Đoković: Nismo mogli obojica da slavimo

Đoković je ušao u istoriju Australijen opena, pošto se pobjedom izjednačio sa Matsom Vilanderom, koji je u open eri tri puta osvajao taj grend slem.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2012. 19:46h

Novak Đoković i Rafael Nadal ispisali su novu stranicu istorije tenisa.

U 100. finalu Australijen open, prvi i drugi igrač svijeta odigrali su najduži meč u istoriji turnira u Melburnu, a nakon pet sati i 53 minuta radovao se Đoković - 3:2 (5:7, 6:4, 6:2, 6:7, 7:5)!

Ovo je peta Grend slem titula Đokovića u karijeri i treća u Melburnu, poslije 2008. i 2010. godine.

Prvi reket svijeta nastavio je i dominaciju nad Nadalom i kada su u pitanju finalni mečevi.

Srpski teniser je u 2011. godini u šest finala (Indijan Vels, Majami, Madrid, Rim, Vimbldon i US open) dobio Španca i taj trend nastavio je već na startu 2012. godine.

Đoković je ostvario 14. trijumf nad Nadalom, uz 16 poraza, a istovremeno je ušao u istoriju Australijen opena, pošto se pobjedom izjednačio sa Šveđaninom Matsom Vilanderom, koji je u open eri tri puta osvajao taj grend slem.

Sada su ispred Đokovića samo Rodžer Federer i Andre Agasi, koji su po četiri puta trijumfovali.

Australijanac Roj Emerson je neprikosnoven sa šest titula, koje je osvojio u periodu od 1961. do 1967. godine.

"Rafa, ti si jedan od najpoštovanijih igrača u ATP turu i ispisali smo istoriju. Nažalost, nismo mogli obojica da pobijedimo. Ono što čini Australijen open posebnim je multikulturalnost na tribinama, a to je za nas izuzetan osjećaj. Zato i volimo da igramo ovdje. Hvala i vidimo se sljedeće godine", rekao je Đoković nakon meča.

Nadal je na kraju u svom 15. grend slem finalu ostao na 10 trofeja na najvećim turnirima na svijetu.

"Moram da čestitam Novaku i njegovom timu za sve što su uradili, zaslužili su ovu pobjedu. Ovo je fantastičan početak sezone za mene. Igrao sam protiv Novaka, prave zvijezde. Ja ću nastaviti da se borim i pokušaću da sljedeće sezone osvojim ovaj turnir", naglasio je Španac.

Od starta se vidjelo da će to biti težak meč. U prvom setu ključni brejk Nadal je napravio u 11. gemu, potom iskoristio svoj servis i nakon 81 minuta poveo 1:0.

U narednom su viđena tri brejka, dva od strane srpskog tenisera, što je bilo dovoljno da izjednači (1:1).

Nastavio je Đoković sa dobrom igrom i u trećem setu, dva nova brejka i vođstvo do 2:1.

Četvrti set nije dobio nijedan brejk, ali je u osmom gemu Đoković imao tri vezane lopte da uzme servis rivalu.

Nije ih iskoristio, to je diglo Španca, koji je dobio taj-brejk i izborio peti set.

Odlučujući set počeo je dobro za Nadala, u šestom gemu je napravio brejk, ali je istom mjerom u narednom uzvratio Đoković.

Velika borba nakon toga i u 11. gemu Đoković pravi ključni brejk i stiže do 6:5. Imao je servis za novu titulu, istoriju i nije je propustio.

Đoković je lako stigao do 30:0, Španac se čudesno vratio i imao brejk loptu.

Međutim, prvi igrač svijeta je odigrao agresivno, primorao Nadala da pogriješi (40:40).

U narednom poenu Nadalova loptica je udarila u vrh mreže i odskočila u aut. Meč lopta, sjajan servis, Nadal jedva vraća i Đoković forhendom ulazi u istoriju...

Galerija

Bonus video: