Kirjos protiv Nadala: Cirkus ili spektakl, možda i jedno i drugo

Između 2014. i 2019. Kirjos je kažnjavan na Vimbldonu zbog “tankovanja”, dva puta je suspendovan sa ATP tura, jednom zbog vulgarnog rječnika na meču sa Vavrinkom u Kanadi 2015, drugi put zbog toga što je bez motiva odigrao meč sa Mišom Zverevom u Šangaju (“našao sam lak način da odem sa turnira”, kazao je nakon tog duela)
3098 pregleda 0 komentar(a)
Nik Kirjos, Foto: Tim Ireland
Nik Kirjos, Foto: Tim Ireland
Ažurirano: 04.07.2019. 11:54h

Prošlo je pet godina od kada je Nik Kirjos pobijedio Rafaela Nadala na Vimbldonu.

Bila je to najava dolaska na veliku scenu mladića iz Australije grčkog porijekla, neobičnog stila igre, mangupskog ponašanja i nevjerovatnog potencijala.

Gdje su granice tada 19-godišnjeg talenta, pitala se teniska javnost, uz odgovor da to zavisi samo od njega.

Danas - Kirjos je ostao enigma, još veća nego tada, a Nadal nastavio da igra tenis kakav je igrao uvijek. I da osvaja trofeje. Nedavno je došao do 18. grend slema.

Između 2014. i 2019. Kirjos je kažnjavan na Vimbldonu zbog “tankovanja”, dva puta je suspendovan sa ATP tura, jednom zbog vulgarnog rječnika na meču sa Vavrinkom u Kanadi 2015, drugi put zbog toga što je bez motiva odigrao meč sa Mišom Zverevom u Šangaju (“našao sam lak način da odem sa turnira”, kazao je nakon tog duela).

On je, bez dileme, “vlasnik” grend slemova u kaznama, suspenzijama i kontroverzama. Ove godine je u najboljoj formi, a sve je počelo u Meksiku, na jednom od prvih turnira u sezoni, koji je osvojio pobjedom upravo nad Nadalom.

Španac ga je poslije poraza, revoltiran Kirjosovim ponašanjem, koje, realno, ne priliči sportu kakav je tenis, optužio da “nema poštovanje prema publici, rivalima i sebi”.

- On ne zna ništa o meni, ne zna moj životni put, tako da me briga šta priča - odgovorio je Kirjos.

Od tada je u brojnim intervjuima pravio medijski šou, pa je Novaka Đokovića, recimo, opisao kao “čovjeka koji je bolesno opsjednut time da ga svi vole”.

Nepredvidiv je bio i u igri, pa je na Mastersu u Rimu napustio meč sa Kasperom Rudom, prethodno izvrijeđavši publiku i sudiju, da bi šou upotpunio ubacivanjem stolice na teren. Sve to, uz ekstreman talenat koji posjeduje, čini njegov duel sa Nadalom u drugom kolu Vimbldona pravom poslasticom u ranoj fazi najvećeg turnira.

Španac je svjestan opasnosti koja ga čeka.

- Igram protiv tenisera vrhunskog talenta, protiv momka koji je veoma opasan - ako mu se bude igralo. A obično protiv najboljih želi da igra. Za drugu rundu on je najteži rival - priznao je Nadal.

- Ja sam u ovom meču nevjerovatni autsajder. Ako budem na nivou na kome mogu da budem, imam šanse protiv njega - kazao je Kirjos, uz napomenu da Nadala poštuje, ali:

- Ne bih sa njim mogao da odem na pivo. Baš ne bih.

Ne bi ni Rafa sa njim.

- Uf, suviše sam star da bih pričao o tim stvarima - kratko je reagovao Nadal.

Nadal - Kirjos, derbi druge runde. Spektakl ili cirkus, možda i jedno i drugo. Odlučiće Kirjos.

Bonus video: