Đokoviću uskraćena viza: "Odluka u javnom interesu"

Ipak, to ne mora da znači i automatsku deportaciju, Đoković ima pravo na žalbu

62379 pregleda 268 reakcija 145 komentar(a)
Đoković na treningu, Foto: REUTERS
Đoković na treningu, Foto: REUTERS

Novaku Đokoviću je uskraćena viza za ulazak u Australiju.

Odluku je donio ministar za imigracije Aleks Houk.

"Odbijanje je bazirano na tome da je odluka u javnom interesu", saopštio je ministar Houk.

Ipak, to ne mora da znači i automatsku deportaciju, Đoković ima pravo na žalbu.

Đoković je u ponedjeljak, odlukom suda u Melburnu, dobio dozvolu za ulazak u zemlju, nakon što je pet dana proveo u migrantskom hotelu, jer mu je Vlada Australije poništila vizu na aerodromu.

Zakoni Australije dozvoljavaju ministru za imigracije da reaguje i da diskrecionim pravom odluči dugačije.

To je iskoristio Houk, koji je naveo da je odluku donio detaljno pregledavši sve dokumente koje su mu dostavili "ministarstvo unutrašnjih poslova, granične službe i gospodin Đoković".

đoko
foto: Printscreen

Prvi teniser svijeta je u Australiju doputovao sa medicinskim izuzećem, koje mu je odobrio Teniski savez Australije, u partnerstvu sa vlastima savezne države Viktorija, kao i dokumentacijom da je 16. decembra bio zaražen koronavirusom.

Australijske vlasti su smatrale da to preležana bolest nije dovoljan razlog da dobije vizu za ulazak u zemlju, u koju mogu da uđu samo vakcinisane osobe i osobe koje imaju valjani medicinski razlog da nisu u mogućnosti da se vakcinišu.

Đoković je prije pet dana dobio pravnu bitku sa državom, ali se ispostavilo da u njegovoj dokumentaciji ima dosta "rupa", da bi i on sam priznao da je, po dobijanju pozitivnog testa u Srbiji, prisustvovao javnim događajima, kao što je dodjela nagrade mladim teniserima, kao i da je dao intervju francuskom listu "L'ekip".

Priznao je, takođe, da su formulari za vizu pogrešno popunjeni, kazavši da je njegov agent pogriješio kada je u dokumentaciji naveo da prije puta u Australiju nije boravio u nekoj drugoj zemlji. On je iz Srbije krajem decembra doputovao u Španiju, odakle je i krenuo ka Melburnu.

Nakon odluke suda da mu se vrati viza, Đoković je trenirao na terenima AO, a juče se našao i u žrijebu za prvi Grend slem godine, koji počinje u ponedjeljak.

Bonus video: