Đoković silan i protiv Mareja, Conga pobijedio Nadala

73 pregleda 12 komentar(a)
Đoković, Foto: Reuters
Đoković, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.10.2015. 13:57h

Protiv takvog Novaka Đokovića, i Endi Marej djeluje potpuno nemoćno - srpski teniser je protiv Škota slavio sa 6:1, 6:3, za samo 67 minuta igre, i plasirao se u finale Mastersa u Šangaju, 13. uzastopno finale na ATP turu.

Ovo je bila 20. pobjeda Đokovića od 29 mečeva, koliko je odigrao sa Marejem u karijeri.

"Ovo je bio moj najbolji meč na turniru, koji je došao u pravo vrijeme, ii o protiv igrača koji je u dobroj formi i jedan od mojih najvećih rivala. Očigledno da je bilo mnogo uloga u igri", rekao je Đoković poslije meča.

Prvi reket svijeta je u prvom setu za samo 25 minuta uz tri brejka prosto oduvao Britanca, onda je napravio mali predah - dopustivši Mareju brejk u prvom gemu nastavka meča, da bi brzom i preciznom igrom do kraja, uz dva brejka, "šetao" Britanca nanijevši mu jedan od najubjedljivijih poraza u karijeri.

"Razočaran sam zbog načina na koji sam igrao. Očajno sam servirao, posebno u prvom setu. To je nedopustivo protiv Novaka u ovom trenutku njegove forme, jer je pun samopouzdanja", rekao je Marej.

Đoković je dominirao u svim elementima, imao je više asova (5-2), nije imao nijednu dvostruku grešku (Marej šest), imao je veći procenat ubačenog prvog servisa (74-46%), te više osvojenih poena nakon prvog (82-59 %) i drugog (60-27 %) servisa.

U kojoj mjeri je Ðoković svoju igru doveo do savršenstva, najbolje se vidi iz podatka da je protiv drugog igrača svijeta u dva seta napravio samo sedam neiznuđenih grešaka, jednu u prvom i šest u drugom setu, a imao je 17 direktno osvojenih poena.

Sa druge strane, Marej je meč završio sa čak 30 neiznuđenih grešaka i samo devet vinera, pa je jasno da nije mogao da izbjegne ubjedljiv poraz, pogotovo kada se tome doda da je poslije svog drugog servisa osvojio tek nešto više od četvrtinu poena.

"Kada imate ovakav niz pobjeda, nemate vremena da razmišljate o tome kako ste do njih došli i na koji ste način igrali. Pokušaću da uživam u ovo malo vremena koje imam. Veoma sam zadovoljan, ali već moram da se koncentrišem na finale", dodao je Đoković.

Za devetu titulu u ovoj sezoni, a 57. u karijeri, Ðoković će u finalu igrati protiv Žoa-Vilfreda Conge, koji je je u veoma dobrom polufinalu savladao Rafaela Nadala sa 6:4, 0:6, 7:5, nakon dva sata i 15 minuta igre.

Francuz je dominirao na servisu, imao je 11 asova (Nadal samo jedan) i 76 odsto osvojenih poena nakon prvog servisa (Španac 71%). Bio je ubjedljivo bolji u vinerima (40-22), ali je upisao i više neiznuđenih grešaka (40-17).

Nadal je iskoristio tri od 11 brejk šansi, sve tri u drugom setu koji je dobio sa nulom, a Conga dvije od 10, po jednu u setovima koje je osvajao.

"Da budem iskren, prije dolaska u Šangaj,nisam znao da li ću moći da igram dobro. Ali, konačno, sam odigrao veoma dobro. Nadam se da ću tako nastaviti", rekao je Conga.

Nekada prvi reket svijeta je u prvom setu imao šansu da vrati brejk, ali nije iskoristio dvije šanse u osmom gemu, pa je Conga poveo 5:3 i priveo set kraju za vođstvo od 1:0.

Nadal se, međutim, razgoropadio u drugom setu, a na početku trećeg je spasao dvije brejk lopte Conge i poveo 2:1. Do 5:5 su oba tenisera sačuvala servis, a onda je Conga iskoristio prvu brejk šansu za vođstvo od 6:5. U narednom je uz nekoliko sjajnih poteza sačuvao servis i stigao do velike pobjede.

Conga je smanjio zaostatak u pobjedama u međusobnim duelima sa Nadalom, na 4-8.

"Borio sam se do kraja, ali danas nije bio dan za pobjedu", priznao je Nadal.

Rafa ne samo da je ostao bez šanse da osvoji Masters koji mu nedostaje, već ukoliko ne bude trijumfovao u Parizu, ovo će biti prvi put poslije 10 godina da nije osvojio ni grend slem, ni turnir iz serije 1.000.

Finale se igra u nedjelju. Srpski teniser vodi protiv Francuza sa 13:6 u međusobnim mečevima.

Bonus video: