Federer i Đoković u potjeri za istorijom

Đoković je po kladionicama treći favorit, sa kvotom sedam. Prvi je aktuelni šampion Rodžer Federer sa 2,87 na Bet365, a drugi vicešampion Rafael Nadal sa pet
121 pregleda 4 komentar(a)
đoković agasi, Foto: Reuters
đoković agasi, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2018. 09:39h

Od večeras do nedjelje, 28. januara, tenis će ponovo biti u fokusu ljubitelja sporta, jer se vraća na velika vrata - prvim grend slemom sezone, Australian openom.

Program počinje sat nakon ponoći po našem vremenu, a čast da otvori turnir na „Rod Lejver areni” je pripala šampionkama Rolan Garosa - aktuelnoj Jeleni Ostapenko i pobjednici iz 2010, Franćeski Skjavone. Ali, u fokusu će, kao i uvijek, biti muškarci, pogotovo zbog činjenice da će nastupiti Novak Đoković.

Šestostruki osvajač, koji je rekorder u open eri, vratio se na teren nakon šest mjeseci pauze zbog povrede lakta. Turnir u Melburnu biće mu prvi zvanični nakon što se u julu u četvrtfinalu Vimbldona predao Tomašu Berdihu.

"Lakat mi još nije 100 odsto zdrav, ali je na nivou na kojem mogu da se takmičim. Ne znam kako će se ponašati tokom turnira, ali čak i da sam potpuno, poslije šest mjeseci bez mečeva nikad ne znaš kako će tijelo reagovati", rekao je Đoković, koji ima težak žrijeb, jer u 1. kolu igra sa Donaldom Jangom, u 2. sa Gaelom Monfisom...

Srpski as, koji je 2016. na 1. mjestu vječne liste sa šest pehara dostigao Roja Emersona (sve uzeo prije open ere), priznaje da je morao da se prilagođava zbog povrede lakta, pogotovo pri servisu.

Đoković je po kladionicama treći favorit, sa kvotom sedam. Prvi je aktuelni šampion Rodžer Federer sa 2,87 na Bet365, a drugi vicešampion Rafael Nadal sa pet.

Sličan stav kao bukmejkeri ima Bred Gilbert, američki trener i TV komentator.

"Rodžer je nevjerovatan, on je izraziti favorit", rekao je nekadašnji svjetski broj 4.

Maestro iz Bazela će tražiti jubilarnu, 20. grend slem titulu. Prošle sezone je bio nevjerovatan, upisao je 52 pobjede i pet poraza, osvojio Australian open i Vimbldon, četiri puta porazio Nadala... Zbog toga je favorit i mogao bi da dostigne Đokovića i Emersona sa šest titula, ali i da postane četvrti u istoriji tenisa sa 20 pehara na najvećim turnirima.

Do sada su to uspjele samo teniserke - Margaret Kort (24), Serena Vilijams (23) i Štefi Graf (22).

U ženskoj konkurenciji se ne može ni naslutiti ko će podići pehar. Nema sedmostruke šampionke Serene, koja nije došla do adekvatne forme nakon porođaja i neće braniti titulu osvojenu prošle godine, a ni Viktorije Azarenke, najbolje iz 2012. i 2013, jer ne može da napušta Kaliforniju dok joj traje borba za starateljstvo nad sinom.

I kvote govore koliko je teško naslutiti ime Serenine nasljednice - najmanja kvota je čak 8,50, a „dijele” je Simona Halep i Elina Svitoljina. Treća je Karolina Pliškova (9,50), Andželik Kerber, Karoline Voznijacki (po 11), Garbinje Mugurusa (12) i uz Kerber jedina bivša šampionka u kosturu, Marija Šarapova (13).

Halep je prva na WTA listi, ali je uz Voznijacki, Pliškovu, Dinaru Safinu i Jelenu Janković jedina koja je bila najbolja na svijetu, a da nije uzela grend slem. Nije iskoristila šansu dok je Serena bila trudna, možda će sada...

"Imam samo još jedan cilj u karijeri - da osvojim slem. Sada se, ipak, fokusiram samo na igru, jer moram na unaprijedim neke stvari koje mi nisu bile dobre", rekla je 26-godišnja Rumunka.

Bonus video: