Đoković ekspresno do osmine finala

Najbolje rangirani teniser svijeta Novak Đoković plasirao se danas u osminu finala Vimbldona, pošto je u trećem kolu pobijedio Francuza Žeremija Šardija sa 3:0 (6:3, 6:2, 6:2).
0 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Beta AP
Novak Đoković, Foto: Beta AP
Ažurirano: 29.06.2013. 20:29h

Najbolje rangirani teniser svijeta Novak Đoković plasirao se danas u osminu finala Vimbldona, pošto je u trećem kolu pobijedio Francuza Žeremija Šardija

Samo šest izgubljenih poena na svoj servis, od čega dva u posljednjem gemu, i nijedna neiznuđena greška u prva dva seta! To može samo Novak Đoković - prvi reket planete je perfektnom igrom oduvao sa Centralnog terena Žeremija Šardija (6:3, 6:2, 6:2) i poslao jasnu poruku svijetu da ga zanima samo titula na Vimbldonu.

Đoković se maestralno kretao i još bolje igrao, a koliko je bio nepogrješiv, govori podatak da je imao čak 38 vinera, a samo tri neiznuđene greške, i to kada je sve već bilo riješeno.

"Šardi je odličan igrač, zna kako se igra na travi, osvajao je Vimbldon u juniorskoj konkurenciji. Najvažniji momenat meča bio je kada sam mu oduzeo servis na 4:3 u 1. setu, poslije toga sam se osjećao komotno na terenu i sve je išlo u mom pravcu. Uradio sam sve kako sam želio, a bitno je što nisam izgubio mnogo poena na moj servis", rekao je 26-godišnji Beograđanin.

Đoković će se u osmini finala sastati sa Tomijem Hasom, koji doživljava drugu mladost, što je potvrdio i pobjedom nad Felisijanom Lopesom (4:6, 6:2, 7:5, 6:4).

"Tomi je odličan protivnik, igra najbolji tenis ikada. Fizički je izuzetno spreman, iako ima 35 godina. Biće uzbudljiv meč, nadam se da će biti na Centralnom terenu i da ćemo napraviti spektakl", poručio je Đoković.

Prvom nosiocu, međutim, put ka tituli neće biti nimalo lak, jer ga u nastavku turnira čekaju četvorica igrača sa kojima na travi ima skor 0:5.

Has ga je dobio dva puta 2009. (u četvrtfinalu Vimbldona 3:1 i u finalu Halea 2:1), eventualni rival u četvrtfinalu Tomaš Berdih ga je izbacio u polufinalu nezvaničnog prvenstva svijeta 2010. (3:0), a Huan Martin del Potro i Endi Marej su ga nadvisili u polufinalu i meču za 3. mjesto na Olimpijskim igrama (oba puta po 2:0).

Berdih, međutim, neće imati ništa lakši zadatak od Đokovića u osmini finala. Visoki Čeh, koji je savladao Kevina Andersona sa 3:1, iako je u 4. setu gubio 5:2, sastaje se sa Bernardom Tomićem.

Australijanac hrvatskog porijekla je pokazao klasu i staloženost protiv Rišara Gaskea (7:6, 5:7, 7:5, 7:6).

Tomić je do velike pobjede došao bez pomoći oca Džona (Ivice), kojem je zabranjeno da prisustvuje turnirima nakon što je nokautirao sinovog sparing partnera, Tomu Druea.

"Kada napustim kompleks, ja sam sa tatom. Pomaže mi oko turnira, radimo prave stvari. Nisam sam u ovome, on je i dalje uključen", rekao je Tomić, koji je 2011. kao kvalifikant dogurao do četvrtfinala Vimbldona.

U istoj polovini žrijeba je i 4. nosilac David Ferer, koji je u pet setova savladao Aleksandra Dolgopolova (6:7, 7:6, 2:6, 6:1, 6:2).

Zidu će se suprotstaviti Hrvat Ivan Dodig, koji je vodio 6:0, 6:1, 1:0 prije nego što mu je Igor Sajsling predao meč. Holanđanin je postao 13. igrač koji je to uradio ove godine.

Del Potro je lako izašao na kraj sa Gregom Žemljom (7:5, 7:6, 6:0), a Mihail Južnjij je trijumfom nad Viktorom Troickim (6:3, 6:4, 7:5) izborio meč sa Marejem.

.

Srpski teniser je do prvog brejka na meču došao u osmom gemu, kada je iskoristio svoju četvrtu priliku da oduzme servis Francuzu i tako povede sa 5:3, nakon čega je bez ikakvih problema na svoj servis došao do prednosti od 1:0 u setovima.

U drugom setu Đoković je zaigrao znatno bolje i agresivnije, pa je tako dvaput oduzeo servis Šardiju, koji nije imao odgovor na odličnu igru prvog tenisera svijeta.

Prva dva seta Đoković je završio bez ijedne neiznuđene greške.

Početak trećeg seta obilježio je brejk Đokovića, koji je nastavio sa agresivnom igrom iz drugog seta.

Do kraja meča Srbin je još jednom uspio da oduzme servis Francuzu i tako za sat i 27 minuta.

Đoković je protiv Šardija tek u finišu tećeg seta zabilježio dvije neinuđene greške iz igre i jednu duplu sevis grešku.

"Šardi je odličan igrač, zna kako se igra na travi, osvajao je Vimbldon u juniorskoj konkurenciji. Najvažniji momenat meča bio je kada sam mu oduzeo servis na 4:3 u prvom setu, poslije toga sam se osjećao komotno na terenu i sve je išlo u mom pravcu. Danas sam sve uradio kako sam želio, a, što je bitno, nisam izgubio mnogo poena na moj servis", rekao je Đoković.

Đoković će se u osmini finala sastati sa Njemcem Tomijem Hasom, koji je u trećem kolu bio bolji od Španca Felisijana Lopesa sa 3:1.

"Tomi je odličan protivnik, igra najbolji tenis ikada, fizički je izuzetno spreman, iako ima 35 godina. U tom meču ne vidim nekog favorita. Biće uzbudljiv meč, nadam se da će biti na Centralnom terenu i da ćemo napraviti spektakl", dodao je Đoković.

Bonus video: