Bautista-Agut eliminisao Đokovića u polufinalu, sa Marejem u finalu

Za 28-godišnjeg Španca, 19. igrača na ATP listi, ovo je prvo finale nekog turnira iz masters serije.
0 komentar(a)
Roberto Bautista Agut, Foto: Reuters
Roberto Bautista Agut, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2016. 14:09h

Iz šestog pokušaja je Roberto Bautista-Agut uspio ono što nije u prethodnih pet - da savlada najboljeg tenisera planete.

Španski teniser je eliminisao Novaka Đokovića u polufinalu ATP Mastersa u Šangaju, sa 6:4, 6:4, a do prve pobjede u karijeri protiv prvog reketa svijeta je došao nakon sat i 48 minuta igre.

Za 28-godišnjeg Španca, 19. igrača na ATP listi, ovo je prvo finale nekog turnira iz masters serije.

Đoković se mučio već protiv Njemca Miše Zvereva u četvrtfinalu, a slabosti i nervoza ((raspravljao se sa sudijom, lomio je reket) su isplivale na površinu protiv danas odličnog Španca, koji kao da je imao osjećaj da će da slavi u ovom meču.

"Igram dobro, ovo je pravi trenutak za meč sa Đokovićem", rekao je Bautista-Agut uoči meča u polufinalu sa Đokovićem.

"Ne mogu da opišem kako se osjećam. Mnogo sam srećan. Igrao sam dobro tokom cijele nedjelje i nadam se da ću to moći da ponovim u finalu. Pokušao sam da nateram Đokovića da igra najbolje što može. U prvom setu je igrao dobar tenis. Igrao je malo bolje od mene. Znao sam da moram da podignem nivo igre. Morao sam da igram agresivnije. Na 5:4 sam zaigrao agresivnije i počeo sam da igram bolji tenis. Srećan sam što sam mogao da pobijedim. Prvi put kada sam igrao protiv njega mislio sam da je sa druge planete, a sada mislim da sam mu se primakao", rekao je španski teniser nakon pobjede protiv Đokovića.

Španac je bio u pravu, dobio je prvi set, zahvaljujući brejku u 10. gemu, odnosno prvoj iskorišćenoj brejk-šansi. Đoković je u prethodnom gemu imao dvije brejk-prilike da povede 5:4, ali ih nije iskoristio. Možda je to prelomilo i sam meč.

U prvih pet gemova drugog seta nije bilo brejkova, a onda je prvi brejk napravio Španac za vođstvo od 4:2. Međutim, i u naredna tri gema oba tenisera nijesu uspjela da sačuvaju svoj servis, pa je Đoković u desetom gemu, nakon što je u devetom, na servis Španca, spasao tri meč lopte, servirao za 5:5.

Međutim, Đoković nije uspio da prekine seriju gemova sa brejkom, Bautista-Agut je na 40:30 iskoristio četvrtu meč loptu i došao do velike pobjede u karijeri.

Na kraju, Đoković je imao više vinera (23-17), ali i neiznuđenih grešaka (29-26), te as manje (4-5). Bautista-Agut je iskoristio četiri od pet brejk-šansi, a Novak samo dvije od devet, pa se tu i može tražiti uzrok poraza...

"Posljednjih nekoliko godina uvijek sam igrao dobro ovdje. Trudiću se da tako bude i sljedećih. Nisam se osjećao dobro psihološki. Ali moram da čestitam Robertu, bio je bolji igrač, nema sumnje u to. U važnim trenucima imao sam svoje šanse, mnogo šansi, ali sam gubio servis. On je u takvim momentima bio konzistentniji, stabiliniji. Ja sam napravio previše neiznuđenih grešaka", istakao je prvi reket svijeta, koji nije uspio da obrani titulu u Šangaju, pa će izgubiti 640 bodova, jer će njegova prednost u odnosu na Endija Mareja biti manja od 3.000 poena.

Đoković je na ovom meču nije mogao dobro da kontroliše emocije. Poslije gubitka prvog seta slomio je reket, a kada je tražio da se očisti teren od djelića reketa, uzeo je peškir od djevojčice koja skuplja loptice i sam je obrisao teren. Poslije petog gema koji je osvojio Agut u drugom setu, Đoković je pocijepao majicu.

On se u više navrata raspravljao sa sudijom Karlosom Bernardesom oko njegovih odluka i opomene koju je dobio za trošenje vremena, pošto je u sred gema promijenio majicu.

"(Bernardes) je bio zvijezda predstave. To je ono što je danas želio da bude", naveo je prvi igrač svijeta.

Bautista-Agut će u finalu igrati sa Endijem Marejem, koji je u drugom polufinalu bio bolji od Francuza Žila Simona sa 6:4, 6:3, a do 15. pobjede u 17 međusobnih mečeva došao je za sat i 43 minuta igre.

Marej je imao više vinera (22-10) ali i neiznuđenih grešaka (30-19). Britanac je imao 50 odsto uspješnosti kod brejk prilika (šest od 12), dok je Simon iskoristio četiri od sedam brejk-šansi.

"Imao sam dobru seriju do sada u Kini, a danas sam igrao dobar tenis. Roberto (Bautista-Agut) je ostvario sjajnu pobjedu protiv Đokovića i biće pun samopouzdanja. Moraću da igram zaista dobro da bih pobijedio u finalu", rekao je Marej.

Na pitanje da li počinje da mu se nazire prvo mjesto na ATP listi, jer hje smanjio prednost za Đokovićem, Britanac je kazao:

"Novak je još uvijek daleko od mene. Ovaj njegov poraz malo pomaže, ali ej razlika još uvijek velika. Zato o tome i ne razmišljam u ovom trenutku", dodao je britanski teniser, koji će igrati za šestu titulu u sezoni, a 13. iz masters serije.

Masters u Šangaju igra se za nagradni fond od 5.452.985 dolara.

Bonus video: