U Moskvi se bije bitka za Evropu

Vuku Borozanu i drugovima je u današnjem meču u Moskvi (14 časova po našem vremenu) neophodan bod da bi osigurali plasman na kontinentalni šampionat u Hrvatskoj.
62 pregleda 8 komentar(a)
Miloš Vujović, Foto: Filip Roganović
Miloš Vujović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 17.06.2017. 07:48h

Bio je početak 59. minuta u Bratislavi, Slovaci su imali igrača, gol više (24:23) i zicer Tomaša Urbana da povedu dva razlike i osiguraju makar bod. Pobjeda ili remi domaćina bi na Evropsko prvenstvo odvela rukometaše Crne Gore, koji su u tim trenucima rutinski čuvali ogromnu prednost protiv Švedske.

Nažalost, slavlje zbog najveće pobjede ove generacije „lavova” je pokvario rezultat iz Slovačke, gdje je Rusija golom Danijla Šiškarjova 10 sekundi prije kraja stigla do pobjede i zakazala konačni obračun za 2. mjesto u grupi 6 - Vuku Borozanu i drugovima je u današnjem meču u Moskvi (14 časova po našem vremenu) neophodan bod da bi osigurali plasman na kontinentalni šampionat u Hrvatskoj.

"Kada su počele kvalifikacije, potajno smo se nadali da će se sve rješavati u Rusiji. Mogli smo i ranije da izborimo vizu, ali je sada pred nama još jedna utakmica, 60 minuta koji mogu da nam donesu mnogo. Moramo da uložimo puno truda, snage i napora da bismo pobijedili. Sigurno neće biti lako, ali znamo šta ovaj meč može da nam donese", poručio je Miloš Vujović.

Najbolji crnogorski rukometaši su, doduše, i ranije mogli da riješe dilemu. Protiv Rusa su u Baru remizirali (24:24), baš kao i sa Slovačkom u Hlohovecu, kada su imali pobjedu u rukama nakon gola Borozana šest sekundi prije kraja, ali su dopustili da domaćin izbori sedmerac i izjednači.

"Slovačka nam je malo pomrsila račune, trebalo je da iz te utakmice izvučemo dva boda. Eto, završilo se kako se završilo, ali je i dalje sve u našim rukama i dobro je dok god je tako", naglašava 23-godišnji Cetinjanin.

Prvo lijevo krilo „lavova” je sa saigračima gledalo završnicu meča Slovačka - Rusija, u kojem je Urban postigao gol za remi, ali desetinku sekunde nakon isteka vremena.

"Nismo mogli da vjerujemo koliko nismo imali sreće. Sekunda nam je spriječila veliko slavlje, ali se nadam da ćemo još jednu jaku utakmicu odigrati približno kao protiv Švedske u Nikšiću", jasan je Vujović.

Ako ponovi izdanje iz meča sa Švedskom, Crna Gora ne bi trebalo da strahuje u glavnom gradu najveće države na svijetu. Ova selekcija Rusije nije jaka kao ona koja je savladala „lavove” na Evropskom prvenstvu u Poljskoj (28:21), u dva meča baraža za Mundijal u Francuskoj (29:22 i 29:19) i izborila remi u Baru 6. novembra (24:24).

Nema sjajnog lijevog krila Vardara Timura Dibirova, koji se oprostio nakon nastupa u Francuskoj, prvog desnog beka Sergeja Šeljmenka, dva odlična lijeva beka Sergeja Gorboka i Pavela Atmana (pogodio svih osam šuteva u „Topolici”), startnog golmana Viktora Kirejeva... Jasno je da Crna Gora sa takvom selekcijom može makar ravnopravno da se nosi.

"Izmijenjena je ekipa, nema Dibirova i još nekoliko igrača, ali nam to ne daje za pravo da možemo da shvatimo meč olako. Rusija ima mnogo dobrih rukometaša, ne smijemo da se opustimo i da nas nečiji izostanak zavara. Igraćemo sa najboljima, to moramo tako da shvatimo ako želimo rezultat".

Biće više „tuče” nego nadigravanja

Tim Dragana Đukića je sjajnom odbranom 3-2-1 i 4-2 potpuno zbunio Šveđane, a isti recept će pokušati da ponovi i danas u Moskvi.

"Odbrana može da nam bude adut, ali se Rusi bolje snalaze na te zone nego Šveđani. Ali, kada se igra jako i agresivno, teško je naći odgovor. Rusi će u prvih 15 minuta sigurno pokušati da nam pokažu koliko i oni žele da se kvalifikuju na Evropsko prvenstvo, ali moramo mi njima da stavimo do znanja da hoćemo pobjedu. Mislim da će biti više sportske tuče, da se žargonski izrazim, nego nadigravanja", istakao je Vujović.

Krilo mađarske Tatabanje priznaje da je i on bio iznenađen odličnom igrom protiv Švedske.

"Očekivanja nisu bila tako velika, ali smo vjerovali da možemo da odigramo dobro, jer su se svih prethodnih dana osjećali pozitivna energija, naboj i želja. Znali smo da će rezultat biti dobar, ali ne baš kao što je bio. Koliko znam, niko u posljednjih 20 godina protiv Švedske nije vodio na poluvremenu razlikom kao mi", zaključio je Vujović

Bonus video: