Šta je donio poraz od Srbije: Crna Gora između plej-ofa za EURO i selidbe u Ligu D

Porazom od Srbije u Beogradu (2:1) Crna Gora izgubila šansu da osvoji prvo mjesto u grupi C4 Lige nacija, sada je presudan duel sa Rumunijom u utorak pod Goricom
144 pregleda 39 komentar(a)
Srbija-Crna Gora, Foto: Betaphoto
Srbija-Crna Gora, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 18.11.2018. 10:06h

Fudbalska reprezentacija Crne Gore rizikuje da se preseli u najslabiju, D Ligu nacija, ako u utorak veče pod Goricom ne pobijedi Rumuniju.

Jučerašnji poraz od Srbije u Beogradu (2:1) vratio je ekipu Ljubiše Tumbakovića na treće mjesto grupe C4 Lige nacija i teoretski je ostavio bez mogućnosti da se bori za prvo mjesto i plasman u kvalitativno jaču, Ligu B.

Tanka je, međutim, nijansa između vrha i dna. Uoči posljednjeg kola, i meča sa Rumunijom u Podgorici, Crna Gora balansira između drugog mjesta, koje bi čak moglo da donese plej-of za Evropsko prvenstvo 2020 ukoliko se pobjednik grupe (najvjerovatnije Srbija) kroz kvalifikacije plasira u završnicu, i selidbe u najnižu - Ligu D.

Takav sistem ispadanja je napravljen zato što u jednoj grupi Lige C igraju tri selekcije - u pitanju je grupa 1 sa Izraelom, Škotskom i Albanijom.

U određivanju najslabije trećeplasirane selekcije uzimaju se u obzir samo rezultati postignuti u duelima sa prvom i drugom ekipom u grupi, dok se brišu bodovi iz mečeva sa posljednjeplasiranim timom. Crna Gora iz tri meča sa Srbijom i Rumunijom za sada ima samo bod, dok je šest osvojila pobjedama nad Litvanijom.

Isti učinak ima još samo jedna trećeplasirana ekipa - Kipar u grupi 3.

Kiprani su na tri meča sa dvije najbolje ekipe u grupi osvojili, takođe, samo bod, a u posljednjem kolu dočekuju Norvešku.

Taj meč igra se u ponedjeljak.

Ako Kipar pobijedi, to znači da će Crna Gora dan kasnije imati samo jedan izbor - da savlada Rumuniju i završi takmičenje na drugom mjestu, kako bi izbjegla ispadanje u najniži rang Lige nacija.

Kipar iz tri meča sa Norveškom i Bugarskom ima gol razliku 2:5, dok je Crna Gora u duelima sa Srbijom i Rumunijom postigla jedan, a primila četiri gola.

Ako se duel Kipar - Norveška završi neriješeno, našoj selekciji je potreban remi, ali uz veći broj golova.

Ukoliko Kipar izgubi, moguće da i poraz od Rumunije ne bi označio ispadanje, ali sve zavisi od tačnog ishoda tog meča i težine poraza...

Poraz od Srbije udaljio je i Crnu Goru od trećeg šešira na predstojećem žrijebu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo (Dablin, 3. decembar), gdje će “hrabri sokoli” najvjerovatnije čekati rivale iz četvrte kategorije.

U slučaju ispadanja u Ligu D Crna Gora bi se u narednom ciklusu Lige nacija suočila sa mečevima protiv reprezentacija kao što su Kazahstan, San Marino, Moldavija, Malta, Farska Ostrva, Lihtenštajn... ali bi to imalo i jednu dobru stranu.

Crna Gora bi, naime, imala mnogo veću šansu da se u takvoj konkurenciji dočepa plej-ofa i šanse da se u narednom ciklusu bori za plasman na Evropsko prvenstvo, kao što je to sada uspjelo Makedoniji, Kosovu, Gruziji...

Bonus video: