Vuja uveo Sloveniju u polufinale, Hrvatima drama sa Španijom

Rukometaši iz nekadašnje ex-YU republike su bez ikakvih problema savladali vicešampiona svijeta Katar i slavili sa 32:30
92 pregleda 11 komentar(a)
Veselin Vujović, Foto: Reuters
Veselin Vujović, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2017. 21:31h

Veselin Vujović je heroj Slovenije - legendarni Cetinjanin je doveo podmlađeni tim "dežele" do polufinala 25. Svjetskog prvenstva!

Rukometaši iz nekadašnje ex-YU republike su bez ikakvih problema savladali vicešampiona svijeta Katar i slavili sa 32:30, mada je moglo da bude i znatno ubjedljivije, jer je sredinom drugog poluvremena dva puta bilo plus devet.

Nije, ipak, bilo nikakvih uzbuđenja, jer su Slovenci u 54. minutu vodili 32:24, ali je tim Valera Rivere do kraja izborio častan poraz...

Čak 14 Vujovićevih igrača je treslo mrežu (jednom i golman Matevž Skok), a najefikasniji su bili Gašper Marguč sa šest i Jure Dolenec sa pet golova, dok su Katar predvodili Francuz Bertran Roan sa osam i Kubanac Rafael Kapote sa pet.

Najveća drama je bila u sudaru dvije velesile, Hrvatska i Španije, a pobjedu su proslavili "kauboji" (30:29). "Crvena furija" je imala posljednjih 15 sekundi za napad, ali Raul Entrerios nije šutnuo iz dobre situacije, već je praktično uz zvuk sirene morao da pokuša Đulen Aginagalde i pogodio u blok Hrvata...

Marko Mamić je proglašen za igrača meča, jer je devet puta tresao mrežu, od čega čak osam u prvom poluvremenu. Heroji su, ipak, bili Domagoj Duvnjak i Zlatko Horvat, koji su pogodili nakon što je Aleks Dujšebajev izjednačio na 28:28.

Kod Španaca je odskočio Anhel Fernandes sa sedam golova, pet je dao Dujšebajev.

Na kraju je rezultat bio sličan, ali to bi zavaralo svakoga ko nije gledao prve dvije utakmice četvrtfinala 25. Svjetskog prvenstva za rukometaše, jer su se Francuzi namučili, a Norvežani poigravali na putu do polufinala.

Francuska je savladala Švedsku sa 33:30, ali su Skandinavci dugo bili u igri, a u 48. minutu i posljednji put vodili (26:25).

"Eksperti" su uzvratili serijom 4:0, u kojoj je Nedim Remili dao dva, a Mihael Gigu i Kentan Mae po gol za nedostižnih 29:26.

Sve dileme je 65 sekundi prije kraja otklonio Nikola Karabatić svojim trećim pogotkom.

Mae je bio najefikasniji u pobjedničkom timu sa devet pogodaka (sedam iz sedneraca), Remili je dao šest, a Ludovik Fabregas pet. Vensan Žerar je odbranio devet od 25 šuteva, a legendarni Tjeri Omeje samo dva od 15.

Šveđane je dugo u igri držao raspoloženi čuvar mreže Mikael Apelgren sa 11 odbrana, a u napadu je najraspoloženiji bio Džim Gotfridson sa sedam golova.

Norveška je, s druge strane, u prvom polufinalu savladala Mađarsku takođe sa tri razlike (31:28), ali je nekoliko puta imala i dvocifrenu prednost.

Espen Lie Hansen je postigao šest golova za pobjednika, a raspoloženi su bili i Sander Sagosen i Kent Tenesen sa po pet pogodaka.

Mađare je predvodio Patrik Časar sa čak 11 golova (penali 6-6), ali je to bilo nedovoljno...

Slovenci će u polufinalu igrati sa Francuskom, dok će se Hrvatska sudariti sa Norveškom.

Rezultati

Norveška - Mađarska 31:28 (17:10)

Francuska - Švedska 33:30 (15:16)

Slovenija - Katar 32:30 (18:15)

Španija - Hrvatska 29:30 (15:17)

Polufinale - četvrtak

Francuska - Slovenija (20.45)

Petak

Hrvatska - Norveška (20.45)

Bonus video: