Tenis: Umjesto da promovišu naše, davali su šansu igračima iz inostranstva

Iz UTPCG podsjećaju da su više puta “upozoravali sportsku i širu javnost da tenis u Crnoj Gori nazaduje, a tome govori u prilog i nedavno održano državno prvenstvo do 16 godina na kome je učestvovalo samo pet dječaka, a zbog nedovoljnog broja takmičarki žensko državno prvenstvo u istoj kategoriji nije ni održano”

8853 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Udruženje teniskih profesionalaca Crne Gore (UTPCG) saopštilo je da međunarodnih turniri iz kalendara ITF, koji se održavaju u Ulcinju i Budvi, nisu iskorišteni za promociju crnogorskih tenisera, te da na njihov dopis i apel Teniskom savezu Crne Gore da najmanje dvije od moguće četiri specijalne pozivnice dobiju igrači iz naše zemlje nikada nisu dobili odgovor.

Podsjetivši da je riječ o turnirima profesionalnog karaktera sa nagradnim fondovima između 15 i 25 hiljada eura, koji se održavaju u čitavom svijetu i dobra su prilika kako za razvoj tenisa tako i sportskog turizma, iz UTPCG su naglasili da je to “prilika našim mladim teniserima pogotovo perspektivnim juniorima da se oprobaju prvi put na međunarodnoj profesionalnoj sceni i osvoje bodove za ATP listu”.

“Kako smo upoznati sa mogućim nezakonitim radnjama koje se dešavaju na ovakvim događajima, radi predostrožnosti prije početka turnira poslali smo dopis TSCG i apelovali da suzbiju moguću prodaju specijalnih pozivnica (wild card – WC) inostranim igračima, odnosno da najmanje dvije od moguće četiri WC dobiju naši igrači, što je osnovna duznost TSCG kao jednog od organizatora događaja. Do danas nismo dobili odgovor”, saopšteno je.

“Na prva četiri turnira koja su održana u Ulcinju za tenisere iz Crne Gore bile su obezbijeđene ukupno samo četiri WC, što znači po turniru jedna za različite igrače. Za razliku od naših tenisera, inostrani igrači su dobili 12 WC, po turniru tri WC, što je izuzetak u Evropi, jer sve zemlje se trude da na ovaj način promovišu svoje perspektivne igrače.

U zemljama iz okruženja nije se desilo da više WC dobiju inostrani igrači. Tako, na turnirima istog ranga, na primjer, u Doboju i Prijedoru po tri WC su išle za igrače iz BiH, a u razvijenim zemljama Španiji i Engleskoj sve četiri propusnice na jednom turniru dobijaju domaći igrači", saopšteno je.

“Da je situacija kritična (neobična) govori i činjenica da nijedan nas igrač nije dobio dvije vezane WC kako bi obezbijedio kontinuitet učešća i veću šansu za prve bodove, čime bi sebi omogućio učešće na drugim turnirima ovakvog karaktera. Morali su da igraju kvalifikacije.

Nasuprot njima, igrači iz Srbije, Makedonije i Austrije dobili su po dvije vezane WC za dva turnira.

Nevjerovatna je i činjenica da je samo jedan igrač od svih koji su dobili WC prošao prvo kolo, ostali nisu uspjeli da ostvare ni jednu pobijedu.

Nismo uspjeli da nađemo podatak da su ovi igrači dobijali WC od svojih saveza, pa se logično postavlja pitanje zašto su imali prednost u odnosu na naše igrače”, ističe se u saopštenju.

Ove činjenice, navodi UTPCG, govore u više pravaca.

“Jedno je da postoji mogućnost prodaje WC što je nezakonito, o čemu ćemo obavijestiti ITF i ITIA (International Tennis Integrity Association) zaduženu za borbu protiv korupcije i zaštitu integriteta svih učesnika bijelog sporta, što će, nadamo se, doprinijeti da se naši igrači više poštuju. Poražavajuće je, takođe, da ovakav odnos pokazuje da kriterijumi i stručni autoriteti u savezu ne postoje.

TSCG je pompezno najavio turnire kao rezultat svog rada, istakao da će promovisati naše igrače, što ako sagledamo situaciju nakon prva četiri turnira ne stoji kao istina”, saopšteno je.

Iz UTPCG podsjećaju da su više puta “upozoravali sportsku i širu javnost da tenis u Crnoj Gori nazaduje, a tome govori u prilog i nedavno održano državno prvenstvo do 16 godina na kome je učestvovalo samo pet dječaka, a zbog nedovoljnog broja takmičarki žensko državno prvenstvo u istoj kategoriji nije ni održano”.

Sve je jasno, jedino što je nerazumljivo kome ovakvo stanje odgovara, sem pojedinaca na čelu sa predsjednikom TSCG gospodinom Rašovićem”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: