Dan rekorda, eliminisani Čilić i Kuznjecova

63 pregleda 0 komentar(a)
Dijego Švarcman, Foto: Reuters
Dijego Švarcman, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.09.2017. 20:11h

U Njujorku je na otvorenom prvenstvu Amerike u tenisu bio je dan rekorda, ali i nove sječe favorita. Ceh je lošoj formi platio šampion US opena iz 2014. godine, Hrvat Marin Čilić kojeg je u šesnaestini finala eliminisao Argentinac Dijego Švarcman, nakon preokreta (4:6, 7:5, 7:5, 6:4). Švarcman je sa visinom od 170 centimetara najniži igrač u osmini finala još od 2005. godien kada se palsirao Olivije Rohus, visok 168 centimetara.

Rekord u muškoj konkurenciji djelo je 35-godišnjeg Italijana Paola Lorencija, koji je postao najstariji debitant u istoriji osmine finala US opena. On je za prolaz dobio zemljaka Tomasa Fabijana (6:2, 6:4, 6:4). U osmini fionala je i Španac Pablo Karenjo Busta, koji je dobio Freancuza Nikolu Majua (6:3, 6:4, 6:3). U osmini finala je i 18-godišni Kanađanin Denis Šapovalov, kojem je Britanac Kajl Edmund predao meč pri vođstvu rivala od 2:1.

Ono što nije uspjelo Dušanu Lajoviću u duelu sa prvim nosiocem Rafaelom Nadalom, jeste Japancu Taro Danijelu - osvojio je set protiv sjajnog Španca (4:6, 6:3, 6:2, 6:2), koji je prošao u šesnaestinu finala.

"Ušao sam u set isuviše nervozno i Danijel je iskoristio prvu brejk loptu. Potom sam uspio da uđem u meč, kretao sam se brže i uspio sam da prelomim rezultat. Mečevi u danima kada ne igraš najbolje, a ipak dobiješ su jako važni, jer ti daju mogućnost da sve loše ispraviš u narednom meču. Sada mi predstoji da treniram i pripremim se za meč sa Leonardom Majerom, koji je par sedmica ranije osvojio turnir u Hamburgeru a sjanu formu je potvrdio ovdje pobjedama nad Rišarom Gaskeom i Juičijem Sugitom", naglasio je Nadal.

Argentinac Majer je Sugitu dobio u četiri seta (6:7, 6:4, 6:3, 6:4).

I Rafin najveći konkurent u Njujorku, Švajcarac Rodžer Federer je preskočio drugo kolo, ali opet u meču sa pet setova protiv Rusa Mihaila Južnjog (6:1, 6:7, 4:6, 6:4, 6:2). Federer je prvi put u karijeri na nekom od grend slemova morao da dva prva meča igra u pet setova. Rival u šesnaestini finala 3. kosturašu biće Španac Felisijano Lopes, koji je dobio zemljaka Fernanda Verdaska (6:3, 6:2, 3:6, 6:1).

A Čehinja Petra Kvitova pokazuje u Njujorku sjajnu formu pa je 18. kosturašici, Francuskinji Karolin Garsija prepustila svega četiri gema (6:0, 6:4). Njena protivnica u osmini finala biće sjajna Španjolka Garbinje Mugurusa, koja je dobila Slovakinju Magdalenu Ribarikovu (6:1, 6:1).

Šampionka US opena iz 2004. gdoine, Ruskinja Svetlana Kuznjecova ispala je iz borbe za trofej i prvo mjesto u rejtingu WTA. Od nje je u tri seta bila bolja 25-godišnja Japanka Kurumi Nara (6:3, 3:6, 6:3). Od osam igračica koje su bile u prilici da 11. septembar dočekaju kao svjetska broj jedan, tako su ostale četiri. Aktuelna broj jedan, Čehinja Karolina Pliškova, Mugurusa, Ukrajinka Jelina Svitolina i Amerikanka Venus Vilijams.

Ovogodišnje izdanje donijelo je rekord u dužini jednog meča teniserki u istoriji US opena. Amerikanka Šelbi Rodžers je za plasman u šesnaestinu finala dobila Australijanku Darju Gavrilovu nakon tri sata i 33 minuta (7:6, 4:6, 7:6), pa su za deset minuta bile duže na terenu od prethodnog najdužeg meča od prije dvije godine i pobjede Johane Konte nad Garbinje Mugurusom.

U osmini finala su i domaća tamnoputa teniserka Sloun Stivens pobjedom nad Australijankom Ešli Barti (6:2, 6:4), ali i Španjolka Karla Suares Navaro, pobjedom nad Ruskinjom Jekaterinom Makarovom (6:1, 3:6, 6:3).

Bonus video: