„Lavice” promjenom odbrane zaustavile Neagu i ušle u glavnu fazu

Odlučila serija 8:1 za preokret na 24:21. Na to je presudno uticala promjena odbrane i "flaster" Jovanke Radičević nad Kristinom Neagu
34510 pregleda 40 komentar(a)
Igraju za glavnu fazu: rukometašice Crne Gore, Foto: Aniko Kovacs/IHF
Igraju za glavnu fazu: rukometašice Crne Gore, Foto: Aniko Kovacs/IHF
Ažurirano: 04.12.2019. 10:48h

Crna Gora je u glavnoj fazi Svjetskog prvenstva u Japanu!

Iako su u 41. minutu gubile 20:16 i bile na rubu propasti, "lavice" su preokrenule serijom 8:1, kada se selektor Per Johanson konačno sjetio da stavi "flaster" na Kristini Neagu.

Zvanično najbolja rukometašica svijeta je do tada radila šta je htjela, dala 10 golova, ali nakon promjene odbrane je pogodila samo još jednom do kraja, i to odmah nakon deveterca.

Sa odsječenom Neagu, Rumunke nbisu znale šta da rade u napadu, pa je Crna Gora brzo preokrenula i onda u uzbudljivom finišu sačuvala pobjedu.

Crna Gora je ovom pobjedom obezbijedila plasman u glavnu fazu, u koju će prenijeti bar dva boda. Ako u petak porazi i Španiju, napravila bi veliki korak ka polufinalu, a praktično bi obezbijedila ono po šta je otišla u Zemlju izlazećeg sunca - kvalifikacije za Olimpijske igre.

Milena Raičević i Jovanka Radićević su bile najefikasnije sa po šest golova, Đurđina Jauković je dala četiri, Katarina Bulatović tri, a u listu strijelaca se upisala i golmanka Marina Rajčić za preokret na 22:21.

CRNA GORA - RUMUNIJA 27:26 (11:12)

Kumamoto - Dvorana prefekture Kumamoto. Gledalaca: 1.700. Sudije: Kristijansen i Hansen (Danska). Sedmerci: Crna Gora 4 (3), Rumunija 6 (6). Isključenja: Crna Gora 14, Rumunija 14 minuta. Crveni kartoni: Jauković (Crna Gora) u 55. (3X2), Polokošer (Rumunija) u 49. minutu (3X2).

Crna Gora: Rajčić 1 (dvije odbrane), Nenezić, BATINOVIĆ (sedam odbrana), RADIČEVIĆ 6 (2), JAUKOVIĆ 4, Klikovac 1, Ujkić, Premović, BULATOVIĆ 3, BRNOVIĆ 1, Mugoša, Ramusović 1, MEHMEDOVIĆ 2, Despotović 2, RAIČEVIĆ 6 (1), Grbić.

Rumunija: Ćuka, Dedu, DUMANSKA (osam odbrana), UDRIŠTOJU 3, Pristavica, NEAGU 11 (4), PERIJANU 4, PINTEA 2 (2), Florika, Dake 4, POLOKOŠER, Ostase, Serafićeanu, Zamfiresku, JUGANU 2, Vizitiju.

27
:
26
Crna Gora
Rumunija
Kumamoto - Dvorana prefekture Kumamoto. Sudije: Kristijansen i Hansen (Danska).
60
Jelena Despotović daje gol za pobjedu!!!!
Goal
59
Marina Rajčić brani zicer Udrištoju! Tajm-aut Johansona, Crna Gora ide u napad za pobjedu.
58
Juganu je smanjila na 26:25, Mehmedović opet pogodila stativu.
57
Nevjerovatno važan gol Jovanke Radičević u napadu pet na šest, i to bez golmanke. Dake smanjuje na 26:24.
Goal
56
Još četiri i po minuta do kraja, Majda Mehmedović krade loptu u odbrani sa dvije igračice manje!
54
Perijanu smanjuje na 24:23, ali Bulatović pogađa za 25:23.
Goal
52
Rumunija se potpuno izgubila otkada Jovanka Radičević igra "flaster" na Kristini Neagu. Đurđina Jauković diže na plus tri (24:21)
Goal
50
Preokret i to golom Marine Rajčić! Golmanka pogađa prazan gol za 22:21! Tajm-aut za Ridea.
Goal
49
Izjednačenje u Kumamotou, opet Milena Raičević! Plus crveni karton za Anku Polokošer.
Goal
48
Dobar period igre Crne Gore, Milena Raičević iz sedmerca smanjuje na 21:20.
Goal
46
Neagu rešeta mrežu, ali Milena Raičević brzo smanjuje na 21:18.
Goal
45
Rumunija opet ima dvije igračice manje, ali Majda Mehmedović pogađa stativu.
Otkada se Johanson konačno sjetio da igra "flaster" na Kristini Neagu, Rumunija ne zna šta da radi u napadu. Bilans - dvije tehničke greške i šut visoko iznad gola.
43
Đurđina Jauković je smanjila u napadu sa igračicom manje, ali Jovanka Radičević ne uspijeva da savlada Juliju Dumansku. Ostaje 17:20.
Goal
41
Kristina Neagu daje deveti gol za 19:16, a onda i 10. iz sedmerca za 20:16. Tajm-aut Johansona.
Goal
39
Udrištoju prvi put donosi Rumuniji plus tri - 18:15.
Goal
38
Julija Dumanska brani sedmerac Đurđini Jauković, Rumunija vodi 17:15 i ima igračicu više.
37
Crna Gora je lako iskoristila napad sa dvije igračice više preko Katarine Bulatović, ali nema faula nad Kristinom Neagu koja to koristi za osmi gol. Ubrzo Radičević smanjuje na 16:15.
Goal
Dvostruki isključenje za Rumunke - Polokošer zbog faula za sedmerac nad Jelenom Despotović, Dedu zbog pogrešne izmjene. Radičević iz sedmerca smanjuje na 14:13.
33
Perijanu povećava na dva razlike, Rumunija je imala i napad za plus tri, ali Juganu nije pogodila.
Goal
32
Marta Batinović je otvorila 2. poluvrijeme sa dvije odbrane, ali Neagu pogađa za 13:11. Srećom, iz brzog centra smanjuje Milena Raičević.
Goal
30
Poluvrijeme u Kumamotou, Rumunija vodi 12:11 golom Juganu sa dvije igračice više. "Lavice" ne igraju kako mogu, očito je da nisu baš najbolje ušle u meč. Ostaje nada da će se stvari promijeniti tokom odmora.
Whistle
29
Sumnjiv gol Udrištoju u napadu sa dvije igračice više, čini se da je sa loptom izašla van terena, ali sudije ne sviraju ništa. Radičević pogađa u napadu pet na šest za 11:11.
Goal
Dva isključenja za Crnu Goru u 15-ak sekundi, i to za dvije najmlađe - Đurđinu Jauković i Tatjanu Brnović.
28
Jelena Despotović prekida period bez gola - 10:10.
Goal
Johanson je potpuno promijenio bekovski trio, igraju Despotović, Grbić i Klikovac, ali to ne donosi rezultat.
24
Neagu šestim golom ponovo donosi prednost Rumuniji.
Goal
24
Tajm-aut za Rumuniju pri rezultatu 9:9.
22
Majda Mehmedović pogađa iz kontre sa igračicom manje. Crna Gora je odlično prošla ovaj period.
Goal
21
Andrea Klikovac je izjednačila, ali je Elena Dake iznudila isključenje Eme Ramusović i čak peti sedmerac za svoj tim, koji koristi Krina Pintea za 9:8.
Goal
19
Rumunke lako probijaju odbranu Crne Gore, zato su i treći put povele dva razlike - 8:6. Radičević iz sedmerca smanjuje na 8:7.
Goal
15
Neagu iz sedmerca postiže svoj četvrti gol za 6:4, Johanson uzima tajm-aut.
Goal
15
Rumunke opet vode trećim golom Neagu, a Crna Gora je prebrzo pokušala da iskoristi prednost igrača više šutem sa centra, ali nije uspjela.
Goal
13
Prvo vođstvo za Rumuniju, koja iz sedmerca preko Krine Pintee kažnjava slab napad "lavica". Prvo isključenje za Rumuniju, koje odmah koristi Tatjana Brnović - 4:4.
Goal
11
Sreća uz Rumunke - lopta je nakon šuta Neagu prevarila Batinović za 3:3. Julija Dumanska potom brani dva šuta Jovanke Radičević i jedan Đurđine Jauković za 30 sekundi.
Goal
Četvrta tehnička greška Crne Gore.
6
Rumunija je dala prvi gol u 6. minutu preko Gabrijele Perijanu, ali uzvraća Katarina Bulatović - 3:1 za Crnu Goru.
4
Marta Batinović je odlično počela meč i odbranila dva šuta Kristine Neagu.
1
Per Johanson se odlučio za očekivanu postavu - golmanka Batinović, krila Radičević i Mehmedović, pivotkinja Brnović, bekovi Raičević, Bulatović i Jauković, koja je dala prvi gol na utakmici.
Shot

Bonus video: