Zov Brazila: Crna Gora sjutra u Olomucu

"Nemamo prava na grešku, ali je dobro što prvu utakmicu igramo u gostima", kaže Maja Savić.
0 komentar(a)
Maja Savić, Foto: Savo Prelević
Maja Savić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.06.2011. 20:42h

Kada se na sjevernoj Zemljinoj polulopti već bude primicala zima, najbolje crnogorske rukometašice bi mogle i morale da budu na drugom kraju svijeta, gdje će tada biti kasno proljeće.

Na putu ka Brazilu, koji je od 3. do 16. decembra domaćin 20. Svjetskog prvenstva, „crvenima” stoji samo jedna prepreka - Češka. Rival u baražu za odlazak na smotru 24 najbolje reprezentacije na planeti je daleko od vrha evropskog rukometa, na velikom takmičenju je posljednji put učestvovao 2004. godine, ali je oprez neophodan.

Uostalom, samo ozbiljnom igrom tim Dragana Adžića može da ispuni cilj i na pravi način završi ciklus u kojem je osvojio i šesto mjesto na Evropskom prvenstvu u Danskoj i Norveškoj.

"Odlično smo odigrale Evropsko prvenstvo, šesto mjesto je bio veliki uspjeh za ovu ekipu. Prvi put smo nastupale na velikom takmičenju i ostvarile zavidan rezultat, jer smo neke veoma dobre reprezentacije ostavile iza sebe. Želimo da nastavimo u istom tempu i domognemo se Svjetskog prvenstva. Favoritkinje smo, ali znamo da nas očekuju dva teška meča", upozorava Maja Savić.

Najiskusnija crnogorska reprezentativka zna da uloga favorita pripada njoj i saigračicama.

"Nemamo prava na grešku, ali je dobro što prvu utakmicu igramo u gostima. Daćemo sve od sebe u Olomucu, kako bismo mirnije dočekale revanš u Pljevljima. Češka je veoma ozbiljan protivnik, a igračice te reprezentacije će sigurno misliti da ćemo ih potcijeniti, kako bi imale šansu da nas iznenade. Ali, ubijeđena sam da ćemo igrati kao da nam je rival Norveška".

• Može li Češka nečim da iznenadi?

"Mislim da neće biti nikakvih novina. Možda će pokušati da odigraju neku novu formaciju u odbrani, jer su vjerovatno na Evropskom prvenstvu vidjele da smo se malo slabije snašli kada se igrao flaster na Bojani Popović. Očekujem, ipak, da ćemo biti spremne i za to i da će sve biti u redu".

• Da li, ipak, sve zavisi od vas?

"Naravno. Jeste teško, jer je kraj sezone i mora se naći motiv za igru, ali znam kolika je želja svih nas da idemo u Brazil", zaključila je Maja Savić.

Prilika za osvetu

Prije gotovo pet godina, rukometašice Crne Gore su debitovale na međunarodnoj sceni. Pretkvalifikacioni turnir za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 2007, „crvene” su igrale baš u Češkoj, u Hebu, a jedini poraz izabranice tadašnjeg selektora Nikole Petrovića su doživjele od domaćina. I to pet sekundi prije kraja, kada je Knitlova pogodila sedmerac za konačnih 24:23.

Crna Gora je tog decembra 2006. godine nastup u Hebu završila sa četiri pobjede i porazom, baš kao i Češka i Turska, koja je otišla u baraž zahvaljujući najboljoj međusobnoj gol razlici. Od sadašnjih reprezentativki Crne Gore, tada je u timu bilo njih osam - Sonja Barjaktarović, Radmila Miljanić, Jovanka Radičević, Marija Jovanović, Ana Radović, Anđela Bulatović (tada se prezivala Dragutinović), Milena Knežević i Jovana Jovović. Sve su one, međutim, tada bile mnogo mlađe i neiskusnije...

Bonus video: