Đoković - Federer: Teniski titani spremni za 50. poglavlje epskog rivalstva

Đoković i Federer u četvrtak u 9.30 u jubilarnom susretu u polufinalu prvog grend slema sezone
10664 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2020. 22:15h

Rodžer Federer protiv Novaka Đokovića, 50. put!

U polufinalu Australijan opena (četvrtak, 9.30 časova po srednjoevropskom vremenu), dva igrača koja su pisala istoriju tenisa naći će se jedan preko puta drugog, u možda još jednom epskom obračunu.

Đoković je uspješniji, vodi 26:23, dominira protiv Švajcarca posljednjih godina na svim podlogama, ali u prethodna tri duela mučio se mnogo više nego ranije.

Polufinale Mastersa u Parizu krajem 2018. dobio je tijesno, u dva taj-brejka, u čudesnom finalu Vimbldona prošlog ljeta bio je na korak od kapitulacije (spasao dvije meč lopte na Federerov servis i slavio u nevjerovatnom, 25. gemu petog seta - taj brejku), da bi posljednji duel, na završnom Mastersu u londonskoj O2 areni prije dva i po mjeseca - izgubio (6:4, 6:3 za Fedeksa).

Fedeks i Nole na Vimbldonu 2019.
Fedeks i Nole na Vimbldonu 2019.(Foto: Ben Curtis)

FEDERER KAO MAČKA SA DEVET ŽIVOTA, IMA LI I "DESETI"?

Ipak, način na koji je Maestro iz Bazela stigao do novog grend-slem polufinala, kao i povreda prepone na koju se žalio tokom četvrtfinalnog meča protiv Amerikanca Tenisa Sandgrena, uz sjajno stanje forme Novaka Đokovića, stavljaju srpskog tenisera u poziciju apsolutnog favorita za plasman u svoje osmo finale Australijan opena.

Nije se to desilo nikada ranije - svjetske kladionice, naime, nude kvote od 1,10 do maksimalnih 1,14 za Đokovićev trijumf!

Valjda zbog toga što je Federer već dva puta trebalo da bude na putu na letu iz Melburna, ali je na čudesan način spasavao kožu. Prvo u 1/16 finala protiv Džona Milmena, kada je kod 4:8 u traj-brejku petog seta osvojio posljednjih šest poena na meču, a onda i u 1/4 finalu protiv Sandgrena, spasivši čak sedam meč-lopti prije trijumfa u odlučujućem setu (6:3, 2:6, 2:6, 7:6, 6:3).

- Imao sam mnogo sreće, već sam bio na skijanju u Švajcarskoj - kazao je Federer.

Rodžer Federer
Rodžer Federer(Foto: Lee Jin-man)

No, da li je rekorder po broju osvojenih grend-slem titula, 37-godišnji Maestro, sačuvao u "rezervoaru" dovoljno goriva za Novaka Đokovića?

- Žrijeb ne postaje lakši. Imao sam slobodan dan, nadam se da ću se osjećati bolje tokom polufinala nego u četvrtfinalu. Zapravo, moraću, da se osjećam bolje, u protivnom ću stvarno biti na skijanju - kazao je Federer.

ĐOKOVIĆ MISLIO DA SU PROBLEM SOČIVA, MUČILA GA JE MIGRENA

Za Novaka Đokovića, veći problem u polufinalu predstavljalo je slabljenje vida na jednom oku tokom trećeg seta, nego servisi Miloša Raonića.

Srbin je otčao u svlačionicu da promijeni kontaktna sočiva, ali izgleda da to nije bio problem...

"Iskreno, mislio sam da je sa sočivima problem, ali to je više bilo povezano sa glavoboljom i bolovima u stomaku. Tako mi je rekao fizio, mislim da je u pitanju migrena, sad baš osjećam glavobolju. Ne znam, nije mi se nešto često tako dešavalo. Obično mi se desi kada sam baš umoran. Ne znam, čudno je i da se sve desilo usred meča, prosto tih tri-četiri gema, nisam vidio na jedno oko", kazao je Đoković, koji ne vjeruje da će imati sličnih problema u polufinalu.

"Ne brinem se, imao sam dan odmora".

NOVAKOVA SERIJA PROTIV RODŽERA NA VELIKIM TURNIRIMA

Federer nije savladao Đokovića na grend-slem turnirima već sedam i po godina - od polufinala Vimbldona 2012.

Novak Đoković
Novak Đoković(Foto: Andy Brownbill)

Novak je potom dobio posljednjih pet duela na najvećim turnirima.

Serija je počela u finalu Vimbldona 2014. (3:2), nastavila se novim trijumfom u finalom duelu na londonskoj travi (3:1, 2015.), zatim su stigle pobjede u finalu US opena 2015. (3:1) i polufinalu Australijan opena (2016.), sve do pobjede u nezaboravnom finalu Vimbldona prošle godine (3:2). - Ne bih rekao da dominiram protiv Federera, ali imao sam mnogo uspjeha protiv njega. On je jedan od najvećih svih vremena, rival koji me stalno tjerao da napredujem i budem još bolji - kazao je Đoković.

Na Australijan openu, dvije teniske legende sastale su se četiri puta - Đoković je dobio tri duela, dok je prva i jedina Federerova pobjeda stigla još 2007. godine.

Fedeks je takođe u superlativima pričao o Novaku:

- Igra odlično. On je šampion, posebno u Australiji, voli da igra ovdje. Imali smo epske mečeve u prošlosti.

U drugom polufinalu, u petak u 9.30, sastaju se pripadnici mlađe generacije - Aleksandar Zverev i Dominik Tim.

Bonus video: