Tri dana za slavu

"Činjenica je da smo emotivno i fizički ispražnjene nakon naporne sezone, ali sam ubijeđena da ćemo smoći snage da se domognemo Londona", kaže Jovanka Radičević za "Vijesti"
5 komentar(a)
Jovanka Radičević, Foto: Boris Pejović
Jovanka Radičević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.05.2012. 08:28h

Sve o čemu su maštale kada su prvi put obukle dres sa državnim grbom staje u naredna tri dana - rukometašice Crne Gore od danas do nedjelje pokušaće da osvoje jedno od prva dva mjesta i izbore pravo da se zajedno sa vaterpolistima, Srđanom Mrvaljevićem, Slađanom Perunović i Nikolom Šaranovićem pojave na otvaranju 30. Olimpijskih igara, 27. jula u Londonu.

Rivali su redom Japan, Rumunija i Francuska. Upravo takva je i gradacija njihovog kvaliteta - Azijatkinje su potpune autsajderke (kvota na pobjedu „crvenih” je 1,02 ili 1,03), protiv Rumunki će se vjerovatno rješavati pitanje putnika u London, a te dvije pobjede omogućile bi Bojani Popović i drugaricama da sa domaćinom rješavaju ko će biti u prvom šeširu na žrijebu za OI.

"Realno je da izborimo mjesto na Olimpijskim igrama, ali bolje da sada ne pričamo o tome. Nešto slično smo govorile i pred Svjetsko prvenstvo u Brazilu, a nismo puno uradile. To je bilo poučno iskustvo. Umorne smo, zasićene i istrošene, ali motiva nam sigurno neće faliti, jer je san svih nas da nastupimo na Olimpijskim igrama", poručuje Jovanka Radičević za "Vijesti".

Desno krilo Đera je, kao i 11 rukometašica Budućnosti, nastupilo u finalu Lige šampiona. Umor je veliki protivnik Crne Gore, ali mora se pronaći neka nova energija...

"Atmosfera je dobra, dobro smo i trenirale. Činjenica je da smo emotivno i fizički ispražnjene nakon naporne sezone, ali sam ubijeđena da ćemo smoći snage da se domognemo Londona. A nakon što to uradimo, imaćemo vremena da sebi damo oduška".

Djevojka koja je do prošle sezone nosila samo dres podgoričkog kluba upozorava da saigračice i nju ne očekuje nimalo lak zadatak u meču koji u Palati sportova u Žerlanu (dio Liona gdje se nalazi i fudbalski stadion) počinje u 16.45 časova.

"Sva tri protivnika su izuzetno jaka. Mnogi su možda mislili da se u Japanu ne igra rukomet, ali ta selekcija je jako nezgodna. Brze su, igraju nesvakidašnji rukomet, tako da će nam to biti jedna od najtežih utakmica. Mi smo, ipak, kvalitetnije, iskusnije i uigranije, ali nam to ne daje za pravo da „poletimo”.

Raspored ide naruku izabranicama Dragana Adžića.

"Imamo dobar raspored, ali vidjećemo kako će se sve odvijati. Poznato je da je prva utakmica na svakom takmičenju najteža, ali se nadam da ćemo moći sve da igramo, kako bismo imale snage za sve tri utakmice. Idemo korak po korak, odbranu po odbranu, napad po napad. Samo mirno - dodaje igračica koja sa Radmilom Miljanić čini vjerovatno najbolji tandem desnih krila na svijetu".

Vjerovatno će se sve rješavati sjutra, kada Crna Gora igra sa Rumunijom. Olakšavajuća okolnost je što će tim Radua Voine svega 18 sati nakon kraja utakmice sa Francuskom morati da se suprotstavi „crvenima”, koje bi trebalo da imaju lakši zadatak u prvom kolu.

"Rumunija je izvanredna selekcija, čini mi se da je sada mnogo bolja nego na prethodnim prvenstvima. Moramo da pružimo maksimum, da izvučemo i posljednji atom snage kako bismo već nakon dva dana završile posao. A onda bismo u posljednjoj utakmici sa Francuskom bile mnogo rasterećenije", zaključila je Radičević.

Društvo iz grupe C

Sva tri rivala Crne Gore igrala su u grupi C na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Najuspješnija je bila Francuska, koja je oba protivnika savladala sa čak 19 golova razlike - Japan je u prvom kolu pregažen sa 41:22, a Rumunija u posljednjem sa 39:20.

Tim Olivijea Krumbholca je potom redom rušio Švedsku (26:23), Rusiju (25:23) i Dansku (28:23), da bi u finalu izgubio od Norveške sa 32:24.

Rumunija i Japan su u međusobnom meču remizirali (28:28), a Azijatkinje su dokazale da nikada ne odustaju, jer su u završnih 10 minuta napravile seriju 10:4, a izjednačujući gol u posljednjoj sekundi su postigle iz kontre!

Obje selekcije su potom ispale u osmini finala - Japanu je sreća okrenula leđa, jer je u posljednjoj sekundi primio gol za produžetke, a potom izgubio od Danske (23:22), dok je tim Radua Voine poražen od Hrvatske (28:27).

RASPORED

Petak

Crna Gora - Japan (16.45)

Francuska - Rumunija (19.00)

Subota

Rumunija - Crna Gora (14.45)

Japan - Francuska (17.00)

Nedjelja

Rumunija - Japan (14.15)

Francuska - Crna Gora (16.30)

Bonus video: