Velika pobjeda rukometaša u Tel Avivu

Neobičan meč, kakvi su bili uglavnom svi sa atipičnim rukometašima iz „svete zemlje”, riješen je u finišu, kada su heroji postali Cetinjani Vladan Lipovina i Mirko Radović
14 komentar(a)
Rukometaši Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Rukometaši Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.04.2015. 18:35h

Nije uspio Miodrag-Miško Popović u doba kada je crnogorski rukomet bio na marginama, ni Zoran Kastratović sa ekipom koja je učestvovala na Svjetskom prvenstvu u Španiji i hitala ka šampionatu Starog kontinenta u Danskoj, ali zato jeste Ljubomir Obradović - nakon poraza 2011. i 2013. godine u Rišon Lecionu, Profesor je sa svojim „dječjim vrtićem” pokorio Izrael (22:19) i nastavio put ka EP u Poljskoj.

Neobičan meč, kakvi su bili uglavnom svi sa atipičnim rukometašima iz „svete zemlje”, riješen je u finišu, kada su heroji postali Cetinjani Vladan Lipovina i Mirko Radović.

Desni bek je u 57. minutu prekinuo post koji je trajao sedam minuta i svojim 7. golom trasirao put ka pobjedi, da bi desno krilo zatreslo mrežu 100 sekundi prije kraja za nedostižnih 21:18. Ako je i bilo kakvih dilema, momak koji je zamijenio doskoro neprikosnovenog Fahrudina Melića ih je otklonio pogotkom na početku posljednjeg minuta za 22:18.

Početak nije nagovještavao takav epilog. Domaći su na brzinu „snašli” Crnogorce i poveli 3:0 i 4:1.

Ali, Obradovićevi puleni su polako počeli da shvataju šta bi trebalo da rade u odbrani, Mile Mijušković je „spustio roletnu”, a i selektor je čestim izmjenama držao tempo. I rezultat je stigao - serijom 3:0, koju je zaključio debitant Branko Kankaraš, „lavovi” su u 20. minutu prvi put poveli (8:7).

Na odmoru je bilo 9:9, a Izrael je posljednji put imao neriješen rezultat u 37. minutu, kada je Niv Levi pogodio za 11:11. Kankaraš je odmah vratio vođstvo, a uskoro je bilo i plus četiri (16:12).

Uporni Izraelci su dugo prijetili i pogotkom Aleksandra Sičenka prišli na 19:18, na nešto više od četiri minuta do kraja. Srećom, ljevoruki Cetinjani su bili raspoloženi...

Isti rivali se sastaju u nedjelju u 20 časova u Baru. Ukoliko trijumfuju, „crveni” bi napravili veliki korak ka šampionatu u Poljskoj. Tada bi meč godine bio duel sa Srbijom, koja u „Topolicu” stiže 10. juna.

Izrael - Crna Gora 19:22 (9:9)

Tel Aviv - Dvorana “Drajv in”. Gledalaca: 1.600. Sudije: Togstad i Kristijansen (Norveška). Sedmeci: Izrael 3 (2), Crna Gora 5 (3). Isključenja: Izrael 4, Crna Gora 8 minuta.

Izrael: MEIROVIČ (pet odbrana), Fičlovic (četiri odbrane i dva sedmerca), ŠKALIM 1, Č. Pomeranc, TUREL 2 (1), NATAN 1, Kofman, LEVI 7, Fridman 1, Stridom, STELMAN 1, SIČENKO 1, Kapon, Herškovic, Gal 4, G. Pomeranc 1 (1).

Crna Gora: Mijatović (jedan sedmerac), MIJUŠKOVIĆ (13 odbrana), Ristanović, MELIĆ, Milašević, Popović 1, Čavor, ANĐELIĆ, Radović 3, VUJOVIĆ, Kankaraš 2, Ševaljević 5 (3), Petričević 3, BOROZAN 1, GRBOVIĆ, LIPOVINA 7.

Bonus video: