Velika Britanija nova članica EHF-a, Kosovo ostaje samo pridruženi član

O zahtjevu Kosova da promijeni status, odnosno da iz pridruženog članstva pređe u ponopravno članstvo, nije se raspravljalo, niti glasalo.
72 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2012. 11:41h

Velika Britanija je nova članica Evropske rukometne federacije, i zauzeće mjesto Engleske i Škotske, koje time gube status članica evropske kuće rukometa, odlučeno je na 11. Kongresu, koji se juče i danas održava u Monte Karlu.

S obzirom na to da je u takmičenjima pod okriljem Svjetske rukometne federacije (IHF) nastupala pod imenom Velika Britanija, a tako će bit slučaj i na predstojećim Olimpijskim igrača u Londonu, Ujedinjeno kraljevstvo je izrazilo želju da tako nastavi i u EHF takmičenjima.

Kako je objavljeno na sajtu EHF-a, rukometne federacije Engleske i Škotske će nastaviti da budu odgovorne za razvoj rukometa u njihovim zemljama, ali više neće biti članice EHF-a, već će Velika Britanija biti zadužena za reprezentacije.

O zahtjevu Kosova da promijeni status, odnosno da iz pridruženog članstva (klubovi mogu da igraju u evropskim kupovima, ali pod EHF zastavom, dok reprezentacija nema uopšte to pravo) pređe u ponopravno članstvo, nije se raspravljalo, niti glasalo. Taj predlog nije dobio podršku delegata da bude uvršten u dnevni red Kongresa.

Zbog još uvijek nejasno definisanog sportskog i političkog statusa, EHF je zaključio da će nastaviti da istražuje i prati ovaj slučaj, u saradnji sa IHF-a.

EHF je krajem 2004. godine odobrila kosovskom savezu status pridruženog člana.

Bonus video: