Velikani u borbi za prvu evropsku titulu

I Olivije Krumbolc i Jevgenij Trefilov obezbijedili 10. medalju u karijeri, ostalo je samo da se vidi ko će se od dvije trenerske legende prvi popeti na krov Evrope
1343 pregleda 0 komentar(a)
Najveći adut Francuske u napadu: Estej Enze Minko na prvoj utakmici sa Rusijom, Foto: Uroš Hočevar/Kolektiff
Najveći adut Francuske u napadu: Estej Enze Minko na prvoj utakmici sa Rusijom, Foto: Uroš Hočevar/Kolektiff

Na otvaranju 13. Evropskog prvenstva, Rusija je u Nansiju, u reprizi finala Olimpijskih igara, još jednom savladala Francusku sa 26:23 i najavila velika djela.

Na zatvaranju šampionata Starog kontinenta, domaćin je dobio šansu da se revanšira za dva bolna poraza jer će se u današnjem finalu (17.30 časova) u pariskom „Bersiju” sudariti upravo Francuskinje i „zbornaja”.

Selekcije koje su u prvoj fazi pobijedile Crnu Goru su pokazale najviše i jedna od njih će dostići upravo „lavice” i Mađarsku, koje imaju po jednu titulu prvaka Evrope.

Ispred će ostati samo Danska (tri zlatne medalje) i nedodirljiva Norveška, koja je čak sedam puta bila na tronu.

- Utakmica će biti potpuno drugačija od one na otvaranju. Problem kada se sastajete sa Rusijom je što ona igra drugačije od svih. Pričao sam dugo sa igračicama i znamo da moramo da budemo taktički perfektni da bismo pobijedili, ka i da fizički izdržimo jako tešku bitku sa Ruskinjama - rekao je Olivije Krumbolc.

Trofejni selektor, koji je Francuskoj donio svih devet medalja u istoriji, uključujući i svjetska zlata 2003. i prošle godine, nada se da će jubilarna 10. biti najsjajnija i zbog budućnosti nacionalnog tima.

- Važnije od osvajanja titule je što će se šampion Evrope direktno kvalifkovati na Olimpijske igre. Za mene je to važnije od osvajanja zlata ovdje jer bi nam to dalo mir narednih 18 mjeseci i mogao bih da odmorim djevojke narednog ljeta. Ko osvoji zlato ovdje, neće biti daleko ni od olimpijske titule - poručio je Krumbolc.

I njegov kolega Jevgenij Trefilov je obezbijedio 10. medalju, s tim da su njegove malo vrednije - ima olimpijsko zlato iz Rio de Žaneira, četiri sa šampionata svijeta, po jedno olimpijsko i evropsko srebro, te dvije bronze za EP.

Krumbolc, osim ta dva svjetska zlata, ima i jedno olimpijsko i tri planetarna srebra, te tri kontinentalne bronze.

- Apetiti uvijek rastu, pogotovo ako je hrana ukusna - u svom stilu je najavio finale harizmatični 63-godišnjak iz Krasnodara.

U igri Rusije sve kreće od Ane Vjahireve, djevojke za koju se slobodno može reći da je promijenila rukomet - ima svega 168 centimetara, teška je oko 60 kilograma, ali igra na poziciji desnog beka i niko ne može da je zaustavi.

MVP Olimpijskih igara u Riju je četvrti strijelac šampionata sa 36 golova i drugi asistent sa 38, tik iza Milene Raičević (39), ali brojke ne pokazuju koliko znači Rusiji.

- Moramo da ostanemo mirne i da ne mislimo na značaj meča. Ništa nam ne preostaje sem da se psihički pripremimo. Francuska je jaka, nije mnogo mijenjala, ali su neke igračice veoma napredovale od našeg susreta u finalu Olimpijskih igara, najviše Estej Enze Minko. Ali, najjači adut Francuskinja su i dalje odbrana i sjajne golmanke - rekla je Vjahireva, čija je rođena sestra Polina Kuznjecova prvi izbor Trefilova na lijevom krilu.

Od 14 časova, za bronzu igraju Holandija i Rumunija.

Bonus video: