadu iz finiša meča sa Rusijom su se prenijele i na večerašnji duel - Amandin Lejno je odbranila tri šuta, a „lavice” su napravile korake, faul u napadu i izgubile loptu prije nego što je Majda Mehmedović na isteku 7. minuta iz kontre smanjila na 4:1.

Problemi, međutim, nisu prestali, samo su se povećavali. Bez ideje kako da probije agresivnu odbranu, Johansonov tim je djelovao kao da je zalutao na Evropsko prvenstvo, a ne kao ekipa koja je između redova najavljivala napad na medalju. Lora Flip je iz kontre na startu 12. minuta povisila na 7:1, a tri uzastopna gola Crne Gore za 7:4 su bila samo varka.

Lejno je odbranila sedmerce Jaukovićevoj i Bulatovićevoj, pa je razlika konstantno rasla do 14:6 u 26. minutu, kada je lopta nakon jakog šuta Orlan Kanor prošla kroz ruke indisponiranoj Marini Rajčić.

Isključenja Beatris Edviž i Alison Pino u 27. minutu su omogućila Crnoj Gori da smanji na 14:8, ali su ubrzo na kratkotrajno hlađenje morale i Jaukovićeva i Itana Grbić, pa je Pino iz sedmerca pred sam odlazak na odmor vratila plus osam (16:8).

Na startu nastavka je dva puta bilo i minus devet, da bi Jovanka Radičević svojim šestim golom u 44. minutu smanjila na 20:15. Poslije dva propuštena napada, Mehmedovićeva je vezala dva pogotka za 20:17 u 50. minutu.

Pojavila se nada da je čudo moguće, ali je Estej Nze Minko srećno zatresla mrežu kroz noge Marine Rajčić, prekinula 12 i po minuta posta svog tima i otklonila dileme...

„Crvene” u srijedu ujutro putuju u Nant, gdje će biti jedina ekipa bez boda. Prva je Rusija sa četiri, slijede Srbija, Francuska, Švedska i Danska sa po dva, nakon što su Srpkinje večeras porazile Dankinje sa 30:25.

Prvi rival već u četvrtak je Švedska, koja je bila druga u grupi A. Teorija za plasman u polufinale još postoji, jer bi tri pobjede u nekim kombinacijama mogle da budu dovoljne za 2. mjesto u grupi I, ali je teško očekivati da će Rusija i Francuska toliko kiksati protiv objektivno slabijih rivala.

FRANCUSKA - CRNA GORA 25:20 (16:8)

Nansi - Dvorana „Žan Vej”. Gledalaca: 5.100. Sudije: Horvat i Marton (Mađarska). Sedmerci: Francuska 2 (2), Crna Gora 4 (2). Isključenja: Francuska 8, Crna Gora 8 minuta.

Francuska: Gloze (tri odbrane), LEJNO (devet odbrana i dva sedmerca), Koatanea 1, AJGLON-SAURINA, Pino 2 (2), Nguan, ZADI 3, Uet, Nijakate, DEMBELE-PAVLOVIĆ 2, FLIP 3, Kanor 3, EDVIŽ, Fopa 1, NZE MINKO 7, Lakrabe 3.

Crna Gora: RAJČIĆ (četiri odbrane), Nenezić, RADIČEVIĆ 6 (2), JAUKOVIĆ 3, A. BULATOVIĆ, Klikovac, Ujkić, Premović, K. Bulatović 1, Brnović 1, Pavićević, RAMUSOVIĆ 1, MEHMEDOVIĆ 4, Despotović 1, RAIČEVIĆ 2, Grbić 1.

Galerija

Bonus video: