Đoković prespavao set protiv Norija, pa požurio do osmog vimbldonskog finala

Samo jednom je Đoković izgubio finale Vimbldona, 2013. od Endija Mareja. U nedjelju za sedmi trofej na nezvaničnom prvenstvu svijeta u tenisu

22234 pregleda 30 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Novak Đoković je u finalu Vimbldona, 8. put u karijeri!

U nedjelju u 15 časova igraće protiv Australijanca Nika Kirjosa za sedmi trofej na nezvaničnom prvenstvu svijeta i najvažnijem i najprestižnijem teniskom turniru.

Đoković ima šansu da stane uz rame legdarnom Pitu Samprasu, koji ima sedam trofeja Vimbldona, te dođe na samo jedan pehar od kralja londonske trave u open eri, Rodžera Federera (osam).

Novak Đoković
foto: Reuters

Srpski teniser će se, takođe, boriti za 21. grend slem titulu, kojom bi se rekorderu Rafaelu Nadalu (22) približio na jedan trofej.

Protiv Kirjosa će igrati 32. grend-slem finale, kojim je postao rekorder - Nadal i Federer su ostali na 31.

U polufinalu, domaći teniser Kameron Nori bio je lak zalogaj za Đokovića - 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 nakon dva sata i 34 minuta igre.

Lak zalogaj, iako je Nole izgubio - bolje reći prespavao prvi set, koji je Nori dobio za delirijum ispunjenog Centralnog terena.

Navikao je, međutim, Đoković svoje navijače, naročito u posljednje vrijeme, da protivniku dva set, ili čak dva seta fore - naučio ih je ne paniče previše...

Đoković je, naravno, ostao hladan kao špricer, podigao je nivo igre i 26-godišnji Nori, koji je plasnanom u polufinale Vimbldona ostvario uspjeh karijere, nije imao ni promil šanse.

Kameron Nori
Kameron Norifoto: Reuters

Srpski teniser je u prvom setu čak tri puta izgubio servis, u preostala tri nije niti jednom, a rivala je brejkovao pet puta.

Samo jednom je Đoković izgubio finale Vimbldona, 2013. od Endija Mareja.

Tri puta je u finalima pobijedio Rodžera Federera (2014, 2015, 2019), a po jednom Rafu Nadala (2011), Kevina Andersona (2018) i Matea Beretinija (2021).

U nedjelju ga čeka možda i najneobičniji rival od svih, od koga je izgubio oba puta u dosadašnjim međusobnim duelima - nestašnji momak svjetskog tenisa, Australijanac Nik Kirjos.

Kirjos je prvi put u finalu grend slem turnira, u koje ulazi odmoran jer nije morao da igra polufinalni meč, koji mu je Nadal predao zbog povrede.

Bonus video: