Federer i Marej u četiri seta do osmine finala, Grot pretekao Rodika i Raonića

0 komentar(a)
Federer, Foto: Reuters
Federer, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2015. 21:08h

Rodžer Federer je izgubio set, ali je pobijedio Australijanca Samjuela Grota sa 6:4, 6:4, 6:7 (5-7), 6:2 za plasman u osminu finala Vimbldona.

Sedmostruki šampion Vimbldona će u narednoj rundi igrati protiv Španca Roberta Bautiste-Aguta, koji je bio bolji od Gruzijca Nikoloza Basilašvilija sa 7:6 (7-4), 6:0, 6:1.

Na meču protiv Federera, krupni Grot je odservirao prvi servis brzinom od 237 kilometara na čas, i tako zabilježio najbrži servis od početka turnira.

Rekord Vimbldona i dalje drži američki teniser Tejlor Dent je 2010. godine, u meču protiv Nikolasa Lapentija, kada je "odapeo" servis od 240 kilometara na čas.

Grot je iza sebe ostavio Endija Rodika i Miloša Raonića.

Četiri seta su za prolaz trebala i Britancu Endiju Mareju, koji je bio jači i od povrede i od Italijana Andreasa Sepija sa 6:2, 6:2, 1:6, 6:1, poslije nešto više od dva sata igre.

Marej je odigrao sjajna prva dva seta, a početkom trećeg seta Sepi je zatražio medicinski tajm-aut, poslije kojeg se Endi potpuno ohladio i počeo da griješi. Vrlo brzo dva puta je ispustio svoj servis i Italijan je smanjio na 2-1 u setovima.

Tada je Mari osjetio bolove u desnom ramenu, zbog čega je pozvao fizioterapeuta, pošto je prethodno izgubio brejk u uvodnom gemu četvrtog seta.

Poslije ukazane pomoći kao da se na terenu pojavio novi teniser, Marej je vezao je šest gemova što mu je omogućilo pobjedu, a poslije pauze izgubio je samo osam poena.

“Način na koji sam završio meč je način na koji želim da igram do kraja turnira. Nije prijatno kada čovjek od 90 kilograma leži na vama, ali je pomoglo”, opisao je Marej tretman povrede.

U borbi za četvrtfinale Marej će igrati protiv Hrvata Iva Karlovića koji je u četiri seta eliminisao Žo-Vilfreda Congu sa 7:6, 4:6, 7:6, 7:6.

Čeh Tomaš Berdih takođe je prošao dalje, pobjedom nad Pablom Anduharom sa 4:6, 6:0, 6:3, 7:6 (7-3). Njegov protivnik u sljedećoj rundi biće Žil Simon koji je u francuskom duelu pobijedio Gaela Monfisa sa 3:6, 6:3, 7:6 (8-6), 2:6, 6:2..

Viktor Troicki plasirao se u osminu finala Vimbldona nakon što je pobijedio Njemca Dastina Brauna sa 6:4, 7:6 (7:3), 4:6, 6:3, nakon dva sata i 17 minuta igre, za prvi trijumf u međusobnim susretima.

Braun nije uspio da ponovi partiju iz drugog kola kada je napravio senzaciju i eliminisao Španca Rafaela Nadala.

Troicki je drugi put u osmini finala Vimbldona, gdje je prije tri godine poražen od Endija Mareja.

Njegov naredni protivnik biće Vašek Pospišil (Češka), koji je pobijedio Britanca Džejmsa Varda sa 6:4, 3:6, 2:6, 6:3, 8:6. Biće to prvi međusobni susret srpskog i kanadskog tenisera.

Hrvat Marin Čilić plasirao se u osminu finala poslije maratonskog meča sa Amerikancem Džonom Iznerom, koji je trajao dva dana.

Meč je zbog mraka u petak prekinut u petom setu pri rezultatu 10:10, a u subotu je Hrvatu bilo potrebno samo dva gema da završi posao – 7:6, 6:7, 6:4, 6:7, 12:10.

Izner je prethodno bio učesnik i najdužeg meča u istoriji tenisa upravo na Vimbldonu kada je poslije tri dana i 11 sati tenisa pobijedio Nikolu Maua sa 70:68 u petom setu.

Naredni rival Čilića biće Amerikanac Denis Kudla.

Bonus video: