Igrač iz Top 30 i osvajač nekoliko ATP titula namještao mečeve?

Kako se navodi, oko 135 igrača širom svijeta je umiješano, a istraga traje više od godinu dana i uključuje brojne zemlje uključujući Belgiju, Španiju, Francusku i SAD
1983 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.12.2019. 12:01h

Istraživanje njemačkih televizija ZDF i WELT pokazalo je da su jedan njemački igrač kao i jedan "visoko rangirani teniser" umiješani u namještanje mečeva.

Istražitelji ovaj sistem nazivaju jedinstvenim.

Kako navode navedeni mediji u zajedničkoj reportaži trenutno se vodi istraga protiv njemačkog tenisera “Maksa H“, koji nije želio javno da je komentariše. Takođe, istraga pokazuje da je u skandal sa klađenjem i namještanjem umešan i jedan teniser iz Top 30 koji već ima nekoliko osvojenih ATP titula.

Kako se navodi, oko 135 igrača širom svijeta je umiješano, a istraga traje više od godinu dana i uključuje brojne zemlje uključujući Belgiju, Španiju, Francusku i SAD. Američki FBI kontaktirao je i belgijske istražitelje, piše Sportklub.

“U ovom slučaju riječ je o mreži jermenske mafije koja je jako inteligentna i koja vara masovno širom Evrope. Ta mafija je veoma strukturirana, ima ljude koji su odgovorni za račune, one koji peru novac i one koji uspostavljaju kontakt s igračima“, kaže zamjenik javnog tužioca Belgije Erik Biskop.

Stotine manjih suma ulažu se na namještene mečeve, u bliskoj saradnji sa igračima, a od svakog takvog meča zarade se desetine hiljada eura. Kako piše, tenis je naročito pogodno tle za namještanje jer su u njemu velike svote novca, a sport je individualan i nije potrebno da mnogo aktera bude umješano.

Istraga o skandalu bliži se kraju i rezultati bi trebalo da budu objavljeni za nekoliko mjeseci.

Bonus video: