Đoković u tri seta bolji od Raonića, u polufinalu ga čeka Vavrinka

26 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Beta/AP
Novak Đoković, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.01.2015. 10:52h

Ni u petom pokušaju Miloš Raonić nije uspio da pobijedi Novaka Đokovića - treći put u karijeri, srpski teniser se bez izgubljenog seta plasirao u polufinale Australian opena, pošto je savladao Raonića sa 7:6 (7-5), 6:4, 6:2, nakon tačno dva sata igre.

Đoković je sa Raonićem, koji je ove godine, svakako, ostvario najbolji rezultat na Ozi openu, imao problema samo u prvom setu, u kojem u nekoliko navrata nije uspio da napravi brejk, iako se imao i po dvostruku brejk priliku.

Raonić je sjajnim servisom uspio da stigne do taj-breka, ali je onda Đoković pokazao zašto je najbolji na svijetu. Od drugog seta srpski teniser je pronašao rješenje za snažne servise rođenog Podgoričanina, sjajno je reternirao, pa do kraja meča više nije imao problema.

Đoković je već u prvom gemu drugog seta napravio brejk i tu prednost je lako sačuvao do kraja, ne dozvolivši Raoniću nijednu priliku da se vrati u set.

Kako je meč odmicao, Đoković je igrao sve bolje, pa je u trećem setu dva puta oduzeo servis Raoniću, što mu je bilo dovoljno za trijumf i plasman u polufinale.

"Mislim da je ovo moj najbolji nastup na turniru za sada. Unapređivao sam svoju igru kako je napredovao turnir i danas sam u pravom momentu pogađao udarce sa osnovne linije, dobro servirao... Mentalno sam bio snažan u prvom setu, jer je mogao da ode i na drugu stranu, ali je najvažniji bio brejk u prvog gemu drugog seta. Tada sam osjetio olakšanje i krenuo sam ka pobjedi", rekao je Đoković

Đokovića u polufinalu očekuje duel sa Stanislasom Vavrinkom, braniocem trofeja u Melburnu koji je je u četvrtfinalu eliminisao Japanca Keija Nišikorija sa 6:3, 6:4, 7:6.

Vavrinka je zabilježio je 46 vinera (20 asova), naspram 23 rivala, dok su u greškama bili skoro izjednačeni (34:31).

Švajcarski teniser je lako dobio prva dva seta, u kojima mu je dovoljan bio po jedan brejk. U trećem setu Nišikori je poveo sa 2:0, ali je Švajcarac odmah uzvratio brejkom i izjednačio na 2:2, Do kraja seta obojica tenisera su bila sigurna na svoj servis, pa je pobjednik riješen u taj-brejku.

Stan je poveo 6:1, Nišikori je uspio da se vrati na 6:6, imao maltene dobijen poen, ali je odigrao loš drop šot koji ga je koštao poraza. Vavrinka je odservirao as i poslije dva sata i pet minuta prošao u polufinale.

"I dalje sam nervozan", rekao je Vavrinka neposredno poslije meča.

"Prije dva dana sam gubio taj-brejk sa 6:0 i dobio sam ga, sada sam vodio 6:1 i bilo je tijesno. Bio sam defanzivan na kraju, ali sam srećan što sam pobijedio", dodao je Švajcarac.

Duel Đokovića i Vavrinke biće repriza prošlogodišnjeg četvrtfinala u kojem je Vavrinka poslije velike borbe u pet setova dobio Đokovića, ali i duela osmine finala iz 2013. godine, kada je Đoković slavio u petom setu sa 12:10.

"Za sada igram dobro, srećan sam što sam opet u polufinalu... Nisam došao da branim titulu, vratio sam se da igram novi grend slem. Moraš da počneš od početka, da ideš meč po meč. Za sada ide dobro. U polufinalu je sve moguće, ali ako želim da trijumfujem imam do kraja još dva teška meča", dodao je Vavrinka.

Njih dvojica su se do sada sastajali 19 puta i srpski teniser vodi sa 16-3 u pobjedama. Posljednji put igrali su na završnom mastersu u Londonu i slavio je Đoković sa 6:3, 6:0.

"Stan je branilac titule, ima samopouzdanja, dobio je ovdje mnogo mečeva u nizu. Danas je igrao vrlo dobro... Znam šta treba da uradim, nema tu mnogo tajni, mnogo puta smo igrali jedan protiv drugog. Nadam se da ću moći da odigram kao što sam protiv Raonića", dodao je Đoković.

Prvi reket svijeta od ponedjeljka će uvećati prednost na ATP listi, pošto je prvi pratilac Rodžer Federer ispao u trećem kolu, dok je Rafael Nadal eliminisan u četvrtfinalu.

U drugom polufinalu Australian opena sastaće se Britanac Endi Marej i Čeh Tomaš Berdih.

Bonus video: