Istorija na Vimbldonu: Najtrofejniji igrači spremni za 40. teniski klasik (INFOGRAFIKA)

Federer je izgubio posljednji susret sa Nadalom na Vimbldonu u finalu 2008, ali je na 13 polufinala najprestižnijeg grend slema doživio samo jedan poraz
11358 pregleda 3 komentar(a)
U epskom finalu Vimbldona, 6. jula 2008. godine mrak je prijao Nadalu, Foto: Beta/AP
U epskom finalu Vimbldona, 6. jula 2008. godine mrak je prijao Nadalu, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.07.2019. 10:06h

Najtrofejniji teniseri u istoriji grend slem turnira, Švajcarac Rodžer Federer i Španac Rafael Nadal odigraće danas na Central kortu Vimbldona jubilarni 40. teniski klasik. Meč na Centralnom terenu predviđen je nakon prvog polufinala, u kojem od 14 sati igraju prvi nosilac Novak Đokovići 23. igrač ATP liste, Španac Roberto Bautista-Agut.

Pred 40. meč teniskih ikona u polufinalu 133. Vimbldona, Nadal vodi sa 24:15 u pobjedama. Španac je drugi igrač na ATP listi, ali treći favorit Vimbldona, jer je zbog rezultata na travi zamijenio mjesta u kosturu sa Federerom, trećim na ATP renkingu.

Trijumfom u polufinalu ovogodišnjeg Rolan Garosa, Španac je prekinuo niz od pet uzastopnih poraza od Federera, ali svi ti mečevi odigrani su na tvrdoj podlozi. Federer je valsnik 20 grend slem trofeja, Rafa ima dva manje. Federer je sa osam titula najtrofejniji igrač u istoriji Vimbldona, uz to, prvi je u istoriji slavio 100 pobjeda na jednom grend slemu - baš na Vimbldonu! Španac, sa druge strane, ima dvije vimldonske titule, a onu iz 2008. godine kada je po mraku nakon pet setova dobio Federera smatra se jednim od najvećih teniskih mečeva u istoriji. Bez obzira na razliku u broju pobjeda na Vimbldonu, prema kojoj je Federer duplo uspješniji, jer Nadal ima tek 50 trijumfa, Španac je favorit u današnjem duelu.

- Imam sjajan osjećaj pred taj veliki meč. Prije svega jer sam napokon u polufinalu Vimbldona, i to uz zavidan nivo kvaliteta igre. Igrati sa Rodžerom je uvijek nešto posebno, a tek na Vimbldonu i to nakon 11 godina daje i dodatnu dozu motivacije. Stalno govorim, u budućnosti će biti sve manje prilike da igramo jedan protiv drugog, No, sada smo tu, i radujemo se novom međusobnom nadigravanju. Pogotovo u ovom stadijumu, završnici tako velikog turnira - kazao je Nadal.

On je na krilima velike pobjede na Rolan Garosu došao prepun samopouzdanja i, sasvim neuobičajeno za njega, najavio je pohod na trofej Vimbldona.

- Dobio sam Federera u polufinalu Rolan Garosa, ali između šljake i trave je najveća razlika u igri tenisa. Pobijediće onaj koji bude bolji danas. Ja sam uspio da ove godine dobro prilagodim kalendar i svjestan sam da sam u godinama kada ne mogu da igram toliko turnira kao nekada. U odličnoj sam formi, možda ne igram tako dobro kao u najboljim godinama, ali sam uspio da unaprijedim mnoge aspekte moje igre. U to sam uključio ogromno stečeno iskustvo, ali i Rodžer je to uradio, takođe. Zato smo i dalje među najboljima na svijetu - objasnio je 33-godišnji Španac.

24:15 vodi Rafael Nadal u međusobnim susretima sa Rodžerom Federerom. Švajcarac je, međutim, uspješniji na travi, jer je dobio dva, od tri finala Vimbldona protiv Španca - 2006. i 2007. godine. Poražen je na posljednjem vimbldonskom susretu, 2008.

Nadal je blagi favorit prema bukmejkerima, baš zbog godina, jer Federer će narednog mjeseca napuniti 38 i najstariji je učesnik grend slem polufinala u istoriji. Federer je do polufinala izgubio dva, Nadal svega jedan set, pa će obojica svježi ući u veliki okršaj.

- Tajni između Rafe i mene nema. Poznajemo se i igramo toliko dugo. Za njega ste govorili da mu je 2008. godina kraj, za mene 2009. godina, a mi smo još tu. I lijepo je vidjeti da i dalje igramo na tako visokom nivou. Odavno se na travi nijesmo susretali, i promijenilo se dosta toga. On sada drugačije servira - jače, i brže završava poene. Nadam se da će meč biti drugačiji nego naš posljednji na Rolan Garosu, kada je duvao olujni vjetar. Prema mojim saznanjima neće ga biti u ovom polufinalu, ali u suštini značenje ima samo trenutna forma. Moja i njegova - naglasio je Federer, koji je od 13 vimbldonskih polufinala izgubio samo 2016. od Miloša Raonića.

On, Nole i Rafa osvojili su posljednjih 10 grend slem turnira, iako su sva trojica zašla u četvrtu deceniju. Rodžer je prvi igrač sa 100 pobjeda na jednom grend slemu.

- Nisam razmišljao o ciframa, i tek kada sam davao autograme kazao mi je jedan navijač da je to moja 100. pobjeda ovdje. Zaista je impresivno šta smo nas trojica uspjeli da uradimo. Moguće da ove generacije iza nisu toliko talentovane, a u formi u kakvoj igra Rafa na šljaci, Nole na tvrdoj podlozi a ja na travi teško je i bilo kome da se probije u vrh - zaključio je Federer.

20:18 je odnos osvojenih grend slem trofeja u korist Federera, u odnosu na Nadala. U pitanju su dvojica najtrofejnijih igrača na najvećim turnirima. Švajcarac ima osam pehara na Vimbldonu, po čemu je rekorder, Rafa dva

Branilac titule na Vimbldonu, Novak Đoković igraće na Centralnom terenu protiv debitanta u polufinalima grend slema. Srpski teniser vodi protiv Aguta sa 7:3 u pobjedama, ali je 31-godišnji Španac dobio oba ovogodišnja međusobna meča.

Serena Vilijams kao Martina Navratilova: 32. grend slem finale

U ženskom finalu Vimbldona u subotu će igrati Amerikanka Serena Vilijams i Rumunka Simona Halep. Vlasnica 23 grend slem titule, mlađa od sestara Vilijams igraće 11. finale Vimbldona, dok je Halep izborila svoje prvo finale na nezvaničnom prvenstvu svijeta.

Serena je u poufinalu lako izišla na kraj sa Čehinjom Barborom Stricovom (6:1, 6:2), dok je Halep iznenađujuće lako eliminisala Ukrajinku Elinu Svitoljinu (6:1, 6:3).

Serena Vilijams je od posljednkjih šest grend slemova treći put došla u finale, iako ni na jednom drugom turniru u sedam učešća nije dolazila do polufinala. Sada je u 32. grend slem finalu - izjednačila se sa Martinom Navratilovom i fale joj još dva da dostigne Kris Evert, kloja je igrala u 34 finala.

Serena će biti veliki favorit jer u pobjedama protiv Halep vodi sa 9:1, a ove sezone je dobila Rumunku i na Australijan openu.

Bonus video: