Đoković neće biti kažnjen zbog Troickog

"Ne postoji pravilo u Teniskom Anti-Doping programu koje spriječava igrača da se druži sa dopingovanim igračem", navodi se u saopštenju ITF
0 komentar(a)
Đoković, Foto: Beta/AP
Đoković, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.02.2014. 13:01h

Međunarodna teniska federacija (ITF) saopštila je danas da neće upozoriti ni kazniti drugog tenisera svijeta Novaka Đokovića zbog udruživanja sa Viktorom Troickim koji je suspendovan zbog kršenja pravila o dopingu.

"Ne postoji pravilo u Teniskom Anti-Doping programu koje spriječava igrača da se druži sa dopingovanim igračem. ITF neće upozoriti ni kazniti Novaka Đokovića zbog udruživanja sa Viktorom Troickim", navodi se u saopštenju ITF.

U saopštenju se ističe da će ITF od sljedeće godine uvesti novo pravilo, uz saradnju sa Svjetskom anti-doping agencijom (WADA).

"Od 2015. godine uvešćemo novo pravilo kojim će igraču koji je suspendovan zbog dopinga, biti zabranjeno da sarađuje sa ljekarom ili fizioterapeutom drugog tenisera. To se odnosi samo na članove stručnog štaba, a ne na aktivnog igrača, pa će igrači moći da se druže iako je jedan od njih pod suspenzijom", navodi se u saopštenju.

Troicki je prethodnih dana trenirao sa Đokovićem u Dubaiju, a mediji su spekulisali da će zbog toga Đoković biti upozoren ili kažnjen.

ITF je krajem jula prošle godine suspendovala Troickog na 18 mjeseci zbog kršenja pravila o dopingu. Tokom turnira u Monte Karlu, u aprilu, nije dozvolio da mu se uzme krv, pošto se, kako je rekao, osjećao loše i dao je samo urin na analizu.

Troicki je rekao da mu je ljekarka koja obavlja kontrolu rekla da ne mora da da krv. On se žalio na suspenziju i Sud za sportsku arbitražu u Lozani je smanjio kaznu na 12 mjeseci, pa će se Troicki vratiti takmičenjima sredinom jula.

Bonus video: