Sport u CG neće uskoro "živnuti": Epidemiolozi "probušili" loptu

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti htjelo da dozvoli treninge u kolektivnim sportovima, ali su epidemiolozi bili protiv. Na sastanku NKT-a 10. maja biće predložena nova mjera za sportiste
4635 pregleda 7 komentar(a)
Fudbaleri Budućnost još će morati da čekaju nastavak sezone i napad na četvrtu titulu prvaka Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Fudbaleri Budućnost još će morati da čekaju nastavak sezone i napad na četvrtu titulu prvaka Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Iz dana u dan broj zaraženih koronavirusom je sve manji, čuvena kriva je u padu, u posljednjih 11 dana je bilo svega 17 novih slučajeva, ali sport u Crnoj Gori neće uskoro „živnuti”.

Iako je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti htjelo da „spakuje” sport u isti koš sa kozmetičkim i frizerskim salonima, taksi službama i zanatskim radnjama, te da omogući treninge od 4. maja, od toga, bar zasada, neće biti ništa.

Ta stavka predloga je izbrisana na izričit zahtjev epidemiologa Instituta za javno zdravlje, koji smatraju da je još prerano da ekipe u kolektivnim sportovima počnu da treniraju.

Kako „Vijesti” nezvanično saznaju, direktor IJZ Boban Mugoša i njegovi saradnici nisu sigurni da zajednički treninzi ne bi uticali na novo širenje virusa, zbog čega se čeka da se situacija još stabilizuje.

To je indirektno potvrdio i zamjednik direktora IJZ, Senad Begić, odgovarajući na pitanje TV Vijesti kada će se dozvoliti prvo treninzi u kolektivnim sportovima, a zatim i nastavak sezone.

- Sa tim preporukama će se izaći u dogledno vrijeme. Znamo da su mnogi naši reprezentativci, uključujući fudbalere i košarkaše, u individualnom trenažnom procesu, tako da za njih neće biti uopšte naporno da se prilagode kada bude dozvoljen grupni trening. Da li će biti nastavaka šampionata? Vidite da u cijeloj Evropi i svijetu se govori samo o glasinama. UEFA nije izašla sa konkretnim stavom vezano za fudbalsku sezonu, isto je i sa drugim kolektivnim sportovima, tako da je to još u domenu pregovaranja - rekao je Begić.

NKT bi o dozvoljavanju treninga ekipama u kolektivnim sportovima trebalo opet da raspravlja 10. maja, nakon čega će se znati kada bi mogla da se nastavi sezona.

Odbojkaški savez Crne Gore je već proglasio šampione, u rukometu je poništena sezona, jer se neće dijeliti titule, a niko neće ni ispadati, ni ulaziti u viši rang. Odlukom epidemiologa su pokvareni planovi FSCG i KSCG, koji su htjeli da ekipama dopuste zajedničke treninge od 4. maja, pa da poslije 15-ak dana priprema po ubrzanom rasporedu krene završnica Telekom 1. CFL i Erste košarkaške lige.

Dozvolu za nastavak sezone čekaju i vaterpolisti...

A kako sporta u maju, gotovo sigurno, neće biti, otkazan je Ocean Lava, takmičenje u triatlonu.

Direktor i osnivač trke Igor Majer je odlučio da nadmetanje u kojem je prošle godine učestvovalo preko 600 takmičara sa pet kontinenata, pomjeri za 16. maj 2021.

Bonus video: