Federer, početak kraja: Da li će povreda koljena biti "okidač" za oproštaj?

Naravno, teško je zamisliti da će se briljantni as, kakav je Švajcarac, povući sa terena mimo svoje volje – velikani, poput njega, odlaze sa stilom, onda kada oni odluče, a ne kada ih neko ili nešto primora
5603 pregleda 6 komentar(a)
Federer, Foto: AP
Federer, Foto: AP

Rodžer Federer je juče objavio da će zbog povrede i operacije koljena propustiti cijelu sezonu na šljaci, kao i naredna dva Mastersa, a teniska javnost se pita – da li je to početak kraja jedne od najvećih karijera u istoriji sporta.

Federer će 8. avgusta napuniti 39 godina, a povreda, kakva god ona bila, u tom dobu sportiste uvijek može da bude “okidač” za definitivan oproštaj.

Naravno, teško je zamisliti da će se briljantni as, kakav je Švajcarac, povući sa terena mimo svoje volje – velikani, poput njega, odlaze sa stilom, onda kada oni odluče, a ne kada ih neko ili nešto primora.

Federer, uostalom, traje toliko dugo, jer njegov stil igre ne zahtjeva toliko fizičkih napora, kao Nadalov, pa i Đokovićev, ali i zbog toga što tokom karijere nije imao mnogo problema sa povredama.

On je samo dva puta do sada imao samo jednu hiruršku intervenciju, i to ne tako ozbiljnu, kada je 2016. godine operisao koljeno, povrijedivši se tokom igre sa djecom u kupatilu.

Tri godine ranije je osjetio bolove u ramenu, a proizvođač teniske opreme “Vilson” modifikovao reket, prilagodivši ga njegovim željama.

Ni ova povreda koja je zahtjevala operaciju nije ozbiljnije prirode, da je Federer bar malo mlađi...

On je, u svakom slučaju, najavio povratak pred Vimbldon, vjerovatno u Haleu krajem juna, ali će do tada izgubiti mnogo bodova – čak 3.180, jer neće braniti titule u Dubajiu i Majamiju, finale Indijan Velsa, polufinale Rolan Garosa, te četvrtfinala u Madridu i Rimu.

To znači da će do Vimbldona najvjerovatnije ispasti iz top 10 društva, mada na londonskom Grend slemu ATP lista nije odlučujuća u određivanju nosilaca, a poznato je kakve je rezultate imao i kakvu reputaciju ima u Ol Ingland klabu.

Jasno je, takođe, da ga na terenu drži ljubav prema sportu, a ne bilo kakva obaveza prema sponzorima, kako se spekuliše.

Federer ima dugogodišnje ugovore, koji ne zavise od toga igra li tenis ili ne. Preko 77 miliona eura zarađuje godišnje, po čemu je jedan od najplaćenijih sportista na svijetu.

Japanska kompanija Uniklo mu isplaćuje 30 miliona dolara po godini još osam godina, od Rolexa dobija osam miliona, od Mercedesa pet miliona do 2027. godine, milion manje zarađuje od promovisanja čokolada Lindt, sedam miliona dobija kao zaštitno lice telekomunikacione kompanije Sunrise.

Ugovor sa italijanskom Barilom potpisao je 2017. za osam miliona eura godišnje do 2022. godine...

Bonus video: