Čudesna četvorka juri tron

Siguran sam da sam kompletniji igrač nego prije nekoliko godina. Ali, to što sam bolji, ne znači da ću više pobjeđivati, jer to zavisi od mnogo različitih detalja", zaključio je Nadal.
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2011. 22:25h

Rafael Nadal se nebrojeno puta dokazao na londonskoj travi, Novak Đoković ima samo jedan poraz u sezoni, Rodžer Federer želi sedmu krunu i prvi je favorit na listama svih kladionica, Endi Marej želi da skine prokletstvo britanskog tenisa, dugo tri čevrtine vijeka... Pitanja je puno, ali na jedno se odgovor samo nameće - 125. Vimbldon biće spektakularan!

Najbolji teniseri svijeta su već dobili nadimak Čudesna četvorka i zaista bi čudo trebalo da se dogodi da im iko pokvari planove. Šansu, doduše, čekaju trostruki finalista Endi Rodik, Huan Martin del Potro, Tomaš Berdih, koji je lani poražen u finalu, vječiti buntovnik Žo-Vilfred Conga, Robin Soderling... Ali, kvartet snova je, ipak, nedodirljiv.

Nadal: Vimbldon je oduvijek bio moj san

Prvi reket svijeta je odavno ispunio san i postao tek drugi Španac koji je osvajao Vimbldon (Manolo Santana to uradio 1966. godine), ali Rafa sada želi treću titulu na turniru koji mu je postao omiljen.

"Rekao sam već hiljadu puta da je moj san oduvijek bio da igram dobro na Vimbldonu. To je istina. Na početku karijere svi su govorili da će mi zbog načina igre biti teško da dobro igram ovdje, ali radio sam vrijedno i davao sam maksimum na svakom treningu", kaže 25-godišnjak sa Majorke.

Zna se šta je Nadalova tajna uspjeha - nevjerovatan rad.

"Budim se svakoga dana kako bih trenirao, sa željom da postanem bolji igrač nego dan ranije. Siguran sam da sam kompletniji igrač nego prije nekoliko godina. Ali, to što sam bolji, ne znači da ću više pobjeđivati, jer to zavisi od mnogo različitih detalja", zaključio je Nadal.

Marej pod pritiskom javnosti

Posljednju grend slem titulu Velikoj Britaniji je donio Fred Peri prije tačno 75 godina, kada je tenis još bio amaterski sport. Jedna od najmoćnijih sportskih nacija na svijetu više ne može da čeka, pritisak se dodatno pojačao otkada se pojavio Endi Marej. Iako kaže da ga to ne dotiče, 24-godišnjak iz Danblejna je u prošlosti baš zbog pritiska javnosti igrao slabije u završnici nego na startu turnira.

Goran Ivanišević, koji je takođe poražen u svoja prva tri grend slema finala, smatra da Marej može da ispuni snove nacije.

"Mislim da je Marej spreman. On je sve te momke pobjeđivao ranije i igra veoma dobro. Sada mora da se suoči sa pritiskom, nema više izgovora za njega. Kada igraš na centralnom terenu, jednostavno moraš da uživaš. I mora da je svjestan da su Đoković, Rafa i Rodžer toliko dobri, da će te lako pobijediti ako im daš samo jednu šansu", naglasio je Ivanišević, koji je prije tačno 10 godina osvojio Vimbldon, i to tek nakon što je dobio specijalnu pozivnicu organizatora.

Sestre su opet u modi

Serena i Venus žele da porodici Vilijams donesu 10. pehar sa Vimbldona, a uglas poručuju da ih neće zaustaviti ni to što su dugo pauzirale.

Serena je prošle godine trijumfovala na travi „Ol Ingland klaba”, ali je od tada nije bilo na terenu sve do prošle sedmice. Prošla je pakao - u jednom restoranu je nagazila slomljenu čašu, a komadići stakla su ostali u njenom stopalu i izazvali krvni ugrušak na plućima, zbog kojeg je dva dana bila u vještački izazvanoj komi.

"Nisam jedan od onih koji odustaju, prestaću da igram kada budem spremna, a to sada nije slučaj. Zaista uživam u svemu što tenis predstavlja. Srećna sam što sam ovdje i sama činjenica da mogu da se takmičim ovdje je više nego dovoljna. Naučila sam da je zdravlje ključno i da nema ništa ljepše nego biti zdrav", istakla je Serena.

Iako se tek vratila, 29-godišnja Amerikanka je odmah proglašena za glavnu favoritkinju, a iza nje su starija sestra, šampionka iz 2004. Marija Šarapova i pobjednica Rolan Garosa Na Li.

Ta dosadna, londonska kiša

Nebo nad Londonom danas je bilo tmurno, a prognoze meteorologa govore da će vrijeme u ponedjeljak biti još gore, jer je najavljeno da će kiša padati gotovo cijeli dan. Ukoliko bude tako, odigraće se samo tri meča na Centralnom terenu, koji od prije dvije godine ima pokretni krov. Po tradiciji, i 125. izdanje Vimbldona otvoriće aktuelni šampion u muškom singlu - Rafael Nadal će u 14 časova igrati sa 33-godišnjim američkim veteranom Majklom Raselom, koji je samo jednom, i to lani, stigao do 2. kola nezvaničnog prvenstva svijeta. Nakon njih dvojice na Centralni teren izlaze Franćeska Skjavone i Jelena Dokić, a program će, ako ne bude promjena, zatvoriti Endi Marej i Španac Danijel Himeno-Traver. Svi ostali mečevi su pod znakom pitanja, a na brojne terene bi trebalo da izađu petostruka pobjednica Venus Vilijams, prošlogodišnji finalisti Vera Zvonarjova i Tomaš Berdih, te Miloš Raonić, čiji je meč sa Fabiom Fonjinijem zakazan za 13 časova.

Bonus video: