Đoković je 16. decembra imao pozitivan test, 1. januara je dobio dozvolu da uđe u Australiju

Odluka suda trebalo bi da bude poznata sjutra veče po srednjeevropskom vremenu

58094 pregleda 261 reakcija 102 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U žalbi federalnom sudu na odluku australijskih vlasti da mu ne dozvoli ulazak u zemlju, advokatski tim Novaka Đokovića naveo je da je prvi teniser svijeta nedavno bio zaražen koronavirusom.

"Datum prvog pozitivnog PCR testa na kovid 19 bio je 16. decembar 2021. godine, a 14 dana kasnije nije imao nijedan simptom u posljednja 72 sata", piše u dokumentu koji je dostavljen sudu, prenose australijski mediji.

On je 1. januara dobio „dokument Ministarstva unutrašnjih poslova u kome stoji da odgovori gospodina Đokovića pokazuju da je ispunio uslove za dolazak u Australiju bez karantina“, navodi se u žalbi njegovog advokatskog tima, prenosi Rojters.

Na službenoj stranici Vlade savezne države Viktorije još stoji podatak da teniseri mogu da nastupe na turniru ako su „u posljednjih šest mjeseci preboljeli koronavirus“.

Inače, tu odluku je Vlada u međuvremenu mijenjala, ali o tome organizatori Australijan opena, navodno, nisu naknadno obavijestili tenisere i teniserke.

Đoković je od srijede smješten u emigrantskom hotelu u Melburnu, nakon što mu je uskraćena viza za ulazak u Australiju.

Odluka suda trebalo bi da bude poznata sjutra veče po srednjeevropskom vremenu.

Mediji danas prenose i pismo koje je predsjednik Teniskog saveza Australije Kreg Tajli uputio Australijskoj savjetodavnoj grupi za imunizaciju (ATAGI) – u kojem se ne pominje ime Novaka Đokovića – a u kome traži da igrači sa nedavnom infekcijom kovid 19 ili sa jednom dozom vakcine mogu biti izuzeti od propisa koji zahtijevaju da ljudi koji dolaze u zemlju budu potpuno vakcinisani.

„Postupanje prema igračima koji spadaju u jednu od ovih kategorija je od suštinskog značaja za održivost Australijan opena“, napisao je Tajli 10. novembra, a prenose "Sidney Morning Herald" i "The Age".

Tajli je danas kazao da je u bliskom kontaktu sa "Novakom i njegovim timom", te da se radi na rješavanju problema.

Bonus video: