Flavija Peneta pokorila Njujork i najavila oproštaj

"Ovo je najljepši način da kažem zbogom tenisu. To sam odlučila mjesec prije početka US opena, a svi sportisti žele da odu sa ovakvim trofejem. Nema boljeg načina da odem", rekla je Peneta
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2015. 21:11h

Prije dvije godine je razmišljala da se povuče, jer su bolovi koje je prouzrokovao povrijeđeni zglob desne ruke bili nesnosni.

Sama je rekla da bi je, da nije bilo putovanja, veze sa kolegom Fabiom Fonjinijem i one sportske želje da pobijedi makar još jednu protivnicu u karijeri, mnogi ubrzo zaboravili.

A sada Flavija Peneta može da za sebe iskoristi onaj čuveni Njegošev stih: „Blago tome ko dovijek živi, imao se rašta i roditi”, jer je ušla među besmrtne - ne samo da je postala najstarija debitantkinja u grend slem finalima, već je sa 33 godine, šest mjeseci i 18 dana postala treća najstarija osvajačica titule na najvećim turnirima.

U finalu US opena je savladala svoju dugogodišnju prijateljicu, Robertu Vinći (7:6, 6:2), i onda šokirala sve na svijetu objavom da završava karijeru na kraju sezone. Bolji oproštaj nije mogla da poželi...

"Ovo je najljepši način da kažem zbogom tenisu. To sam odlučila mjesec prije početka US opena, a svi sportisti žele da odu sa ovakvim trofejem. Nema boljeg načina da odem", rekla je Peneta i nakon početnog šoka izazvala ovacije prepune „Artur Eš” arene.

A finalni obračun je bio uzbudljiv samo u 1. setu. Zapravo, dok je Vinći imala snage - 32-godišnjakinja koja je u polufinalu napravila jednu od najvećih senzacija u istoriji tenisa pobjedom nad Serenom Vilijams izgubila je prvi dio igre u taj-brejku i „izdušila”.

Poslije 93 minuta je prvo italijansko grend slem finale bilo gotovo...

"Presrećna sam, nisam očekivala da mogu da doguram ovako daleko. Ovo je bilo iznenađenje za sve, ne samo za mene. Kada sam bila mlađa, uvijek sam razmišljala o osvajanju ovakvog trofeja, ali sam poslije odrasla i pomislila da, kad već nisam došla do titule, vjerovatno nikada i neću. Ali, eto, i to se dogodilo", naglasila je Peneta, koja Njujork napušta bogatija za 3,3 miliona dolara.

Vinći nije bila razočarana, iako je i sama svjesna da ovakvu priliku vjerovatno više nikada neće imati.

"Veoma je teško igrati protiv nekoga koga poznaješ toliko dugo. Trudila sam se da odigram najbolje što mogu, ali je Flavija bila nevjerovatna i mogu samo da joj čestitam", rekla je igračica koja je osvojila pet grend slem titula u dublu.

A u parovima su danas prvi put u karijerama do najvažnijih pehara stigli Francuzi Pjer-Ig Arber i Nikola Mau, koji su u finalu bili bolji od Britanca Džejmija Mareja i Australijanca Džona Pirsa (6:4, 6:4).

Galerija

Bonus video: