Fedeks poslije novog rekorda: Volim velike turnire

"Volim velike turnire, to je svima jasno. Uspješan sam već mnogo godina, što mi je omogućilo da već sa 30 godina izjednačim Konorsov rekord. Presrećan sam zbog toga", rekao je Fedeks...
7 komentar(a)
Federer, Foto: Beta/AP
Federer, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.05.2012. 22:08h

Nakon nedjeljnog zagrijavanja uz nekoliko favorita iz sjenke, ljubitelja tenisa u Parizu danas su mogli da gledaju i velikane "bijelog sporta".

A jedan, vjerovatno i najveći u istoriji, sada ima još jedan rekord u svom vlasništvu - Rodžer Federer je u 1. kolu Rolan Garosa savladao Tobijasa Kamkea (6:2, 7:5, 6:3) i tako izjednačio rekord Amerikanca Džimija Konorsa po broju pobjeda na grend slemovima.

Fedeks je upisao 233. trijumf na najvećim turnirima, na kojima je doživio i 35 poraza, dok je Konors karijeru zaključio sa 233 grend slem pobjede i 48 izgubljenih mečeva.

Švajcarac može da nadmaši prgavog Amerikanca u 2. kolu, a na putu mu stoji Rumun Adrijan Ungur, koji je iznenadio Davida Nalbandijana (6:3, 5:7, 6:4, 7:5).

"Volim velike turnire, to je svima jasno. Uspješan sam već mnogo godina, što mi je omogućilo da već sa 30 godina izjednačim Konorsov rekord. Presrećan sam zbog toga", rekao je Fedeks, koji je rekorder sa 16 pehara na najvećim turnirima.

Novak Đoković je potjeru za četvrtom uzastopnom titulom na grend slemovima počeo pobjedom nad Italijanom Potitom Staraćeom (7:6, 6:3, 6:1).

Njegov naredni rival je Slovenac Blaž Kavčič, koji je savladao nekadašnjeg prvog tenisera svijeta Lejtona Hjuita (7:6, 6:3, 6:7, 6:3).

"Svjestan sam da mogu da ispišem istoriju, ali to mi ne stvara dodatni pritisak. Privilegija je i izazov to što imam šansu da istovremeno budem vlasnik sve četiri velike titule", istakao je Đoković.

Tomaš Berdih je lako porazio Dudija Selu (6:3, 6:4, 6:1), dok je Miloš Raonić bio bolji od Rubena Ramiresa Idalga (6:4, 6:2, 6:2).

U ženskoj konkurenciji nije bilo iznenađenja, a jedno je bilo jako blizu - Alberta Brijanti je riješila u svoju korist prvi set 7:6, u drugom vodila 4:0 i imala brejk loptu, a onda se probudila Viktorija Azarenka i dobila 12 od narednih 14 gemova.

Tako je izbjegla da postane bude jedina prva kosturašica u istoriji Rolan Garosa koja je ispala u 1. kolu.

"Ranije bih vjerovatno odustala i otišla kući. U jednom trenutku sam čak i pomislila da sjutra oko 15 časova imam direktan let za Minsk, koji bih mogla da uhvatim. Tada sam sebi rekla da je ipak prerano da odem iz Pariza", rekla je 22-godišnja Bjeloruskinja nakon meča.

Aktuelna šampionka Na Li je pregazila Soranu Ćirsteu (6:2, 6:1), Agnješka Radvanska je bila još ubjedljivija protiv Bojane Jovanovski (6:1, 6:0), čija je sunarodnica Jelena Janković napokon dobila neki meč - nakon četiri poraza u prvim kolima, bivša teniserka broj 1 je ubjedljivo izgubila prvi set od Austrijanke Patricije Majr-Ahlajtner, ali je smogla snage da trijumfuje (1:6, 6:1, 7:5).

U 2. kolu su i Marion Bartoli, Dominika Cibulkova, Nađa Petrova..., a broj Amerikanki koji je dobio prvi meč je zaokružen na 10. Najveće iznenađenje priredila je Betani Matek-Sends, koja je savladala 12. nositeljku, Njemicu Sabine Lisicki (6:4, 6:3).

Na teren će sjutra, kada se završava 1. kolo, još dvije Amerikanke - Serena Vilijams i Džejmi Hempton.

Osim njih, na pariskoj šljaci pojaviće drugi i četvrti nosioci u obje konkurencije - šestostruki prvak Rafael Nadal i Endi Marej, odnosno Marija Šarapova i Petra Kvitova.

Bonus video: