Demonstracija sile protiv Ferera, Đoković ekspresno do finala

Prvi reket svijeta je savladao španskog tenisera sa 3:0, po setovima 6:2, 6:2, 6:1, i plasirao se u finale.
0 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Beta AP
Novak Đoković, Foto: Beta AP
Ažurirano: 24.01.2013. 10:40h

Novak Đoković je “demonstrirao silu” protiv Davida Ferera u polufinalu Australian opena, prepustivši španskom teniseru svega pet gemova (6:2, 6:2, 6:1) - prvi reket svijeta je “oduvao” Ferera za svega 89 minuta igre, i plasirao se u finale, četvrto u Melburnu.

Pošto je prethodna tri dobio (2008, 2011, 2012), još jednom je pokazao da mu ovaj grend slem turnir veoma leži, i da je, vjerovatno, favorit u finalu protiv pobjednika sjutrašnjeg (9.30 časova) drugog polufinala između Rodžera Federera i Endija Mareja (Švajcarac vodi 10-9 u međusobnim duelima).

Ako trijumfuje na Australijan openu, Đoković će postati prvi teniser u Open eri koji je tri puta uzastopno osvajao trofej u Melburnu.

"To je finale. Ne možete predvidjeti ko će biti pobjednik", rekao Đoković.

Srpski teniser je do sada odigrao 29 mečeva protiv Federera i pobijedio 13 puta. Posljednji meč igrali su prošle godine u finalu završnog ATP turnira, kada je Đoković pobijedio sa 7:6, 7:5. Protiv Mareja, Đoković je igrao 17 puta i pobijedio je u 10 mečeva. Posljednji put igrali su u grupnoj fazi takmičenja na završnom ATP turniru, kada je srpski teniser pobijedio sa 4:6, 6:3, 7:5.

Đoković je rekao da ne bi imao ništa protiv da drugi polufinalni meč bude izjednačen i da dugo traje.

"To će biti sjajan meč. Oni su veliki rivali i trenutno najbolji igrači svijeta. Sigurno će dati sve od sebe. Ne bih mogao da kažem ko je favorit, ali biću spreman ko god da bude sa druge strane mreže".

"Gledaću prenos tog meča i analiziraću protivnika kako bih spremio dobru taktiku. Volim tenis, to je moj život. Nisam samo igrač već i veliki navijač, volim da gledam dobre mečeve. Kada igraju Federer, Marej i Nadal - to su posebni mečevi na grend slem turnirima", dodao je reprezentativac Srbije.

Koliko je Đoković bio superioran protiv Ferera govori i statistika - srpski teniser je imao šest aseva, Ferer samo jedan, Đoković nije imao nijednu duplu servis grešku (Španac tri), imao je mnogo više vinera (30-11) i dvostruko manje neiznuđenih grešaka (16-32). Iskoristio je svih sedam brejk šansi, ne dozvolivši rivalu nijednom da dođe u priliku da mu oduzme servis, uz čak 91 odsto osvojenih poena nakon prvog servisa.

"Ne mislim da može bolje od ovoga, odigrao sam nevjerovatan meč. Bio sam siguran i agresivan od samog starta, ovo je bio jedan od najboljih nastupa u mojoj karijeri. Ferer je takmičar, toliko godina je prisutan na ATP turu. Iako je specijalsta za šljaku, odigrao je dobar meč i želim mu uspješan ostatak sezone Nadam se da ću moći i u finalu da ponovim ovakvu igru", rekao je Đoković, koji je protiv Ferera upisao 10. pobjedu u 15 mečeva, treću u polufinalu grend slem turnira.

Španski teniser je bio razočaran nakon meča.

"Nisam imao šanse da pobijedim i nema šta više da se kaže. On je bio bolji od mene u svakom segmentu igre. Nikada nisam izgubio na ovaj način. Ovo su bile dobre dvije nedjelje za mene, plasman u polufinale je dobar rezultat", izjavio je Ferer, koji će plasmanom u polufinale preskočiti na četvrtom mjestu ATP liste sunarodnika Rafaela Nadala.

Đoković je rekao da će ove godine fizički spremniji dočekati finale, pošto će imati dva dana da se za njega pripremi, što nije bio slučaj prošle godine.

"Sada su drugačije okolnosti. Prošle godine sam polufinalni meč igrao pet sati i imao sam jedan i po dan da se pripremim za finale protiv Nadala, koje je trajalo šest sati. Ove godine nije tako i drago mi je zbog toga", zaključio je Đoković.

Bonus video: