Đoković "počistio" Vavrinku, Berdih lako sa Čilićem

21 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: BETA AP
Novak Đoković, Foto: BETA AP
Ažurirano: 12.11.2014. 21:34h

Novak Đoković je u karijeri uglavnom dobijao mečeve protiv Stanislasa Vavrinke (skor 16-3), ali je srpskog tenisera veoma zabolio poraz od Švajcarca u prvom i do večeras jedinom ovogodišnjem duelu, u četvrtfinalu Australijan opena – Novak je u Londonu, međutim, stavio do znanja Vavrinki “ko je gazda”, savladavši ga lako i ubjedljivo sa 6:3, 6:0, za svega 65 minuta igre, u drugom meču drugog kola grupe A na ATP finalu.

Tom pobjedom, Đoković je skoro osigurao prolaz u polufinale (treba mu set protiv Tomaša Berdiha), a samo ga pobjeda dijeli od odbrane prve pozicije na ATP listi za ovu godinu.

Vavrinka će, sa druge strane, prolaz u polufinale morati da traži u posljednjem kolu protiv Marina Čilića, koji, takođe, ima jednu pobjedu.

Bila je to prava demonstracija sile, iako na počeku meča nije izgledalo tako. Vavrinka je, naime, odmah u prvog gemu napravio brejk, a onda osvojio i svoj servis za 2:0.

To je, međutim, bilo sve što je četvrti teniser svijeta uspio da uradi protiv Đokovića, koji je od 0:2, uz dva brejka sa nulom, stigao do 5:2, pri čemu je uspio da osvoji čak 17 uzastopnih poena.

Od takvog šoka Vavrinka je uspio da se “osvijesti” samo na kratko, da zadrži svoj servis za 5:3, a nakon toga je sve bilo lako, prelako za Đokovića, koji do kraja nije izgubio ni gem...

Srpski teniser je na kraju imao više vinera (13-8) i asova (3-2), manje neiznuđenih grešaka (17-29), iskoristio je pet od devet brejk prilika, a Vavrinka samo jednu od tri.

"Svoje udarce sam dobro koristio, a on je pravio veliki broj neiznuđenih grešaka. Nije bio ni blizu svoje najbolje partije, dok sam ja uspio u svemu što sam htio da izvedem", rekao je Đoković poslije trijumfa.

Ovim trijumfa, Ðoković je produžio niz pobjeda u dvorani. Posljednji put je u zatvorenom prostoru izgubio u oktobru 2012. godine na turniru masters serije u Parizu, a potom je nanizao 29. pobjeda, uključujući i ovu protiv Vavrinke.

U duelu igrača koji su poraženi u prvom kolu, Berdih je savladao Marina Čilića sa 2:0, po setovima 6:3, 6:1, za 75 minuta igre, u prvom meču današnjeg kola drugog kola grupe A.

Tom pobjedom se češki teniser vratio u trku za polufinalu, dok je Hrvat Čilić, praktično, otpisan, pošto je u dva poraza osvojio samo šest gemova.

Berdih je na meču iskoristio sve svoje šanse, za razliku od Čilića, koji je propustio dvije brejk prilike u prvom i četiri u drugom setu.

Čilić je u prvom setu imao dvije vezane brejk lopte za izjednačenje na 4:4, ali ih nije iskoristio.

Isto se ponovilo početkom drugog seta, kada je Čilić imao 15:40 na servis Berdiha u trećem gemu kod 1:1, ali je češki teniser uspio da se izvuče, povede 2:1, i nakon toga osvoji četiri gema u nizu za konačnih 2:0 u setovima.

Hrvatski teniser imao je 11 vinera i čak 30 neiznuđenih grešaka, dok je taj odnos kod Berdiha bio 16:17.

Sjutra se igraju mečevi trećeg kola grupe B - od 15 sati sastaju se Kei Nišikori i Miloš Raonić, a od 21 čas Rodžer Federer i Endi Marej.

Bonus video: