Azarenka lako do prve Grend slem titule

Ona je danas u finalu Otvorenog prvenstva Australije savladala Ruskinju Mariju Šarapovu sa 2:0, po setovima 6:3, 6:0.
59 pregleda 0 komentar(a)
Viktorija Azarenka, Foto: Fonet
Viktorija Azarenka, Foto: Fonet
Ažurirano: 28.01.2012. 10:32h

Bjeloruskinja Viktorija Azarenka osvojila je prvu Grend slem titulu u karijeri - ona je danas u finalu jubilarnog 100. Otvorenog prvenstva Australije savladala Ruskinju Mariju Šarapovu sa 2:0, po setovima 6:3, 6:0, nakon samo 82 minuta igre.

Zahvaljujući trijumfu u Melburnu, Azarenka će od ponedjeljka biti nova igračica broj jedan na WTA listi, prva u istoriji Bjelorusije i prva teniserka koja je do trona došla a da nikada nije bila druga na rang listi.

Šarapova , koja je 2008. godine pobijedila na Australijan openu, od ponedjeljka će biti druga na svijetu.

Početak finalnog meča je, međutim, nagovještavao drugačiji epilog. Šarapova je na startu uzela brejk, potom sačuvala svoj servis za 2:0, a onda imala i 0:30 u trećem gemu, na novi servis Bjeloruskinje. Azarenka je, međutim, sačuvala svoj servis i do kraja meča dominirala, prepustivši Šarapovoj samo jedan gem...

Presudio je mnogo manji broj neiznuđenih greški 22-godišnje teniserke iz Minska u odnosu na protivnicu (12 - 30), ali i to što je bolje koristila svoje brejk-šanse (5-7, dok je Šarapova iskoristila jednu od četiri prilike).

Azarenka sada vodi 4-3 u pobjedama protiv Šarapove, koja je u Melburnu poražena u finalu i 2007. godine.

Prije Melburna, Azarenka je na prethodnih 24 nastupa na Grend slem turnirima najbolji rezultat imala na Vimbldonu (polufinale), a četiri puta je stizala do četvrtfinala (Australijan Open 2010, Rolan Garos 2009 i 2011, te Vimbldon 2009).

U finalu muškog singla sjutra se sastaju branilac titule Novak Đoković i drugi nosilac Rafael Nadal.

Bonus video: