Đoković i Federer u reprizi prošlogodišnjeg finala

0 komentar(a)
Đoković, Foto: Reuters
Đoković, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.11.2015. 21:48h

U finalu završnog Mastersa u Londonu igraće Novak Đoković i Rodžer Federer. Biće to repriza prošlogodišnjeg finala završnog Mastersa u Londonu.

Đoković, koji brani trofej je u polufinalu bio bolji od Rafaela Nadala, dok je u reprizi prošlogodišnjeg švajcarskog polufinala, Federer opet bio bolji od Stanislasa Vavrinke sa 7:5, 6:3 nakon 71 minut igre.

Dileme nije bilo ni u prvom polufinalu, Rafael Nadal nije mogao da parira Novaku Đokoviću koji je sa 6:3, 6:3 (nakon sat i 19 minuta igre) izborio plasman u finale završnog Mastersa u Londonu.

Prvi reket svijeta je iskoristio tri od pet brejk šansi, jednu u prvom, a dvije u drugom setu. Nadal nije ni imao šansu da oduzme Đokoviću servis.

Srpski tenisr je imao više asova (4-3), a posebno vinera (24-9), ali i više neiznuđenih grešaka ( 20-11).

Đoković je imao i više osvojenih poena nakon prvog (89-64%) servisa, ali je i drugog (61-69 %).

"Odlično sam igrao od početka, trudio sam se da diktiram tempo i budem agresivan. Mislim i da je Rafa igra odlično, ali kad je to bilo najpotrebnije ja sam izvukao maksimum", rekao je Đoković.

Ako je Novak u utorak protiv Federera odigrao najlošiji meč u 2015, danas je odigrao jedan od najboljih, zbog čega se stekao utisak da je pobijedio gotovo rutinski.

Pogađao je sve što je poželio, posebno iz bekhenda, a servis ga je dobro služio, pa španski teniser ne samo da nije imao nijednu priliku da napravi brejk, već u Novakovim servis gemovima nijednom nije uspio da stigne ni do 40:40.

Poslije Nadalovih odličnih igara u grupnoj fazi takmičenja, danas se očekivao mnogo neizvjesniji duel, ali je Ðoković svom protivniku već na startu stavio do znanja da poraz protiv Federera nije bio pokazatelj pada forme, već lošeg dana.

Novak je, poslije brejka u drugom gemu, već nakon 11 minuta vodio sa 3:0, a potom je bez većih problema dobio svoja tri naredna servis gema i riješio set u svoju korist.

Izgledalo je da će isti scenario biti viđen i u drugom setu, ali je Ðoković u prvom gemu propustio da realizuje brejk loptu.

Nastavio je da pritiska Nadalov servis i to se isplatilo u petom gemu, kada je stigao do dva vezana brejk poena, a iskoristio je drugi.

To je objektivno bio kraj meča, jer je bilo očigledno da Nadal potiv danas nepogriješivog Ðokovića nema nikakve šanse da se vrati. To je i njemu bilo jasno, pa je ostatak duela odigrao sa dosta manje energije, što je prvi igrač svijeta iskoristio da u devetom gemu naparvi i treći brejk i da završi posao...

"Sjajan je, oduvijek je imao dobar ritern, ali sad mu je i servis odličan. Smanjio sam razliku u odnosu na ostale, za Novakom možda i ne, ali vidjećemo šta će donijeti 2016. godina", izjavio je Nadal.

Ovim trijumfom, Đoković je izjednačio skor pobjeda sa Nadalom na 23:23, ali sada ima bolji set-količnik 62:61.

Đoković je izgubio 14 od prvih 18 mečeva sa Nadalom (počev od 2006. godine), ali je dobio je osam od posljednjih devet okršaja sa Špancem, uključujući i četiri ove godine.

Đoković, trostruki aktuelni osvajač završnog Mastersa, sjutra će igrati 15. uzastopno finale ove sezone, što je novi rekord u open eri (apsolutni rekord, ipak, i dalje drži Federer, koji je igrao 17 uzastopnih finala, ali u dvije sezone).

Ðoković je stigao nadomak još jednog rekorda, jer će sjutra imati priliku da postane prvi igrač koji je završni masters turnir osvajao četiri godine zaredom.

TOK MEČA

Drugi set

0:1 (Đoković je imao brejk loptu, ali je Nadal anulirao i sačuvao svoj servis)

1:1 (Đoković je lako izjednačio)

1:2 (Nadal je ponovo sačuvao svoj servis)

2:2 (Đoković je sa nulom završio svoj servis gem)

3:2 (Đoković je drugi put napravio brejk, i sada je jako blizu pobjede)

4:2 (Đoković je dobio svoj servis i dva gema ga dijele od pobjede)

4:3 (Nadal je izgubio samo jedan poen na svoj servis, i produžio nadu)

5:3 (Nadal je priprijetio na 30:30, ali je Đoković sa dva uzastopna poena sačuvao svoj servis)

6:3 (Đokovićem drugi brejk u ovom setu označio je i kraj meča)

Prvi set

1:0

2:0 (brejk Đokovića)

3:0

3:1

4:1

4:2

5:2

5:3

6:3 (Đoković je set završio sa više vinera (14-5) i asova (4-0), te manje neiznuđenih grešaka (5-9). Srpski teniser je iskoristio jednu brejk loptu, dok Nadal nije imao nijednu priliku).

Bonus video: