Kerber ekspresno predala krunu, Pliškova dobija i daje

Andželik Kereber je prva šampionka US opena nakon 12 godina koja nije prošla prvi krug. Prije nje 2005. godine je u prvom kolu ispala šampionka iz 2004. Svetlana Kuznjecova
57 pregleda 0 komentar(a)
Andželik Kerber, Foto: Reuters
Andželik Kerber, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.08.2017. 20:18h

Iako je raspored odigravanja mečeva drugog dana otvorenog prvenstva Amerike u tenisu poremetila kiša koja je padala u Njujorku, igralo se na centralnom terenu. On se, međutim, nije posrećio prošlogodišnjoj pobjednici i šestoj nositeljki, Njemici Andželik Kerber, koja je eliminisana od Japanke Naomi Osake (6:3, 6:1).

Kerber je na startu predala krunu, ali prva igračica svijeta, Čehinja Karolina Pliškova, uspješno je krenula u odbranu naslova najbolje - u dva seta je bila bolja od Poljakinje Magde Linete (6:1, 6:2). Pliškova je odlično servirala, čak osam direktnih poena iz servisa, pa će od tog meča dječja bolnica u njenoj domovini inkasirati 1.600 dolara. Pliškova je prije turnira najavila da će za svaki svoj as na US openu uplatiti po 200 eura pomoći dječjoj bolnici u Češkoj. Pliškova je lider sezone po broju asova, 356 u 53 meča.

Prije kiše mečeve su uspjele da završe tri tensierke iz gornjeg dijela kostura u kojem je Pliškova prvi nosilac. Rumunka Sorijana Kirstea je dobila Holanđanku Lesli Kerkove sa 2:0 (6:1, 6:3), Čehinja Barbora Stricova, 23. kosturašica, identičnim rezultatom Japanku Misaki Doi, a i Belgijanka Janina Vikmejer je prepustila četiri gema Ukrajinki Lesiji Curenko, ali tri u prvom setu.

Iz donjeg dijela kostura, nakon 7. kosturašice Johane Konte (elimnisala je Aleksandra Krunić), šanse da se na kraju US opena domogne čelne pozicije na WTA listi izgubila je i druga kosturašica, Rumunka Simona Halep. I to čak treću šansu ove godine, nakon poraza u finalima Rolan Garosa i Sinsinatija. Bolja od Rumunke i sedmi put u međusobnim duelima bila je Ruskinja Marija Šarapova, 2:1 (6:4, 4:6, 6:3). Šarapova je poslije skoro dvije godine uspjela da nadigra teniserku iz Top 5, a u Njujork se nakon nakon doping skandala našla zahvaljujući specijalnoj pozivnici organizatora.

Ostalo je, dakle, još šest igračica koje imaju šansu da osvoje WTA rejting. Jedina Amerikanka među njima, Venus Vilijams je nakon velike borbe dobila Slovakinju, Viktoriju Kuzmovu (6:3, 3:6, 6:2). U igri je i Dankinja Karolina Voznjacki pobjedom nad Rumunkom Mihaelom Buzarnesku sa 2:0 (6:1, 7:5).

Nakon Mastersa Aleksandar Zverev želi grend slem trofej

Njemac Aleksandar Zverev najavio je sjajan rezultat u Njujorku osvajanjem Mastersa u Montrealu, a prvu prepreku, Darijana Kinga sa Barbadosa dobio je sa 3:0 (7:6, 7:5, 6:4). Zverev je četvrti kosturaš u Njujorku. U tri seta prvi meč dobio je i Hrvat Borna Ćorić protiv Čeha Ježija Veselog (7:6, 7:6, 6:2), a velikim preokretom u drugi krug se plasirao Srbin Janko Tipsarević, koji je izgubio prva dva seta od Australijanca Tanasea Kokinakisa (6:7, 3:6, 6:1, 7:6, 6:3). Meč je trajao četiri sata i 15 minuta.

I mlada zvijezda u usponu, Kanađin Denis Šapovalov je prvi meč riješio u tri seta, protiv Rusa Dmitrija Medvedeva (7:5, 6:1, 6:2).

Popodnevnii program prekinula je kiša a najbliži prolasku bio je Austrijanac Dominik Tim, šesti favorit u njujorku, koji je dobio dva seta protiv zemljaka Aleksa de Minaura. Ispao je 13. kosturaš Amerikanac Džek Sok od Australijanca Džordana Tompsona (6:2, 7:6, 1:6, 5:7, 6:4).

Bonus video: