Teška je uloga favorita

"Svjetsko prvenstvo biće još veći izazov nego što je bilo osvajanje Evropskog", kaže selektor rukometašica Dragan Adžić
71 pregleda 1 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore, Foto: Saša Jončić
Rukometašice Crne Gore, Foto: Saša Jončić
Ažurirano: 21.11.2013. 02:12h

Srdačni pozdravi, sastanak, pa onda i prvi trening u vidno odličnom raspoloženju. Najbolje crnogorske rukometašice u „Morači“ su počele „operaciju Srbija“, drugi put uzastopno.

U decembru prošle godine su u Beogradu stigle do zlata na Evropskom prvenstvu, a 12 mjeseci kasnije vratiće se na mjesto uspjeha, ali na planetarnom šampionatu. Sa dosta različitim očekivanjima, jer ekipu Dragana Adžića sada svi vide kao jednog od glavnih favorita...

"Ne bismo odmah sebi da stavljamo neki teret. Svima nam je drago što nas vide kao favorite, ali mislim da je to teško. Svjetsko prvenstvo je drugačije od Evropskog ili Olimpijskih igara. Neki misle da je lakše, neki da je teže", kaže golmanka ruskog Rostova Sonja Barjaktarović.

S obzirom na to da su na dva posljednja takmičenja, Olimpijskim igrama u Londonu i Evropskom prvenstvu osvojile srebro, odnosno zlato, onda i ne čudi što ih struka i javnost ponovo vide kao kandidata za medalju ili najviši plasman.

"Mislim da smo do sada napravile velike uspjehe. Drago mi je što se ponovo spremamo za tako veliko takmičenje, što opet igramo Svjetsko prvenstvo, jer je to velika stvar za jednog sportistu. Idemo korak po korak, trudićemo se da što bolje uđemo u treninge, i da se spremimo za prvu utakmicu koja je najbitnija. Dugo smo zajedno, znamo se, to nam je prednost, imamo dovoljno dana da se vratimo na svoje treninge, da vratimo našu energiju", dodala je 27-godišnja Beranka.

Svjetsko prvenstvo u Srbiji biće peto uzastopno veliko takmičenje za koje se kvalifikovala Crna Gora, a taj kontinuitet dovoljno govori o kvalitetu naše selekcije.

"Drago mi je da smo ponovo na početku jednog lijepog druženja. Za mene je najvažnije da zdrave dočekamo Svjetsko prvenstvo. Sigurno je da se od nas očekuje puno, da nas smatraju favoritima, hvala Bogu da smo mi sebe doveli u takvu poziciju. Ali, to je u sportu najteže, jer na svakom treningu, na svakoj utakmici treba to dokazati", kaže kapitenka Marija Jovanović, lijevi bek ruske Astrahanočke.

Brazilske rane, sa prethodnog SP (eliminacija već u osmini finala), su već izliječene, lekcija je naučena...

"Predstoji nam naporan rad, biće jako teško, jer nije lako ostati na vrhu. Jeste da nas svi svrstavaju u favorite, ali najbitnije da se ne opterećujemo, već da se dobro pripremimo, damo svoj maksimum i polako da idemo korak po korak. Nadam se do vrha", rekla nam je Anđela Bulatović, srednji bek slovenačkog Krima.

Adžić: Sada će drugi da imaju alibi za poraz od nas

Osim već najavljenog kašnjenja tri “Mađarice”, Katarine Bulatović, Sare Vukčević i Sandre Nikčević (zbog obaveza u klubovima ekipi će se priključi u utorak), te Jasne Tošković iz Avra (dolazi krajem nedjelje), jučerašnjem treningu nije prisustvovala ni pivot Vardara Ana Đokić, koja je od selektora Dragana Adžića dobila dozvolu da se ekipi priključi u petak.

Do dolaska preostalih strankinja, sa ekipom će trenirati i Ivana Božović, te tri juniorke, Đurđina Jauković, Bobana Klikovac i Nađa Pejović.

"Svjetsko prvenstvo biće još veći izazov nego što je bilo osvajanje Evropskog. Jer, sad smo mi ekipa protiv koje svi daju sve što mogu, a već imaju alibi za poraz. To će biti najveći problem, kao i to što su igračice sada razdvojene po raznim klubovima. Ali vjerujem da ćemo imati dovoljno dana i energije kod djevojaka da se vratimo u sistem rada koji nas je krasio i doveo do uspjeha. Nadam se da ćemo u dobrom zdravstvenom statusu dočekati Svjetsko prvenstvo i prvog protivnika, Južnu Koreju", kaže selektor Adžić.

Adžić ističe da je Crna Gora prvak Evrope i da “odlazak na SP samo radi učestvovanja više nije motiv nijednoj od djevojaka, niti je bilo i ranije”.

"Znamo koliko je teško na Svjetskom prvenstvu, gdje se već u osmini finala igra na eliminaciju. Nakon Brazila i duela sa Španijom, imamo iskustvo igranja takvih utakmica, na Olimpijskim igrama protiv Francuske, kao i u završnici Evropskog prvenstva. Raduju me motiv i želja svih igračica, to je nešto što je preduslov da funkcionišemo onako kako smo to do sada radili. A to je da imamo veliko zajedništvo, energiju, karakter da vjerujemo jedni drugima i da ne damo na sebe. Za šta će to biti dovoljno, pokazaće samo takmičenje, ali smo svjesni da će, iz hiljadu aspekata, to biti puno teže nego na EP", dodao je Adžić.

Lazović: Nadam se da će moje srce ispoštovati ono što želim

Iako ima tek 21 godinu, Suzana Lazović je već imala problema sa povredama, koje su je dosta često udaljili od terena. Zbog posljednje povreda leđa, ali prije svega zapaljenja srčanog mišića, Lazović je od februara bila van terena, jedno vrijeme bez fizičke aktivnosti.

Srećom po nju, ali i reprezentaciju, Suzana je dobila dozvolu doktora da trenira i bude u kombinaciji za tim koji će igrati na Svjetskom prvenstvu.

"Za reprezentaciju igram srcem, nadam se da će moje srce uspjeti da ispoštuje to što ja želim – uz osmijeh je rekla Lazović.

"Pokušavam da povećam sportsku formu, pokušavam da se spremim za SP. Vidjećemo, sve zavisi od mog trenutnog stanja, koliko će moje srce moći da izdrži na terenu, da odradim to što se od nas traži. Osjećam se, da kucnem, fenomenalno, trudim se koliko mogu. Naravno, veliku zahvalnost dugujem Gvozdenu Bulatoviću, koji je poslije operacije leđa bio uz mene, pokušao da me kondiciono vrati što bolje može. Zahvalnost dugujem i prijateljima, ljudima koji su od starta vjerovali da ću opet da se vratim na teren, bez obzira na taj veliki problem, a svi znamo šta znači srce", dodaje Suzana.

Bonus video: